1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Vali Demirtaş: Adana, İstanbul gibiymiş
Vali Demirtaş: Adana, İstanbul gibiymiş

Vali Demirtaş: Adana, İstanbul gibiymiş

Adana'nın Eski Fotoğrafları Sergisi'nde yerel yönetimler ile merkezi idare arasındaki yeni uyumun fotoğrafını görünce ilan ediyorum: "Adana'yı çok güzel günler bekliyor..."

A+A-

Adana Valiliği İl Kültür Müdürlüğü Adana'nın 5 Ocak Kurtuluş Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında "5 Ocak ve Atatürk Adana'da" sergisini organize etti.

ADANA'NIN ESKİ FOTOĞRAFLARI

Yeni Müze'de sergilenen fotoğraflar, Genelkurmay Başkanlığı Arşivi ve Adana'nın Eski Fotoğrafları grubundan temin edilmiştir.

İl Kültür Müdürü Sabri Tari ve Grup yöneticisi Sabri Gül'ün davetlisi olarak sergiye katıldım.

İyi ki de katılmışım.

Sergiye erken gittim. Sabri Gül oradaydı. İl Kültür Müdürü Sayın Tari konukları içtenlikle karşılıyordu. Sarıldık, hoş beş ettik. Türkçe meali özlem giderdik. Grup yöneticilerinden Ayten Bakır geldi. Hüseyin Şen ve ardından Yılmaz Ulugay... Sayın Tari, müze kafeteryasında çay ikram etti. ( Çok güzel bir kafeterya. Güzelliği huzur yüklü oluşundan kaynaklanıyordu.)

Önceki Dönem Adana Milletvekilimiz Zülfikar İnönü Tümer Bey gelince içtenlikle merhaba dedim, karşılık verdi ama bana karşı mesafeliydi. (Nedenini sordum ve öğrendim. Yine de kendisine olan sevgimden bir şey azalmış değil)

1-013.jpg

TEKSTİL... YENİDEN...

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Milletvekilleri Orhan Sümer ve Ayhan Barut geldiler. Başkan bana: "Gittikçe gençleşiyorsun" deyince "Tüh, keşke sesinizi kaydetseydim, arada bir dinlerdim içim açılırdı…" diye gülüştük.

Adana ile ilgili aydınlatıcı bir sohbetimiz oldu.

TEMSA Konusu açıldı. Detayları ne olursa olsun, bu olayda bütün tarafların bir araya gelmesinin Adana için önemli olduğunu söyledim.

Sayın Karalar: "Görev üstlendiğimizden beri, söz konusu Adana olunca gerisi teferruattır ilkesinden hareket ettik, etmeye devam ediyoruz ve edeceğiz dedi. Konuşmaları arasında Tekstile sektörüne verilen önemin azalmasından söz etti. "Yeniden tekstilde ön plana çıkmalıyız, sadece istihdam ve üretim açısından değil, yarattığı Katma Değer açısından da önemlidir."

Bu görüşe sayın vekillerimizde katıldı. Orhan Sümer'de "Adana söz konusu olunca tüm kurumlarla bir araya geliyoruz ve gelmeliyiz" dedi.

Bu dönem CHP Adana Milletvekillerimiz, Adana tarihinin ek aktif dönemini yaşamaktadır. Sözlü ve yazılı soru önergesi rekoru kırdılar.

Adana'nın gelişmesi konusu açılınca, ben yine de dayanamadım;

Bulunduğumuz yerin müze olmasını benimsediğimi ama yan tarafta ve biraz ileride fabrikaların yıkılıp, yerine AVM'lerin inşa edilmesine bir türlü akıl sır erdiremediğimi tekrar ettim.

2-011.jpg

VALİMİZ ÇOK ÇALIŞIYOR

Sohbet koyulaştı. Sayın Karalar, Adana'da sorunların çözümü konusunda Vali Mahmut Demirtaş'ın büyük katkıları olduğunu söyledi. "Seyhan Belediye Başkanlığım döneminden başlamak üzere Hüseyin Avni Coş ve Mustafa Büyük ile çalıştım. Fakat Şu an ki valimiz çok çalışıyor. Adana'nın her sorunuyla ilgileniyor. Ve çözümü için büyük çaba sarf ediyor. Yerel yönetimlerin merkezi yönetimlerle uyum içinde olması gerektiğine inananlardanım. Nitekim bize birlikte ve uyum içinde çalışma ortamı sağlayınca bunun yararını Adana görüyor..."

Bu anlayış, bu kentte yaşayanlar için güven vericiydi.

Adana BŞ Belediyesi Kültür Daire Başkanı Sayın Oya Katırcı'yı ile güzel bir sohbetimiz oldu.

 

SABRİ GÜL MİHMANDARLIK YAPTI

Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş teşrif etti ve herkesle tek tek tokalaştı. Genelkurmay Başkanlığı Arşivinden temin edilen fotoğrafları tek tek incelemeye başladı. Her fotoğrafın önünde uzun uzun durdu. Sayın Karalar ve milletvekillerimiz fotoğraflar hakkında sık sık sohbet ettiler. 

Sıra Adana'nın Eski Fotoğrafları grubuna gelince Sayın Sabri Gül, mihmandarlık yapmaya başladı.

Fotoğraflar hakkında detaylı bilgi veren Gül'ü, Sayın Valimiz dikkat ve ilgiyle dinledi. Fotoğrafların konusuna göre, Belediye Başkanımız ve Milletvekillerimiz de bilgiler aktardı.

Orada bulunanlar, eski dediğimiz fotoğraflardaki mekânlarda anısı olan kimselerdi. Fotoğrafların çoğu da Sabri Gül'ün aynı adı taşıyan dedesinin arşivindendi.

Eski fotoğraflar arasında, yöneticiler arasındaki uyumun yeni fotoğrafı güven ve umut vericiydi.

 

ADANA, İSTANBUL GİBİYMİŞ...

Sayın valimiz en az yüz yıllık olan Adana'nın fotoğraflarını ilgiyle incelerken, Taş Köprü'nün doğu ayağında büyük bir mezarlık bulunan fotoğrafı göstererek "bu gün nereye isabet ediyor" diye sordu. Sabri Gül, "Taş Köprünün Karşıyaka tarafında, Eski Devlet Hastanesi ve İş ve İşçi Bulma Kurumu ile Hilton SA arasında kalan alan" diye tarif etti. Mezarlığın yok oluşu valimizin ilgisini çekmişti. Sayın Karalar, biraz da insanlığa sitemle evrensel bir çelişkiye vurgu yaptı: "200, 300 yıl sonra Asri Mezarlıkta yok olabilir" dedi hüzünle.

Heyet, "Seyhan Kıyısında Adana" fotoğrafının önünde uzun süre durdu. Fotoğraf Başkan ve vekillerimize yabancı değildi. Ancak sayın valimiz, Adana'nın bu halini görünce:

"Adana İstanbul gibiymiş" demekten kendini alamadı.

Sabri Gül'e özellikle teşekkür eden Valimiz, ardından Vekillerimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız sergiden ayrıldı.

3-012.jpg

ADANA'NIN YENİ FOTOĞRAFI: UYUM

İl Kültür Müdürümüz Sabri Tari'nın düzenlediği bu organizasyon çok güzel oldu. Adana için yaptığı güzel işler hanesine bir etkinlik daha eklenmiş oldu. Bir Adanalı olarak kendisine teşekkür ediyorum.

Geçtiğimiz yıllarda yerel yönetimler ile merkezi yönetim arasında gereksiz ve anlamsız yere oluşan çatışmalardan şehrimiz büyük zararlar görmüştü.

Adana'nın Eski Fotoğrafları Sergisi'nde Valimiz, milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı arasındaki uyum yepyeni ve güven verici bir fotoğraf olarak yansıdı.

Şimdi Adana'nın 5 Ocak Kurtuluş Bayramında şehri yönetenler arasındaki bu uyumu görünce bütün Adanalıya sesleniyorum:

"Moralinizi bozmayın ve yarına güvenle bakın... Şehir bu ekiple büyük mesafe alır..."

Not: Fotoğraflar, Adana'nın Eski Fotoğrafları Grubunca çekilmiştir. (Yılmaz Ulugay ve Sabri Gül'e teşekkürlerimle)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum