1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Sümer: Vakıfbank'ı 11 Milyar 741 Milyon Lira Hortumlamışlar
Sümer: Vakıfbank'ı 11 Milyar 741 Milyon Lira Hortumlamışlar

Sümer: Vakıfbank'ı 11 Milyar 741 Milyon Lira Hortumlamışlar

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Vakıfbank'ın batık ve riskli kredilerini gündeme taşıdı.

A+A-

Orhan Sümer, "Sayıştay’ın 2020 yılı raporuna göre Vakıfbank’ı 11 Milyar 741 Milyon Lira hortumlamışlar. İktidar görmezden geliyor. Firmalara verilip geri alınamayan, batık ve riskli durumda olan krediler ile ilgili birkaç örnek vermek istiyorum.

Antalya Ticari Şubeden bir gruba toplamda 4 Milyar Lira,

Esentepe Şubeden bir firmaya 2 Milyar Lira,

Levent Ticari Şubeden bir firmaya 1 Milyar 107 Milyon Lira,

Esentepe Kurumsal Şubeden bir firmaya 1 Milyar 190 Milyon Lira,

Başkent Kurumsal Şubeden bir firmaya 950 Milyon Lira,

Levent Ticari Şubeden bir firmaya 885 Milyon Lira,

İzmit Ticari Şubeden bir firmaya 659 Milyon Lira,

Tuzla Ticari Şubeden bir firmaya 651 Milyon Lira,

Esentepe Kurumsal Şubeden bir firmaya 299 Milyon Lira,

Kredi verilmiş.   Bu kredilerin toplamı yaklaşık 11 Milyar 741 Milyon Lira. Ancak geri alınamıyor. Teminatlarında Sıkıntı Var. Geri Ödemelerinde Problem Var. Banka İçin Büyük Risk Oluşturuyor. Yine Sayıştay Raporuna Göre 1 ve 5 Milyon Lira arasında Kredi alıp geri ödemesinde problem olan tam 1125 Firma bulunuyor. Yazıklar Olsun. Yandaşa peşkeş çeke çeke kamu bankalarının İçini boşalttılar.” Dedi.

KAMPANYA KREDİLERİ DENETLENMEMİŞ

Orhan Sümer, “Sayıştay denetçileri, 2020 yılında içinde bir kampanya dahilinde işletmelere kullandırılan kredilerin koşullarının takip edilecek altyapının kurulmadığını belirtti. Raporda, konuyla ilgili “Uygun oranlarda verilen kampanya kredileri incelendiğinde; istihdam sayısının kontrolü, makinelerin yerliliğinin teyit edilmesi, kredilerin döviz alımında ve başka bankalardaki kredilerin ödemelerinde kullanılmaması gibi özel şartların bulunduğu ancak bunların kontrolüne yönelik altyapının kurulmadığı görülmüştür." İfadelerine yer verildi bir vurgun daha nasıl ifade edilir." Dedi.

ŞİRKETLERİ İNCELEMEDİLER TEMİNAT ALMADAN KREDİ VERMİŞLER

Orhan Sümer, “Asıl vahim olan tablo ise, Sayıştay denetçilerinin 10 milyon TL ve üzeri tutardaki takipli kredi dosyalarını incelemesiyle ortaya çıktı.

Sayıştay denetçileri, banka yetkililerinin kredi başvurusu yapan şirketlerin yeteri kadar incelenmediğini, teminatlarının ya bulunmadığı ya da riskine oranla düşük kaldığını tespit etti. Denetçilere göre, bankanın alacaklarını önemli bir kısmı karşılıksız kalacak:

“Kredilerin teminat durumlarına bakıldığında, maddi bir teminatı bulunmayan veya riskine oranla düşük kalan çok sayıda takipli müşterinin bulunduğu, KGF Kefaleti veya gayrimenkul ipoteği, rehin vb. maddi teminatı bulunmakla birlikte bu teminatın tamamı borcunu karşılayamayan kredilerin birçoğunda yapılan takiplerde malvarlığı tespit edilemeyen veya tespit edilmekle birlikte haciz şerhi islenen taşınmazlarda bankadan önce çok sayıda takyide bulunması sebebiyle Banka alacakların önemli bir kısmının karşılıksız kalabileceği kredi dosyaları bulunduğu anlaşılmıştır.”

Sayıştay raporunda, kredi verilen şirketlerin yeteri kadar incelenmediği tespit edilmiştir. "Dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.