
YENİ Parti Adana Milletvekili Ayhan Barut: “Çukurova Üniversitesi’ndeki bu kriz derhal çözülmeli”
YENİ Parti Adana Milletvekili Ayhan Barut, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nin yaklaşık 3 milyon liraya ulaştığı belirtilen elektrik borcu nedeniyle kesinti riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
YENİ Parti Adana Milletvekili Ayhan Barut, daha önce yaklaşık 30 milyon liralık borç yükü ve yaşadığı mali sıkıntılarla gündeme gelen Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde bu kez elektrik borcu nedeniyle yeni bir kriz yaşandığını öne sürdü.

Çiftlikte eğitim, bilimsel araştırma, hayvansal ve bitkisel üretim çalışmalarının bir arada yürütüldüğünü belirten Barut, elektriğin kesilmesi halinde yalnızca üretimin değil, hayvanların bakımı ve devam eden bilimsel projelerin de zarar görebileceğini söyledi.

“Burası ticari bir yer değil”
Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nin kamu hizmeti niteliği taşıdığına dikkat çeken Barut, elektrik, doğalgaz, yem ve akaryakıt gibi temel ihtiyaçların kesintisiz karşılanması gerektiğini ifade etti.
Barut, “Canlı hayvanların ve süreklilik arz eden üretim sistemlerinin bulunduğu bu merkezimiz, üniversitemiz için olduğu kadar kentimiz ve ülkemiz için de büyük önem taşımaktadır. Burada elektrik, doğalgaz, yem, akaryakıt ve benzeri temel girdilerin kesintisiz olarak sağlanması şarttır. Üstelik burası ticari bir yer olmadığı için borç ve ödemelerinin de ticari ödeme yükümlülüğü gibi değerlendirilmemesi, aksine kamu hizmetinin, eğitim ve bilimsel araştırmalarla ve üretim faaliyetlerinin devamlılığının sağlanması açısından zorunlu olması gerekiyor” dedi.
Elektrik borcunun 3 milyon liraya ulaştığını söyledi
Çiftliğin daha önce de işçi alacakları, doğalgaz borcu ve diğer ödeme sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Barut, mali krizin devam ettiğini savundu.
Elektrik borcunun yaklaşık 3 milyon liraya ulaştığının ifade edildiğini belirten Barut, ilk etapta yaklaşık 500 bin liralık ödeme yapılmaması durumunda elektrik kesintisi yaşanabileceğini söyledi.
Barut, “Eğer elektrikler kesilirse hayvanların bakım, besleme ve sulanması, sağım sistemlerinin çalıştırılması, sütün ve diğer hayvansal ürünlerin soğuk zincirde muhafazası, soğuk hava depoları, yürütülmekte olan TÜBİTAK, Avrupa Birliği, yüksek lisans ve doktora tezleri gibi projeleri, laboratuvar cihazları, araştırma materyalleri, sulama sistemleri ve diğer üretim altyapısının çalışması tehlikeye düşecektir” ifadelerini kullandı.
“Bilimsel eğitim ve araştırma çalışmaları darbe alacaktır”
Elektrik kesintisinin telafisi güç sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Barut, canlı hayvanların sağlık ve refahının yanı sıra üniversitedeki bilimsel çalışmaların da risk altında olduğunu dile getirdi.
Barut, “Borç nedeniyle elektriklerin kesilmesi çiftlikteki canlı hayvanların sağlık ve refahının korunmasını engelleyecek ve ayrıca telafisi güç kamu zararlarına neden olacaktır. Bilimsel eğitim ve araştırma çalışmaları darbe alacaktır” dedi.
İktidar ve üniversite yönetimine çağrı
Çiftliğin yaşatılması için acilen harekete geçilmesi gerektiğini ifade eden Barut, elektrik borcunun çözülemeyecek bir sorun olmadığını savundu.
Barut, “Çiftliğin korunması ve yaşatılması zorunluluk olarak ele alınmalıdır. Kolaylıkla çözülebilecek elektrik borçları konusunda da, fakültemizin ve çiftliğin yaşatılması hususunda da iktidar ve üniversite yönetimini sorumlulukla göreve davet ediyoruz” diye konuştu.
Sorunların tamamen çözülene kadar konuyu gündemde tutacaklarını belirten Barut, “Fakültemizin ve çiftliğimizin mali bir krize sürüklenmesi ve içine düşürüldüğü çıkmazı aşmanın ilk adımı buraya sahip çıkılması ve yaşatılması için derhal harekete geçilmesidir. Konunun takipçisi olmaya, sorunlar tümüyle çözülene kadar sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.



HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.