1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yerel Yönetim Modeli Var mı?...
Yerel Yönetim Modeli Var mı?...

Yerel Yönetim Modeli Var mı?...

Niyazi Koç yazdı

A+A-

Yerel yönetim seçimleri  hiçbir zaman sadece  yerel seçimlerden ibaret olmadı.

Yerel seçimleri kazanan siyasi partiler rakip konumda olsalar da yerel yönetimlerde ki uygulamalarda  iki ortak noktada birleşmektedirler.İlki  kendine özgü bir yerel yönetim modeline sahip olmamak ve yerel yönetimleri siyasetin finansmanı olarak kullanmaktır.
Aslında her siyasi partinin bir ideolojisi ve programı  vardır.

Aday olanlarda bu programı uygulamak ve yaşama geçirmek için  aday olurlar.Seçimlerde  kim aday olursa olsun program değişmez.Seçilen kim olursa olsun yapılacak iş bellidir.

Hangi parti kazanırsa kazansın yapılması zorunlu olan hizmetler vardır.Çöplerin toplanması,imar planları yapmak,park ve bahçe düzenlemeleri yapmak,su aboneliği gibi her belediyenin yapması gereken hizmetlerdir.

Eğer bir belediye bunları tam olarak yapamıyorsa da siyasi kimliğinden değil  başkanın beceriksizliğindendir.Olmayan ise  yerel yönetim  modelinin  olmamasıdır.
Model dediğimizde ise anlatılmak istenilen şey,standart hizmetlerin ötesinde belediyecilik  hizmetlerini belirleyen,onların arkasındaki ideolojik varsayımlardır.

Örneğin ;bireysel çıkar ile toplumsal çıkar karşı karşıya kalındığı zaman hangisi tercih edilecektir.

Çok sık kullanılan insan merkezli  belediyecilik ne demektir? Birlikte başaracağız diyerek eşi,dostu,kızı ve damadı belediye de yetkili kılmak ne demektir? Meydanlarda bedava çorba dağıtmak mıdır? Yoksa günlük rutin işleri   reklam ederek büyük başarıymış gibi kamuoyuna  anlatmak mıdır? Yoksa cami önlerinde tatlı dağıtmak mıdır?Yoksa belediye olanaklarını kullanarak parti yönetimini ele geçirmek midir?Yoksa kişisel egolarını tatmin etme yerimidir belediye başkanlığı.

Ortak akıl adı altında  yandaşlara kamu çıkarlarını peşkeş çekmek midir? Yoksa  yandaş medya ya para aktarmak mıdır? Belediyelerin temel görevi yaşayanların günlük yaşamlarını rahatlatmak için gerekenleri yapmak değil midir?
Nerdeyse bütün belediyeler sosyal belediyecilik yarışındalar.

Bundan ne anlamalıyız?Yoksa bütün belediyeler sosyal demokrat  oldu da haberimiz  mi yok. Yoksa sosyal devletin tasfiye edilmesinde ortak sorumlulukları mı var? Yoksa  gittikçe artan  yoksulluğu belediyeler eliyle sadaka dağıtarak çözüm getirmede ortak bir davranış mı gösteriyorlar.

90’ lı yıllarda muhafazakarların başlattığı iftar çadırları,ücretsiz toplu ulaşım ile yarattıkları fark kısa zamanda diğerleri tarafından benimsenerek rekabet eşitliği sağlanmış oldu.

Bu durum ideolojik-siyasi bir yerel yönetim modeli değil yoksulluğu denetim almak ve deveyi havudu ile götürenlere şükran duyulmasını sağlamaya yönelik sistem içi bir çözümdür.Zaten bu uygulama bütün partilerce de iyice kavranmıştır.

Belediye başkanları için söylenen ‘ çalıyor ama çalışıyor’ ahlaki çöküşüne ortaklaşa yapılan algı da  neo- liberal belediyecilik modelinin bir eseri olarak   ortaya çıkmıştır.
Geride kalan farklar ise siyasi yerel yönetim modelleri değil  başkanların kendi kişisel vizyonları ile ilgilidir. Örneğin Yılmaz Büyükerşen’in Eskişehir de kazandığı başarı,CHP tarafından bütün belediyelerde uygulanması gereken bir modele bir standart da dönüştürülmüyor.Sadece kişisel başarı sınırları içerisinde kalıyor.

Çünkü ortaya konulan farklı bir ideolojik-siyasi  bir iddia yok.
Diğer ortak nokta ise,yerel yönetim rantlarının siyaset ve belediye başkanlarının siyasi gelecekleri için finansman yaratmak için kullanılmasıdır.

Belediyeler parti merkezlerini finanse etmenin yanı sıra genel merkeze muhalefet edenlerinde tasfiyesinin finans kaynağıdır veya tam tersi de olabilir.

Çalmadan  çalışabilmenin dayandığı  varsayımları değiştirmek ve sosyal belediyeciliğin de neo-liberal yağmacılığı perdeleyen bir demoğoji  olmaktan  çıkarılması  gerekmez mi?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.