1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. "Sezon ortasında suya yüzde 20 zam"
"Sezon ortasında suya yüzde 20 zam"

"Sezon ortasında suya yüzde 20 zam"

Ayhan Barut: "Sezon ortasında çiftçiye su darbesi vuruldu"

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçilerden haksızca 'bedel' adıyla alınan su kullanım hizmet ücretine sezon ortasında yüzde 20 zam yapılmasını sert sözlerle eleştirdi.
2525 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini dayanak gösterilerek çiftçilere su darbesi vurulduğunu bildiren Barut, "Fahiş oranda artan maliyetlere rağmen üretmeye çalışan çiftçimize sezonun tam ortasında sulama bedeli adıyla darbe vurulması kabul edilemez. İktidarın ek bütçe kararıyla dere, ırmak ve drenaj altyapısı götürülmeyen yerlerden, yer altı sularından da hizmet bedeli altında alınan para istenmesi yasal değildir. Üstelik bu durum Anayasamızın 45'inci Maddesi'ne aykırıdır. Hem akan su da, kuyunun suyu da inancımıza göre satılamaz. Tarih boyunca ecdat suyu hep sebil etmiş, ücretsiz halka vermiştir. İktidar 'nas' diyerek çiftçiye darbe vurmaktan vazgeçmelidir. Bu yanlıştan hemen dönülmelidir" dedi.

"YASAL DEĞİLDİR"

2525 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi dayanak gösterilerek 26 Temmuz itibariyle sulama bedellerine yüzde 20 zam yapılmasının sezon ortasında çiftçiyi çok daha mağdur ettiğini aktaran Ayhan Barut, iktidarın sürekli olarak çiftçileri üretimden koparmaya çalıştığını söyledi. "Dere geçerken at değiştirilmez" sözünü anımsatan Ayhan Barut, sulama bedeli adıyla çiftçilerden alınan su parasına yüzde 20 zam kararının da buna örnek teşkil ettiğini belirtti. Anayasa'nın 45'inci Maddesi'ne göre çiftçilere verilecek suyun ve desteklerin devletin görevi olduğuna işaret eden Barut, yapılan uygulamanın yasa ve anayasaya aykırı olduğunu kaydederek, "Dere, ırmak ve drenaj altyapısı götürülmeyen yerlerden, yer altı sularından da hizmet bedeli altında alınan para kanuna uygun değildir. Tarifeye ırmağın ve derenin suyunun dahil edilmesi, tarımsal sulamada sözleşme yenilemeyerek ticari tarife dayatması, çiftçimizin su kullanımı nedeniyle soyulması kabul edilemez" diye konuştu.

"DERHAL VAZGEÇİN"

'Sulama Bedeli' adıyla çiftçilere 'su satılması' ve ödeme yapan çiftçilere fark tahakkuku uygulamasının derhal durdurulmasını talep eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Tarımsal üretimde fahiş artan maliyetlere, ürünlerin para etmemesine rağmen çiftçimiz sevdalısı olduğu toprağı işlemeye, her şeye rağmen büyük gayretle üretmeye devam ediyor. İktidar bu durumdan rahatsız oluyor ki, çiftçinin mağduriyetini sürekli büyütüyor. Bunlardan birisi de sezon ortasında sulama bedellerine yüzde 20 zam yapılması, dere, ırmak ve drenaj altyapısı götürülmeyen yerlerin de dahil edilerek çiftçinin suyla soyulmasıdır. Herkesin bildiği üzere tarımsal üretimde de suyun hayati önemi var. Su olmadan yaşam olmayacağı gibi üretim de mümkün değil. Seyhan ve Ceyhan Nehirleriyle bereketin simgesi olmuş Çukurova'da bile üreticilerimizi mağdur edenlerin vicdanı sızlamıyor. AKP'nin yanlış ekonomi ve tarım politikaları nedeniyle çiftçi zaten borca batmış, bitmiş ve tükenmiş durumda. Çünkü mazotundan gübresine, zirai ilacından tohumuna kadar her şey fahiş oranda zamlanırken çiftçinin ürünü para etmiyor. Çiftçimiz hızla tarımdan uzaklaşıyor. Şimdi suyla ilgili bu uygulama tuzu biberi oldu. İnim inim inleyen çiftçiye birde şimdi su darbesi vuruluyor. Yazıktır, günahtır. Nedir bu çiftçiyle alıp veremediğiniz, nedir bu gareziniz? Bu aşırı sıcakların bastırdığı dönemde, sezonun tam ortasında yapılan tam anlamıyla kötülüktür. Bu yanlış, yasadışı ve akıl almaz karardan derhal vazgeçin."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.