1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. "Üretim desteklenmeden fiyatlar düşmez"
"Üretim desteklenmeden fiyatlar düşmez"

"Üretim desteklenmeden fiyatlar düşmez"

Ayhan Barut'tan fahiş artan gıda fiyatlarını düşürmek için tarımsal üretim, üretici ve tüketicinin desteklenmesini istedi

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, gıda fiyatlarındaki fahiş artışın ekonomide ve tarımsal üretimde AKP'nin izlediği yanlış politikalardan kaynaklandığını söyledi. Yüksek fiyatların sonuç olduğuna dikkat çeken Barut, "Maliyetler altında ezilen çiftçiler ve tarımsal üretim desteklenmeden, ekonomide üretim ve insanı merkeze koyan adımlar atılmadan bu kara tablo değişmez. Yanlış sebepleri ortadan kaldırmadan sonuç başka olmaz. Üretim ve üreticilerimiz desteklenmeden fiyatlar düşmez, halkın alım gücü iyileştirilmeden kimse rahat nefes alamaz" dedi.

"ÜRETEN VE TÜKETEN YANIYOR"

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) harcama endeksi raporuna değinen Ayhan Barut, "İktidarın pembe boyacısı TÜİK bile istedikleri sonucu göstermek istese de gerçekleri yeterince gizleyemiyor. Bağımsız kuruluşlarca yapılan araştırmalarda bu oranlar çok daha yüksek ama TÜİK'e göre bile taze süt fiyatındaki yıllık artış yüzde 162, pirinç fiyatında yüzde 144, peynirde yüzde 129 artış var. Üretim bitiyor, üreten ve tüketen yanıyor. Bu vahim durumun sebebi AKP'nin yanlış politikalarıdır" diye konuştu.

"YANLIŞ ADIMLAR FİYATLARI DÜŞÜRMÜYOR"

Fahiş artan gıda fiyatlarını düşürmek için tarımsal üretim, üretici ve tüketicinin mutlaka desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Maalesef yanlış üstüne yanlış yapan, büyük sorunlara neden olan AKP iktidarı, hala gerçekleri görmek istemiyor, ya da bilinçli olarak bu durumu sürdürüyor. Yüksek gıda fiyatlarının nedeni çok belli. AKP üretmek yerine tüketmeyi, bunu sağlamak için de ithalatı önceliyor. Bilimsel gerçekler gösteriyor ki tarımdan sanayiye hiçbir alanda üretmeden ayakta kalmak mümkün değil. Ancak AKP'nin yanlış politikalarının sonucu olarak ülkemizde her gün derinleşen ekonomik krizin bedelini de üreticilerimiz ve halkımız ödüyor. Üstüne tarımdan hayvancılığa tüm üretim alanlarımız bitiriliyor. Çiftçinin zirai ilaç, tohum, gübre, mazot, yem, elektrik ve sulama giderleri düşürülmeden üretim yapması mümkün değil. Çiftçi üretmezse ortaya çıkan tehlikenin boyutu belli. Çiftçiyi desteklemek yerine, artan gıda enflasyonunu düşürme gerekçesiyle daha önce defalarca denenen yanlışı yinelemenin faydası yok. İthalatla sorun çözülmüyor, aksine üretim dengesi bozulduğu için daha da büyüyor. Tanzim satış çadırlarıyla, market baskınlarıyla, fiyat denetimleriyle yara iyileşmiyor. Bir kez olsun AKP iktidarı, 5'li çeteleri, bir avuç yandaşı, ithalat lobilerini ve rantiyecileri düşünmek yerine üretim, üreten ve tüketene destek versin. Bunu yaptıklarında, tarımsal üretim ve çiftçi desteklendiğinde, sürdürülebilir tarım politikaları belirlendiğinde üreten de tüketen de rahat bir nefes alır."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.