1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. CHP'li Sümer: İnşallah hükümet Adana'nın sesini duyar
CHP'li Sümer: İnşallah hükümet Adana'nın sesini duyar

CHP'li Sümer: İnşallah hükümet Adana'nın sesini duyar

TBMM’DE Adana konuşuldu

A+A-

TBMM Adana’nın sorunları konuşuldu. Adana’nın tarım, sanayi, işsizlik, turizm, sığınmacılar gibi temel sorunlarını TBMM Genel Kurulu’nda anlatan CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, “İnşallah Hükümet duyar, bu sorunlara bir an önce çözüm bulur” diye konuştu. 

Adana’nın sorunlarını TBMM’de dile getirmeye ve çözüm için öneriler getirmeye, çağrıda bulunmaya devam eden CHP’li Sümer Genel Kurul’da konuştu. 

“Edebiyatın bereketli toprakları, sinemanın Altın Kozası” Adana'nın birçok güzelliği ve özelliği bünyesinde barındırdığını belirten Sümer normal şartlarda bir çekim ve cazibe merkezi olmasını gereken Adana’da artık Adanalıların bile kalmak istemediğini belirtti. 

KORKARIM TARIM ALANLARI İMARA AÇILACAK
Sümer, verimli topraklarıyla romanlara konu olmuş Adana'da bu yıl tonlarca ton karpuzun tarlada kaldığını, pamukta Türkiye’nin giderek dışa bağımlı bir hale geldiğini ve narenciyede verin düşüklüğü yaşandığını kaydetti. “Özellikle pamuk ve narenciye üretimi teşvik edilmezse korkarım ki mevcut tarım alanları da imara açılmak için sırada bekleyecek” diye seslenen Sümer tarım teşviklerinin artırılmasını, tarım ürünleri ithalatını durdurulmasını, prim ödemelerinin zamanında yapılmasını ve çiftçinin banka borçlarının ertelenmesini istedi. 

55 FABRİKA KAPANDI
Sanayide de durumun farklı olmadığına dikkat çeken Sümer, sadece son on yılda Adana'da 55 fabrikanın kapandığına dikkat çekti. 
Sümer, kapanan fabrikaların yanı sıra yoğun göç dalgasının Adana'yı işsizlik oranında Türkiye'nin en üst noktalarına taşıdığını belirterek “Tam 35 bin 321 kişi işsizlik ödeneğine başvurmuş. İşin başka bir acı tarafı da eğitimli ve genç işsizlerin sayısının giderek artması” dedi. 

ESNAF AVM’LERE TESLİM EDİLDİ
Adana'da binlerce esnaf kepenk kapattığını ifade eden Sümer, esnafların plansız açılan ve sayıları mantar gibi artan AVM'lere teslim edildiğini belirtti. 
Sümer, Adana’nın yaşadığı beyin göçü sorununa da dikkat çekerek “Tüm eğitimini Adana'da tamamlayan pırıl pırıl gençlerimiz iş bulmak umuduyla artık büyük kentlere ve hatta yurt dışına giderek maalesef bir daha Adana'ya dönmek istemiyorlar” diye konuştu. 

SIĞINMACI SORUNU
Sığınmacıların artık büyük bir toplumsal sorun haline geldiğini belirten CHP’li Sümer şöyle devam etti: 
“Türkiye'de 3,5 milyon sığınmacının 239 bini Adana'da yaşıyor. Yapılan araştırmalara göre Adana, sığınmacılardan en fazla etkilenen 5'inci il durumunda. Yani Adana'da yaşayan her 100 kişiden 12'si Suriyelidir artık. Eylül ayında bir çocuğa istismar iddiası, Suriyelilere yönelik linç girişimine neden oldu. Günlerce süren bu olaylarda gerçekten Adana Valimiz ve güvenlik güçlerimize sağduyulu yaklaşımları nedeniyle teşekkür ederim.”
Bazı okullarda okuyan sığınmacı öğrenci sayısının Türk öğrenci sayısını geçtiğini söyleyen Sümer, hem çocukların okula uyum sorunu yaşadığını hem de velilerin artık çocuklarını okula göndermek istemediğini kaydetti. 
Turizm yatırımları bakımından da Adana’nın merkezi yönetimin yardımından mahrum kaldığını belirten Sümer, Karataş yolunun da alınacak önlemlerde artık “ölüm yolu” olmaktan çıkarılmasını istedi. 

ÜRPERTEN İSTATİSTİKLER
Sümer, Genel Kurul’da Adana’ya ilişkin şu istatistikleri de paylaştı: 
“Maalesef, Adana, uyuşturucu suçlarında Türkiye 3'üncüsü, cezaevine giren hükümlü sayısında Türkiye 5'incisi, suça sürüklenen çocuk sayısında Türkiye 13'üncüsü, iş kazası ölümlerinde Türkiye 8'incisi, doğum yapan küçük çocuk sayısında Türkiye 7'ncisi, kız çocuk evliliklerinde ise Türkiye 12'ncisi.”

STADYUM VE ADLİYE BİNASI NE OLDU? 
Sümer sözlerini şöyle tamamladı: 
“17 yıllık Ak Parti iktidarı döneminde bu sorunlar için çözüm üretemeyenlerin bundan sonra Adana’nın birikmiş ve çözüm bekleyen sorunlarının çözümü için hangi adımı atacaklarını merakla bekliyoruz.
Yıllardır bitirilemeyen stadyumumuzun ve adliye binasının inşaatı da hala devam ediyor. Merak ediyor ve soruyoruz: Bunların sorunları ne zaman çözülecek?
Değerli milletvekilleri, tüm bu sorunlarla boğuşmamıza karşın Adana'mıza gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlayan sıcakkanlı, güler yüzlü insanların yaşadığı bir kenttir Adana’mız. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum. İnşallah Hükümet duyar, bu sorunlara bir an önce çözüm bulur.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.