1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Adalet Partisi Kurucular Kurulunda yer alan Adanalı kimdi?
Adalet Partisi Kurucular Kurulunda yer alan Adanalı kimdi?

Adalet Partisi Kurucular Kurulunda yer alan Adanalı kimdi?

Bir dönem Adana tıp dünyasının önemli isimlerinden İhsan Önal’ın Adalet Partisi’nin kurucu ilk on isminden biri olduğu ortaya çıktı.

A+A-

Kucuksaat.com kurucusu Taner Talaş'ın siyasi tarihi üzerine yaptığı bir araştırmada önüne gelen evrak İhsan Önal'ın siyasetçi kimliğini de ortaya koymuş oldu.

İhsan Önal'ın o günlerde Türkiye çapında tıp dünyası ve siyasette ne denli büyük bir isim olduğu ortaya çıktı. Türk siyasetine damga vuran genel başkanlığını ilk önce orgeneral Ragıp Gümüşpala’nın yaptığı daha sonra ise Süleyman Demirel ile anlam kazanan Adalet Partisi’nin kurucu ilk on üyesinden birinin İhsan Önal olduğu ortaya çıktı.

Tarsus doğumlu olan İhsan Önal hekimlik hayatının tamamına yakınını Adana’da geçirdi. Şuan Seyhan oteli yanında bulunan binada hizmet veren  o günkü SSK hastanesine, İhsan Önal'ın ismi verilmişti.

21db5905-c37a-45bf-8d9d-146762099bfd.jpg

İhsan Önal kimdir?

Askeri Doktor, Siyasetçi, XII. Dönem İçel Milletvekili  (D. 1914, Tarsus / Mersin – Ö. 2 Şubat 2005). Baba adı İbrahim, anne adı Hatice. Askerî Tıp Fakültesi mezunu. Hariciye Mütehassısı, Operatör Doktor - Gülhane Askerî Hastanesi Hariciye Mütehassısı, Adana Askerî Hastanesi Operatör Doktoru, Serbest Doktor, İhsan Önal Hastanesi ve Doğum Kliniği sahibi, Tıp Tarihi Asistanı, Seyhan Verem Savaş Derneği İdare Heyeti Üyesi, Tabip Odaları İdare Heyeti Üyesi ve Delegesi, Amerikan Şirketleri Doktoru ve Sıhhi Müşaviri, Adana Genel Meclis Üyesi, Adalet Partisi Kurucu Üyesi, Mersin Rafinerisi İnşaatı Sıhhi Müşaviri olarak görev yaptı.

İhsan Önal, 1961 genel seçimlerinde AP’den XII. Dönem (15.10.1961 – 10.10.1965) İçel Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. 2 Şubat 2005’te hayatını kaybetti. Evli, 4 çocuk babasıydı. İngilizce, Fransızca biliyordu. Adı Adana’da bir hastaneye verilmiştir.

KAYNAK: TBMM Albümü 2. Cilt 1950-1980 (2010), İhsan Önal - Türkiye Büyük Millet Meclisi İntranet Sitesi  (tbmm.gov.tr, 08.11.2019).

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.