1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Vali İlhan Atış’ı kim götürdü, Avni Coş’u kim getirdi?
Vali İlhan Atış’ı kim götürdü, Avni Coş’u kim getirdi?

Vali İlhan Atış’ı kim götürdü, Avni Coş’u kim getirdi?

Adana Valisi İlhan Atış'ın merkeze alınmasının hazin öyküsü savcılık tutanaklarına geçti. Ahmet Zeki Gürkan ve Hüseyin Avni Coş dostluğunun tarihi arka planı...

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Kasım’da İsveç başbakanının Türkiye ziyaretinde İsveç’te yaşadığı bilinen Today’s Zaman Genel Müdürü Bülent Keneş’in iadesini istemesi, yeniden gözlerin Bülent Keneş’e çevrilmesine neden oldu.

FETÖ FİRARİSİ BÜLENT KENEŞ

bulent-kenes.jpeg

FETÖ’nün medya yapılanmasının üst düzey yöneticilerinden olan Bülent Keneş’in, Adana’da üst düzey atamalarla ilgilendiği, bir itirafçının mahkemeye verdiği bilgiler ve bu bilgilerin kitaplaşmasıyla ortaya çıktı.

FETÖ’nün 2006’dan 15 Temmuz darbe girişimine kadar Atatürk Havalimanı imamı olduğu ortaya çıkan emniyet amiri A. İlyas Yağmur’un hem Sivas hem de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadede, Bülent Keneş’in il emniyet müdürleri ile görüştüğü, atamalarda organizasyonlar yaptığı hatta Adana valisinin merkeze alınmasında payı olduğu görüldü.

Tüm bu bilgi ve belgeleri gazeteci Kemal Gümüş, “İşgalin Yapı Taşları” adlı kitapta topladı.

isgal1.jpeg

İTİRAFÇI EMNİYET AMİRİNİN AHMET ZEKİ GÜRKAN’I İSTANBUL HAVALİMANI’NDA KARŞILAYARAK BÜLENT KENEŞ İLE GÖRÜŞTÜRMESİ

İtirafçı olan emniyet amiri A. İlyas Yağmur, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği bilgide, kendisine cemaat içerisinde görevli insanların bilgi vererek, bilmediği bir kişiye İstanbul Havalimanı’nda Bülent Keneş ile görüştürülmesi istenildiği bilgisini verdi.

A.İlyas Yağmur, uzun ve ayrıntılı verdiği görüşme detaylarının sonunda;

Akşam cemaat evlerinin birine Şevki ile görüşmeye gittim, aramızda geçen konuşmada sitem etti. “Niye panik yapıyorsun? Abdülaziz’i neden aradın? Onun bu konudan haberi yok zaten olmamalı da,” deyince ona, “Seninle irtibat kurmam gerektiğinden dolayı misafir gelmeyecekse boş yere beklemeyeyim diye Abdülaziz’i aradım,” dedim. Ayrıca, “Bir dahaki sefere misafir gelmezse ne yapacağım, kimi arayacağım ortada kalırım,” deyince Şevki bana, “Senin iki kezdir buluştuğun misafir Ahmet Zeki müdürümüzdür. Sen bu kadarını bil yeter, biz normal şartlarda asla bir memur ile amiri irtibatlandırmayız, aradaki perdeyi mutlaka koruruz, ama senin şu anda yaptığın görev ve yapacağın görevler, vatan millet içindir.

Bu yüzden de bu konuyu senden saklamıyorum, ileride de görüştürme yaptıracağım kişiler senin namusundur, ona göre hareket et. Bu konuları havalimanında senden başka kimse bilmiyor, sen de gelen misafire bir sıkıntı durum olursa, rahatlıkla işin içinden çıkartırsın, misafirin başına bir iş gelmeden sorunun altından kalkarsın sana bu kadar güveniyoruz,” dedi. 

Bu konuşmalar aramızda geçtikten sonra anladım ki benim havalimanından iki kez alıp Bülent Keneş ile görüşmesini sağladığım kişi Emniyet Müdürü Ahmet Zeki isimli şahıstı. Bu olaylardan dört beş yıl kadar sonra televizyon Ahmet Zeki müdürümü gördüm, gördüğüm tarihte Ahmet Zeki (Gürkan) Adana İl Emniyet Müdürü’ydü.” bilgilerine yer verdi.

azk.jpeg

Ahmet Zeki Gürkan kimdir?

Uzun yıllar Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde, istihbarat birimlerinde görev yapan Ahmet Zeki Gürkan, Isparta Emniyet Müdürlüğü yaparken Adana Emniyet Müdürlüğü’ne atanmış daha sonra merkeze alınmıştı.

Adana’da yasadışı dinleme dahil birçok konuda ismi usulsüzlüklerle anıldı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gözaltına alınıp tutuklandı.

Yapılan yargılama sonucunda 8 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun’un 15 Temmuz’dan sonra yazdığı “İn” isimli kitapta, Ahmet Zeki Gürkan’ın “Ayzek” ismiyle yıllarca FETÖ içinde faaliyetlerde bulunduğu bilgisine yer verdi.

in.jpeg

FETÖ’NÜN HEDEFİNDE OLAN ADANA VALİSİ KİMDİ?

İtirafçı olan emniyet amiri İlyas Yağmur’un verdiği bilgiler içerisinde en ilginç olanı ise Adana valisinin görevden alınması ve yerine başka birinin atanmasıyla ilgili paragraf oldu.

Yağmur’un verdiği bilgilerde, Bülent Keneş’in Ahmet Zeki Gürkan’a;

Duyduğum kadarıyla yolcu olarak bekleyen şahıs benim yanımda gelen şahsa “Muammer fazla ön plana çıkmasın (dönemin Personel Daire Başkanı) Emin zarf atabilir. (Emniyet Genel Müdür Yardımcısı), Ahmet’ten habersiz kesinlikler bağımsız hareket etmesin, Ragıp ve hatırladığım kadarıyla Mehmet Bey ile görüştükten sonra Ahmet ile irtibat kursun. Osman Bey’in özellikle istirhamı budur, İlhan Atış (Vali) zaten merkeze alınacak, oraya da çok güvendiğimiz bir arkadaşı Mehmet ile görüştükten sonra karar verin,” dediğini soruşturmayı sürüten savcılara aktardı.

vali-atis.jpeg

ADANA’YA ATANACAK “ÇOK GÜVENİLİR” VALİ KİMDİ?

Verilen bilgiye göre, Atatürkçü kimliği ile tanınan, Adana’da çok sevilen ve sayılan, herhangi bir cemaat ya da tarikatla ilgisi bulunmayan İlhan Atış’tan rahatsız olunduğu ortaya çıkıyor. 

Ancak ifadede geçen “çok güvendiğimiz bir arkadaş” ibaresi birçok konunun açıklanmasına gebe gibi görünüyor.

İlhan Atış’ın merkeze alınmasından sonra Adana’ya vali olarak Hüseyin Avni Coş atanıyor.

coss.jpeg

HÜSEYİN AVNİ COŞ’UN ADANA KARNESİ

Adana Valisi olarak göreve başlayan Hüseyin Avni Coş, FETÖ’ye yakın kurum ve kuruluşlarla iç içe çalışması, itirafçı İlyas Yağmur’un beyanlarını doğruluyor. Avni Coş’un Adana Valiliği esnasında Pensilvanya’ya giderek Fethullah Gülen’i ziyaret etmesi, o dönemde kamuoyunun dikkatini çekmişti.

29 Ekim törenlerinde Adana’da tartıştığı vatandaşa “gavat” demesi ülke gündemine yerleşen Avni Coş’un, 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde Sakarya valisi olarak görev yaparken silahı ters tutarak kameralara poz vermesi çok konuşulmuştu. 

İlerleyen süreçte By-Lock kullanan 5 vali arasında bulunduğu iddia edilmiş, bakanlık bu iddiayı yalanlanmıştı. Tüm bu gelişmeler eşliğinde Avni Coş ilk kararnamede merkeze alınan valiler arasında yer aldı.

31 Temmuz 2021 tarihinde İstanbul’da kalp krizi geçiren Hüseyin Avni Coş hayatını kaybetmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.