1. YAZARLAR

  2. Taner Talaş

  3. Bir Adana Masalı: Durak, Tuncel ve Aldırmaz
Taner Talaş

Taner Talaş

Kucuksaat.com Kurucusu

Bir Adana Masalı: Durak, Tuncel ve Aldırmaz

A+A-

Bu hikâye Aytaç Durak’sız yazılamaz, biliyorum. Hatta Mustafa Tuncel’siz hiç yazılamaz.  Batı matbuatında olup, bizde pek rastlanmayan biyografi usulüne muhatap bir hikâye aslında. Üçlü biyografi geleneği olsa; Durak, Aldırmaz, Tuncel hikâyesi, kesinlikle ilk planda değerlendirilmesi gereken kategoride yer alırdı diye düşünüyorum.

Yeşilçam senaryosu gibi, ilginç bir hikâye…

1963 -1980 arası dört dönem Adana Belediyesi Meclis Üyesi olarak Adalet Partisi saflarında yer alan Aytaç Durak, 1984 yılında Özal’ın ANAP’ını tercih ederek ilk belediye başkanlığı deneyimini yaşamıştı. 1989 yılında yurt genelinde esen SHP rüzgârına boyun eğen Durak, 1989 yılında koltuğunu SHP’li Selahattin Çolak’a devretti. 1994 yerel seçimlerinde ANAP’ın adayı olan Durak, yeniden belediye başkanı seçildi. Baba ocağı olan DYP’ye, kardeşi Veli Andaç Durak’ın Adana milletvekili seçilmesinin etkisiyle midir yoksa yeni genel başkan Mesut Yılmaz ile yaşadığı sorunlar nedeniyle midir bilinmez; ANAP’tan istifa edip, Tansu Çiller’in genel başkan olduğu DYP’ye katıldı.

1999 yerel seçimlerinde doğal olarak DYP adayı olması beklenen Aytaç Durak, yine eski partisi olan ANAP’a dönüp, oradan aday olup, seçimi yeniden kazandı. Seneler 2004 yılını gösterirken Aytaç Bey’in bu seferki adresi AK Parti olmuş, buradan da seçimi kazanmasını bilmişti. Recep Tayyip Erdoğan ile bir türlü yıldızı barışmayan Aytaç Durak, 1 Aralık 2008 tarihinde, seçimlere takriben 1 sene kala AK Parti’den istifa etti.

2009 yılında yapılan yerel seçimlerde tercihini MHP’den yana kullanan Durak, bu seçimleri diğer seçimler gibi rahat kazanamamış, AK Parti adayı, eski partilisi ANAP Adana eski Milletvekili Mehmet Ali Bilici’nin karşısında soğuk terler dökerek, seçimi yeniden kazanmıştı.

Ancak AK Parti için Durak, seçimleri hile ile almış bir başkan olarak partinin hedef tahtasına konmuştu. Durak’ın özellikle Erdoğan’a karşı sert söylemleri bir kenara not edilmiş, hesabının sorulacağı, Adana’ya gelen parti üst düzey yetkilileri tarafından sıklıkla dile getirilmişti.

Aldırmaz bu  denklemin neresinde?

Bu yolculukta Aytaç Durak’ın her daim yanında olan, değiştirdiği partilerde görev alan, hem siyasetçi hem de teknik bir insan olarak,  yanında bulunan kişilerden biri, hatta yegânesi Zihni Aldırmaz olmuştur. 

ANAP’lı yıllarda partinin her kademesinde görev alan Aldırmaz, yıllar 1989 gösterdiğinde, ANAP’ın Adana Merkez ilçe Seyhan Belediye Başkanı Adayı olup, seçimi az farkla SHP’nin adayı karşısında kaybetmişti. Devam eden süreçte Adana Büyükşehir Belediyesi’nde başkana yakın bir kişi olarak, yönetim kurulu üyeliği, danışmanlık gibi birçok üst düzey görevde bulunan Aldırmaz, 2009 yılına gelindiğinde, Adana Büyükşehir ve Seyhan’da  MHP’li meclis üyesi olarak, Aytaç Durak’ın yanında yer almaya devam etti. 



Mustafa Tuncel kürsüde

Ülkücü geçmişiyle tanınan, 25 yıldır Aytaç Durak merkezli siyaset güden, Zihni Aldırmaz ne kadar sakin ve naif ise tam tersi istikamette bir kişiliğe sahip olan (Bu durumun Aytaç Durak tarafından bilinçlice tercih edildiği de söylenir) Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin MHP’li Başkanvekili Mustafa Tuncel’in, MHP’li Aytaç Durak’la ihtilafı sonucunda, belediye meclisinde Durak’ı yolsuzluk yapmakla itham etmesi, Türkiye sathında Adana’yı gündemin ilk sırasına yükseltti.

Tuncel, davul zurna ile Durak’ı hapse göndereceğini, kadın ağıtçı tutacağını, 250 kazan aşure kaynatacağını alenen ifade ediyordu. AK Parti bu durumu değerlendirmede gecikmeyerek, görece oluşan “meşruiyet” ortamını rövanşa çevirerek Durak’ı açığa almanın hazırlıklarına başladı. Bu arada MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısı üzerine,  Mustafa Tuncel 17 Mart 2010 tarihinde MHP’den istifa etti.

Tüm bu tartışmalar neticesinde Aytaç Durak, İçişleri Bakanlığı’nca 28.03.2010 tarihinde, başkanlığının birinci yılında, “geçici” süreyle görevden alındı. Durak ilk açıklamasında, başına gelecekleri öngörmeyerek “Burası dağ başı değil, muz cumhuriyetinde değiliz, padişahlıkla ve krallıkla da yönetilmiyoruz” dedi.

AK Parti iktidarının Aytaç Durak’tan rövanş alma girişimleri o kadar sert devam ediyordu ki, bir yıl önce “Aytaç Durak partimize şeref vermiştir “diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “aklan da gel!” diyerek, Durak’ı iktidarın insafına bıraktı.

Kurt kanunu işledi, düşen yendi.