1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Şevkin: Asbest yayılıyor, kanser artıyor!
Şevkin: Asbest yayılıyor, kanser artıyor!

Şevkin: Asbest yayılıyor, kanser artıyor!

Asbest minerallerinin yayılımını meclise taşıyan CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, TBMM’nin daha fazla zaman kaybetmeden önlem almasını istedi.

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, mezotelyoma olarak adlandırılan akciğer zarı kanserine yol açan asbest minerallerinin yayılımını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Dr. Şevkin, Adana ilindeki bazı yerleşim yerleri de dahil olmak üzere Türkiye’de çok sayıda yerleşim biriminin jeolojik yapısının bir sonucu olarak asbest minerallerinin yayılım gösterdiği zeminlerde kurulduğunu, bu yerleşim birimlerinde yaşayan vatandaşların önemli bir bölümünün, ‘Tıbbi Jeolojik Risk’ olarak tanımlanabilecek  “jeojenik kökenli asbest riskleri” ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.

BUGÜNE KADAR ÖNLEM ALINMADI!

Bu yerleşim birimlerinde asbeste maruz kalmanın boyutlarının ve sağlığa olumsuz etkilerinin Sağlık Bakanlığı tarafından, 2012 tarihli “Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Planı” ile ortaya konulduğunu hatırlatan Dr. Şevkin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle meclise detaylı bir soru önergesi sundu.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Türkiye Kanser Kontrol Programı”nda asbest zararıyla mücadelenin ikinci fazı olan “Islah aşamasının planlamalarına geçilmiştir” denilmesine karşın bugüne kadar riskli yerleşim birimlerinde önlemlerin alınmadığını, bu bölgelerde yaşayan vatandaşların asbestle temasının devam ettiğini ve kanser vakalarının arttığını ifade eden Dr. Şevkin, Bakan Kurum’a alınan tedbirleri sordu.

İlk olarak “Sağlık Bakanlığı tarafından 2012 yılında yayınlanan “Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Planı” kapsamında bugüne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından herhangi bir önlem alınmış mıdır?”  sorusunu yönelten Dr. Şevkin, “Önlem alındı ise hangi yerleşim birimlerinde ne tür tedbirler alınmıştır. Adana İli sınırları içerisinde önlem alınan yerleşim birimi var mıdır? Varsa nerelerde ne tür tedbirler ve çalışmalar yürütülmektedir?” diye sordu.

İMAR VE PLANLAMA SÜREÇLERİNE ENTEGRASYON SAĞLANIYOR MU?

Jeoloji Yüksek Mühendisi CHP’li Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in halkın daha fazla kansere maruz kalmaması için Bakan Kurum’a yönelttiği ve yanıt aradığı diğer sorular şöyle:

-          Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Planında belirtilen tedbirlerin alınması ve vatandaşlarımızın asbest ile temasının önlenmesi kapsamında yapılacak çalışmalara ödenek ayırmış mıdır? Ayırdı ise bu çalışmalar için ayrılan ödenekler ne kadardır? Bugüne kadar hangi yerleşim birimleri için kullanılmıştır?

-          Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Planı” kapsamında bölgesel jeolojik yapıdan kaynaklı asbest minerallerinin varlığından kaynaklı risklerin azaltılması amacıyla imar ve planlama süreçlerine entegrasyon sağlanmakta mıdır? Sağlanıyor ise, buna ilişkin kaç yerleşim biriminde asbest risklerine ilişkin tedbirler planlama süreçlerine entegre edilmiştir. Bu yerleşim birimleri içerisinde Adana’da herhangi bir yerleşim birimi var mıdır?

-          Kentsel dönüşüm ve atık yönetimi süreçlerinde asbest maruziyetine ilişkin ne tür önlem alınmaktadır.

-          “Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Planı” doğrultusundaki faaliyetlerin 2. Fazını oluşturan “ıslah” çalışmalarına neden başlanılmamıştır? Bu çalışmaların koordinasyonunun hangi Bakanlık tarafından gerçekleştirilmesi öngörülmektedir?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.