Adana’nın Kozan ilçesinde yaklaşık 20 bin dönüm alanda yetiştirilen cennet hurmasında hasat sezonu başladı. İlçenin önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan cennet hurmasında bu yıl verimin artması üreticileri sevindirdi. Bahçelerde dönüm başına ortalama 1,5 ile 2 ton arasında ürün elde edilmesi bekleniyor.
Kozan’ın Tepecikören Mahallesi’nde 20 dönümlük bahçesinde üretim yapan Murat Karataş, bu sezon 40-45 ton rekolte beklediklerini söyledi. Hasadına başladıkları Rojo Brillante çeşidinin sofralık, yerli Hachiya çeşidinin ise kurutmalık olarak değerlendirildiğini belirten Karataş, ürünlerin hem yaş hem de kuru olarak satışa sunulduğunu ifade etti.
Bahçede fiyatlar 15 ile 40 lira arasında
Kozan’ın cennet hurması üretiminde Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Karataş, bu yıl verimin geçen sezona göre yüzde 60-70 oranında arttığını belirtti. Bahçede alıcı bulan ürünlerin fiyatlarına da değinen Karataş, “Hurma, bu havayı seviyor. Yaklaşık 20 dönüm alanda hasat yapıyoruz. 40-45 ton rekolte bekliyoruz. Hasat sezonumuz başladı. Bu sezon kilogram fiyatları Rojo Brillante’de 35-40 lira, yerli hurmada ise 15-30 lira arasında bahçede alıcı buluyor. Geçen seneye göre yüzde 60-70 verim artışı var. Kozan’ımız yaş hurmada Türkiye’nin yüzde 20’sini, kuru hurmada ise yüzde 50’sini karşılıyor. Bunlar hem yaş hem de kuru olarak satışa sunuluyor” dedi.
Kozan hurması dünyanın dört bir yanına gönderiliyor
Cennet hurmasının çoğunlukla yaş olarak tüketildiğini ancak ilçede kurutma tesislerinin faaliyete geçmesiyle kuru hurma üretiminin de geliştiğini kaydeden Karataş, ürünlerin yurt dışına gönderildiğini belirterek, “Genelde yaş hurma olarak alıcı buluyor ama artık Kozan’ımızda kurutma tesisleri açıldı. Artık dünyanın her tarafına ihraç ediliyor” diye konuştu.
Bahçede hasada katılan Hakan Söğüt de cennet hurmasının hem toplanmasının hem de tüketilmesinin keyifli olduğunu dile getirerek, “Meyvemiz çok güzel. Hasadı, toplaması ve yemesi zevkli” ifadelerini kullandı.
Tarım işçisi Rüstem Kılıç ise bahçenin bakımına ve ürünün kalitesine dikkat çekerek, “Bahçe çok güzel bakılmış. Bahçenin meyvesi iyi, birinci sınıf. Bunun kurusu da oluyor ve ihraç ediliyor” dedi.