1. YAZARLAR

  2. Yaşar Erkmen

  3. Altın Koza Film Festivali’nin Ardından
Yaşar Erkmen

Yaşar Erkmen

Altın Koza Film Festivali’nin Ardından

A+A-

Kentimizde yapılan 31. Altın Koza Film Festivali sona ererken yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı, önemli karakterlerini Kemal Sunal, Müjde Ar, Şener Şen, Adile Naşit, İhsan Yüce, İlyas Salman ve Erdal Özyağcılar gibi ünlü oyuncuların canlandırdığı Kibar Feyzo filmini anımsadım, nedense. Kibar Feyzo, Türkiye’nin güneydoğusundaki ağalık düzenini kara mizah çerçevesinde eleştiren, toplumcu gerçekçi nitelik taşıyan bir filmdi.

İnşaatta çalışan işçilerin ücretlerini ödeyen kişi, herkese 300 lira verirken Feyzo’ya yüz lira verir. Feyzo, aynı işi yaptığı hâlde kendisine eksik ücret verilmesine şaşırır. Aşağıdaki diyalog o filmden hafızalarımıza kazınmıştır:

“Hepsi bu gadar mı, gurban?”

“Evet.”

“Benimki niye ötekilerden esgik?”

“Onlar sendikalı.”

“Ben de Harranlıyam!..”

 

                     

 

Şu konuşmaların geçtiği görüntüleri izleyen bir emekçiye, sendikanın önemini anlatmak için başka söze gerek kalır mı? Saatlerce anlatsanız da bu sahnede gördükleri kadar etkileyemezsiniz. Yedinci sanat olarak da anılan sinema hem göze hem kulağa hitap etmektedir. Bir öyküyü okumakla yaşamak arasındaki fark gibi…

Ülkenin sorunlarını gündeme taşımak ve toplumda bir duyarlılık yaratmak sanatın en başta gelen görevlerinden olmalıdır. Toplum için yapılan sanat, o yüzden daha çok ilgi görüyor.

Halkın bilinçlenmesini sağlayan çeşitli araçlar vardır. Sinema da bu bilinçlenmeyi sağlayanların içinde yer alır.

Adana, Altın Koza Film Festivali sayesinde bir hafta boyunca kültür, sanat haberleriyle gündeme geldi. Bir hafta da olsa saçma sapan haberlerle anılmaktan kurtuldu. Böylelikle, kentimizle ilgili yaratılmaya çalışılan olumsuz algı, tersine döndü. Bu da Adana için önemli bir kazançtır.

Kentimiz, Türkiye’de film festivali yapılan üç beş ilden biridir. Hem de en saygınlarındandır. Adana, film festivalinin yanı sıra son yıllarda farklı alanlarda yapılan festivallerle de dikkat çekmekte, bir festivaller, karnavallar kenti olma yolunda hızla ilerlemektedir. Orhan Kemal’in “bereketli topraklar” olarak adlandırdığı Çukurova, sadece tarımsal ürün anlamında değil; kültür ve sanat alanında da bereketlidir. Bu coğrafya, sanatın her dalında nice kişiler yetiştirmiştir.

Çağımız, tanıtım ve reklam çağıdır. Bunun için kentimizin kültür ve sanat alanındaki değerleri, ürünleri en iyi şekilde tanıtılmalıdır. Bu görev resmi, özel tüm kurumlara düşerken yöre halkı da ilgisini ve desteğini esirgememelidir.

31. Altın Koza Film Festivali sona erdi. Adana, bir hafta boyunca Türkiye’nin kültür-sanat gündeminde yer aldı. Hafta sonu, ekranlarda gün boyu bu etkinliğin kahramanlarını izledik. Bir Adanalı olarak gururlandık, onurlandık.  

Kentimizin yüz akı olan bu sanat etkinliğine emek verenleri, katılan sinema emekçilerini, ödül alanları ve festivale sahip çıkan sanatseverleri kutluyorum.