1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Adana Belediye Başkanı Erbakan'ın amcası çıktı
Adana Belediye Başkanı Erbakan'ın amcası çıktı

Adana Belediye Başkanı Erbakan'ın amcası çıktı

Erbakan'ın bu durumu saklamasının arkasında, amcasının CHP’li olması etken gibi görünüyor

A+A-

Gazeteci - yazar Fehmi Çalmuk'un yazdığı "Das ist Erbakan" kitabıyla Necmettin Erbakan'ın hayatını anlattığı eserde kucuksaat.com kurucusu Taner Talaş ilginç bir bilgiye rastladı.

er3.jpg

Resmi belgelere dayandırılan bilgilere göre, Erbakan'ın amcası olan Yusuf Ziya Özbakan, işgal yıllarında işgale rağmen yapılan Osmanlı Mebusan Meclisi'nde Kozan Milletvekili seçiliyor. Ancak Fransızların izin vermemesi nedeniyle meclise katılamıyor. 

er1.jpg

Daha sonra bağımsızlık yıllarıyla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi'nde siyaset yapan Özbakan, Adana Büyükşehir Belediyesi'nde meclis üyesi olarak, Adana Halkevi'nde de başkan olarak görev yapıyor. 

Öte yandan, Erbakan'ın kulak-burun-boğaz doktoru olan  amcası Yusuf Ziya Özbakan'ın Adana Belediye Başkanlığı yapmış olması ve bu durumun Adana kamuoyuna hiç getirilmemesi de dikkat çeken başka bir husus oluyor.

er2.jpg

Konu ile ilgili konuşan Taner Talaş, "Ben yaşım yettiğince Erbakan'ın Adana'da yaptığı tüm mitinglere katıldım. Dün gibi hatırlıyorum. Özellikle babasını ve kendisinin Adanalı olduğunu birçok kez anlatmıştı. Erbakan Adana'ya geldiğinde babası Sabri Erbakan'ın Saimbeyli doğumlu olduğunu ve aslen Kozanoğulları'ndan olduklarını anlatırdı. Ancak işin ilginç ve bir o kadar da üzücü yanı, siyasetin akrabalık ilişkilerini hatta büyük bir övünç olacak meseleyi dahi gündeme getirmeyi engellemesidir. Merhum Erbakan'ın amcası Özbakan'dan bahsettiğine şahit olmadım. Hatta okuduğum eserde Erbakan'ın erkek kardeşi Prof. Dr. Kemalettin Erbakan da bu duruma parmak basıyor. Eğer Kemalettin Erbakan konuyu gündeme getirmeseydi bundan haberimiz olmayacaktı." dedi.

er5.jpg

Açıklamalarına devam eden Talaş, Erbakan ve Özbakan olarak iki farklı soyadın olmasını da şöyle açıklıyor:

Arapça ve Osmanlıca bilenler bilir, Özbakan ve Erbakan'ın yazılışı aynı olduğundan dolayı yazım hatası oluyor. İşaretlemelerle okunuşta görülen farklılıklar yaşanıyor ve alfabe azizliğine uğranıyor. Erbakan'ın babası Mehmet Sabri Erbakan Adana'ya telgraf çekiyor, "Soyadı kanunu çıktı, Erbakan soyadını alacağız" diyor. Ancak telgrafı okuyan amca Yusuf Ziya Bey Erbakan'ı Özbakan olarak okuyup anlıyor. Baba Sabri Erbakan Trabzon'da Erbakan soyadını alırken, öz kardeşi Yusuf Ziya Bey Adana'da Özbakan olarak nüfusa soyadını kaydettiriyor.

er4.jpg

Türk siyasetine bir dönem yön vermiş merhum Necmettin Erbakan'ın babasının Adanalı olması, Osmanlı dilinden kaynaklanan anlam hatası ile iki farklı soyadın ortaya çıkması ve amcasının Adana Büyükşehir Belediyesi'ne başkanlık yapması gibi yaşanmışlıkların Adana tarihi açısından şüphesiz büyük önemi var. Yakın tarihimizde hala gün yüzüne çıkmayı bekleyen önemli olayları Adana kamuoyunun da bilmesi gerektiğini düşünüyorum. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.