1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Uzman cevapladı: Koronavirüs gıda ile bulaşır mı?
Uzman cevapladı: Koronavirüs gıda ile bulaşır mı?

Uzman cevapladı: Koronavirüs gıda ile bulaşır mı?

Uzman cevapladı: Koronavirüs gıda ile bulaşır mı?

A+A-

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüsün cansız maddelerden bulaştığına dair henüz ellerinde bir veri olmadığını söyleyerek, “Yiyerek virüsle hasta olmayız, nefes alarak hasta oluruz.

Virüsün solunum sistemine gitmesi lazım.

Bir de elbise ayakkabı içinde virüs uçmuyor. Eve girdiğimiz zaman evin havası kirlenmiyor” dedi.

Türkiye’de vaka artışını değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Birden bire vakalar arttı.

Şu anda ciddi artışın devam ettiği ülkeler var ki sayı olarak İtalya fazla gözüküyor, ancak artış potansiyeli olarak da ABD günlük artışların en çok olduğu ülke.

Onu İran, İspanya ve Fransa takip ediyor. Bir de bizim gibi yeni başlayan ve vaka sayıların arttığı ülkeler var. Türkiye burada ortada bir yerdedir. Henüz biz salgının başındayız.

Bütün dünyada bu böyle. Şu anda dünya nüfusunun sadece milyonda 40’ı bu virüste pozitif bulunuyor. Halbuki salgının bitebilmesi için etkili bir aşı bulunmazsa ve ya virüs bir mutasyona uğrayarak bulaşıcılık özelliğini kaybetmezse dünya nüfusunun yarıya yakınının enfekte olması lazım” şeklinde konuştu.

‘YİYEREK HASTA OLMAYIZ’

Koronavirüsün cansız maddelerden bulaştığına şahit olmadığını belirten Ceyhan, “Henüz paradan ve eşyalardan virüsün bulaştığı görülmemiştir. Ne ayakkabıdan ne besinden ne de etten virüsün bulaştığı görülmemiştir. Yiyerek virüsle hasta olmayız, nefes alarak hasta oluruz. Virüsün solunum sistemine gitmesi lazım. Bir de elbise ayakkabı içinde virüs uçmuyor. Eve girdiğimiz zaman evin havası kirlenmiyor” dedi.

OKULLARIN TATİL EDİLMESİ

Bir salgının henüz ortasında olunduğunun altını çizen Prof. Dr. Ceyhan, şahsi fikrinin okulların erteleneceği yönünde olduğunu söyledi. Ceyhan, “İnsanların evlerinde kalmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu sırada okulların açılması bütün çabaları boşa çıkarabilir. O yüzden büyük bir ihtimalle okulların tatil edilmesi uzatılacak” şeklinde konuştu.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Ne besinden ne de etten virüsün bulaştığı görülmemiştir. Yiyerek virüsle hasta olmayız, nefes alarak hasta oluruz” dedi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.