1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Adana havalimanı rakamları Adana ekonomisinin gerçeklerini ortaya koydu!
Adana havalimanı rakamları Adana ekonomisinin gerçeklerini ortaya koydu!

Adana havalimanı rakamları Adana ekonomisinin gerçeklerini ortaya koydu!

Adanalılar bu durumu hak edecek ne yaptı?

A+A-

Adana ekonomisinin sürekli küçülmesini özetleyen bir tablo da Adana Şakirpaşa Havalimanı yolcu ve uçak sayısı istatistiklerinde ortaya çıktı.

a1.jpg

Özellikle AK Parti hükümetlerinin havayolu ile yolculuk sektöründe yaptığı atılımlarla fiyatların makul seviyede olması havayolu trafiğinde çok ciddi yolcu sayısında artışa neden oldu. Sanayi ve Tarım kenti olan Adana bu olumlu gelişmeden pozitif yönde etkilendi.

2007 yılında İlhan Atış’ın Adana Valiliği’ne atanmasıyla başlayan süreçte, Adana Havalimanı’na yoğun yolcu trafiği nedeniyle ek terminal yapılmıştı.

a2.jpg

2015 – 2016 yıllarında Adana’da yoğun ve hareketli geçen yaz sezonunda ortaya çıkan istatistiklerde havalimanı uçak iniş – kalkış rakamları günlük 250 seferin altına düşmemişti.

Son birkaç yıla bakıldığında ise Şakirpaşa Havalimanı iç hatlarda yaşanılan yoğunluk o kadar artmıştı ki, Pegasus Hava Yolları Şirketinin iç hatlar giden yolcu bölümü dış hatlar bölümüne kaydırılmıştı.

a3.jpg

Kucuksaat.com’un edindiği bilgilere göre, son aylarda İstanbul ve Ankara’ya bilet bulunamaması ya da fahiş fiyatlarla temin edilen uçak biletlerinin arka planında, yeterli uçuş sayısına ulaşamayan hava yolu şirketlerinin sefer sayılarında yaşanılan aşırı düşüş neden oldu. 2019 resmi olmayan verilerine göre havalimanı uçak iniş – kalkış rakamları günlük 100 sefere ulaşamaz duruma geldiği ortaya çıktı. Bu düşüşün sebepleri arasında Onur Air ve Atlas Hava Yolları şirketlerinin artan uçuş maliyetleri ve yeterli yolcu sayısı bulunmaması nedeniyle Adana hatlarını kapatması da gösteriliyor.

a4.jpg

Öte yandan yakın geçmiş zamanda giden yolcular için dış hatlar bölümünü kullanan Pegasus’un da, sürekli düşen uçuş sayısı ve yeterli yolcu bulunmaması nedeniyle iç hatlara geri döneceği edinilen bilgiler arasında önemli yer tutuyor.

Ekonomik krizin iyiden iyiye hissedildiği günlerde Adanalıların da yaz tatili için Mersin sahillerini tercih edip ‘tasarruf’a gitmesi de uçuş sayılarının düşmesini etkileyen önemli husus olarak göze çarpıyor.

a5.jpg

Kuzey ilçelerinde yaylaları, güney ilçelerinde eşsiz sahilleri, dünyanın en verimli üçüncü ovası olan Çukurova toprakları ile turizm, tarım ve ihracat alanında ‘varlık içinde yokluk çeken’ Adana’nın uçuş sayısında düşen rakamlar, Adana ekonomisi tablosunu net bir biçimde özetliyor.

Ayrıca 10 yılı aşkın süredir Adana Şakirpaşa Havalimanı Başmüdürlüğü görevine mitil atan Ahmet Bülbül ve ekibinin Havaalanı bürokrasisinde yarattığı huzursuzluk ve travmanın yaşanan düşüşte pay sahibi olduğu iddia ediliyor. Adana bürokrasisinde on yılı aşkın süredir görev yapan Ahmet Bülbül’ün makamını bu uzun süreye rağmen nasıl koruduğu ise merak ediliyor.

a6.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.