1. YAZARLAR

  2. Barış Avcı

  3. 600 filmde oynadı, Almanya’da işçiyken yokluk içinde öldü: Ali Seyhan
Barış Avcı

Barış Avcı

@barisavci

600 filmde oynadı, Almanya’da işçiyken yokluk içinde öldü: Ali Seyhan

A+A-

movie-night-2-001.png

‘Yeşilçam’da figüran olmak’ başlı başına bir fenomendir. Hele de yılda 300 film çekilen, yalnızca figüranların değil star oyuncuların bile bir güne üç–dört set sıkıştırdığı 1970’lerde. Dünya sinemasına yön veren, sinemanın başlı başına sektör haline geldiği batılı ülkelerde star oyuncuların rol aldıkları film sayısı bir elin parmaklarını geçmezken, yerli oyuncuların pek çoğu rol aldıkları filmlerin sayısını bile bilmez. Starların durumu buyken ‘yardımcı oyuncu’ yahut figüran diye nitelendirilen klasmana girenlerin durumunu varın siz hesap edin.

Henüz 16 yaşında Adana’dan İstanbul’a ‘ünlü olmak için kaçan’ Ali Seyhan’ın Yeşilçam’daki kariyeri bir iddiaya göre başrolle başladı. Onun ilk filminde oynayan figüranlar daha sonra star olurken, Seyhan’ın kariyer basamakları yukarı değil aşağı inecekti. Kimi kaynaklara göre 191 kimine göre 200 hatta kimilerine göreyse sayıları 600’u bulan filmde rol alan Ali Seyhan ömrünü geçimini sağlamak için işçi olarak gittiği Almanya’da yokluk içinde tamamladı.

3 Nisan 1930’da Adana’da Kocavezir Mahallesi’nde doğdu. Ailesi çok fakir olduğundan ilkokuldan sonra okuyamadı. Berber çıraklığı, kahvehane meydancılığı ve terzi çıraklığı yaptı.16 yaşında Adana’dan İstanbul’a kaçtı. Tophane’de hamallık yaptı. Biraz para biriktirip otomobil lastikçisine ortak oldu.

f1.jpeg

1950’de askere gitti, askerlik dönüşünde sinema oyuncusu Hüseyin Peyda onu görüp sinema filminde oynamasını teklif etti. Seyhan 1953’te ‘Bu Nasıl Aşk?’ filminde oynadı. Kimi kaynaklarda Ali Seyhan’ın bu filmde başrol oynadığı yazılmış olsa da filme dair günümüze ulaşan tek materyal olan film afişinde onun ne görüntüsüne ne de adına rastlayamıyoruz. Oynadığı ilk filmde geleceğin sinema yıldızı Muhterem Nur’un henüz figüran olduğuna dair bir kayıt da bulunuyor.

BU NASIL AŞK’IN KÜNYESİ

Romantik drama türündeki filmin yapımcı, yönetmen ve senaristi Hüseyin Peyda’ydı. 1953 yılında siyah beyaz çekilen filmin görüntü yönetmeni Orhan Çağman oldu. (Orhan Çağman’ı yıllar sonra tek kanallı TRT’nin çok izlenen dizisi Bizimkiler’de ailenin yaşlı babası olacak izleyeceğiz.) Örmen Film tarafından çekilen ‘Bu Nasıl Aşk?’ filminin günümüze bir kopyasının ulaşıp ulaşmadığını dair kayıt bulunmuyor. Filme dair ulaşabildiğimiz tek materyal Hüseyin Peyda ile bir kadın oyuncunun dönem kostümleri içerisinde görüldükleri renkli bir afiş. Hüseyin Peyda’nın kaleme aldığı bir öyküden geliştirilen, birbirinin benzeri olan iki gençle, âşık oldukları kadının öyküsünün anlatıldığı film Ali Seyhan’ın başrol oynadığı kaydı bulunan ilk ve son film oldu. Filmde Seyhan’la birlikte Hüseyin Peyda, Muhterem Nur, Dursune Şirin ve Cihan Işık rol aldı.

f2.jpeg

Ali Seyhan, Türk Sinemasının siyah beyaz yıllarına damgasını vurmuş önemli karakter oyuncularından biridir. Kendine has saç ve bıyık stiliyle dikkat çekerdi. Sinema tabanlı bilgi merkezlerinde rol aldığı film sayısı 191 ile 200 arasında görünüyor. Bu rakamın küçüklü büyüklü tüm roller dâhil edildiğinde 600’e ulaştığına dair rivayetlerde vardır. Seyhan, avantür tabir edilen ‘kavgalı dövüşlü’ filmlerde daha çok ‘kötü adamlar’ grubunda yer aldı.

Ali Seyhan sevimli kavgacı tipinde iyi bir oyuncuydu. Her oynadığı filme renk katardı. Seyhan, rol aldığı filmlerde fedai, hırsız, serseri gibi roller ile çıkmıştır izleyicinin karşısına daha çok. ‘Dağlar Bulutlu Efem’ filminde önceki karakterlerinin aksine iyi bir Türk Subayını canlandırdı.

f3.jpeg

SEYHAN’IN ‘İYİ ADAMI’ OYNADIĞI NADİR BİR FİLM

Ali Seyhan’ın ‘iyi adamı’ oynadığı nadir filmlerden olan ‘Dağlar Bulutlu Efem’ 1962 yılı yapımıdır. Tarihi filmin yönetmeni ve senaristi Semih Evin. Dağa çıkan bir efenin intikam öyküsünün anlatıldığı filmde başrolde Eşref Kolçak oynadı. Kadın oyuncuysa Evrim Fer. ‘Kahramanımız’ Seyhan’ın bu filmde canlandırdığı karakter iyi niyetli bir Türk Subayıdır.

Seyhan, sinema filmlerinin yanı sıra dönemin etkin projeleri arasında yer bulan fotoromanlarda da rol almıştır. Bir dönem oynadığı fotoromanların yayınlandığı Seksek Dergisi’nde İbrahim Uğurlu ve Kahraman Kıral ile birlikte kapakta yer aldı. Seksek ilk sayısı 1970 yılında yayınlanan ve Haldun Simavi’nin çıkardığı içeriğinde çocuk ve gençler için resimli roman ve fotoromanların yer aldığı popüler bir dergiydi.

f4.jpeg

SinemaTürk sitesinde ‘kahramanımızın’ fotoroman oyunculuğuna dair şöyle bir izlenim yer aldı; “Ali Seyhan'ın anılarımda yer etmesi, 1970'li yılların ilk yarısında yayınlanan gençlik dergisi Seksek sayesinde olmuştu. Çocuklara ve ergenlere yönelik, çizgi roman ve fotoromanların olduğu bir dergiydi. Okuyucuları olan çocuklar arasında yarışmalar düzenler, kazananları dergideki fotoromanlarda oynatırdı. Bu amatör çocukların yanında Yaman Coşkun, Tuncay Torun, Özcan Yiğitmen, Funda Gürçen, Yeşim Okçugil gibi, dönemin sinemasının çocuk yıldızları da, fotoromanlarda rol alırdı. Tabii ki, çocukların başrolde oynadığı, bazı maceralar yaşadıkları fotoromanlardı bunlar. Ali Seyhan, bu fotoromanlarda sık sık gözüken bir oyuncuydu. Sinemadaki rollerine paralel olarak, genelde kötü adamları canlandırıyordu, fakat rolleri sinemadakilere göre biraz daha önemli rollerdi. O donuk karelerde bile o kadar canlı bir duruş sergiliyordu ki, ciddi biçimde ürküyordum bu adamdan.”

Ali Seyhan 1968’de sinemayı bırakıp Almanya’ya işçi olarak gitti. Evlendi 3 kızı ve 1 oğlu oldu. 26 Aralık 1984’te vefat etti.

Önceki ve Sonraki Yazılar