1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Çıtırık: Kongreler başlarken
Çıtırık: Kongreler başlarken

Çıtırık: Kongreler başlarken

Av. Mengücek Gazi Çıtırık yazdı

A+A-

Adana Barosu eski Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık CHP'de başlayacak olan kongrelerle ilgili bir makale kaleme aldı:

Cumhuriyet Halk Partisinde kongre delegelerinin tespitinden sonra 21 Aralık 2019 Cumartesi günü yapılacak olan Feke İlçe Başkanlığı seçimiyle, kongrelerin startı verilmiş olacak ve Ocak 2020’de ilçe kongreleri tamamlanarak, il kongresinin yapılacağı tarihin açıklanması beklenecek. Öncelikle başlayacak kongrelerimizin, partimize, ilçelerimize, ilimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum…

Kongreler; verilen iki yıllık süre içinde nelerin yapılıp, yapılamadığının değerlendirildiği, eleştiri ve özeleştirilerin yapılacağı, gerek partimizin gerekse ülkemizin sorunlarının tartışılıp, çözümlerinin konuşulacağı en yetkili ve en meşru zeminlerdir. Yine kongrelerde partilinin kendisini ifade etmesinin olanakları sunulmalı, sadece kongre delegelerinin ya da yerel / genele talip olan adayların değil, gördükleri, yaşadıkları, bildikleriyle tüm partililerin söz alabildikleri bir ortamda yapılmalıdır kongreler. Kısıtlayan, daraltan değil, özgürlükçü ve genişleten anlayışın kongrelerimize hakim olmasını dilerim.

30 Aralık 2017 tarihinde yapılan Adana İl Kongresinin arkasından, ülkemiz Nisan 2018’de erken genel seçim sürecine girmiş, Adana milletvekili adayları merkez yoklama yöntemiyle belirlenmiş, Adana milletvekili sayısı bir sandalye artarak 15 olmuş, seçim sonuçlarında partimiz, 2007-2011- 2015’in iki genel seçiminde olduğu gibi yine dört milletvekili çıkartabilmiştir. Kısa süre sonra da Mart 2019 yerel seçimleri süreci başlamış, 1994’den bu yana kaybedilen anakent belediye başkanlığı ve Seyhan, Çukurova, Ceyhan, İmamoğlu belediye başkanlıkları kazanılmıştır.

Gerek genel gerekse yerel seçimlerdeki adaylıklar nedeniyle il başkanlığı ve yönetim kurulu üyelikleriyle, bazı ilçe başkanlıkları ve yönetim kurulu üyeliklerinde istifalar sonrası ciddi boşalmalar olmuştur. Elbette seçme ve seçilme hakkı önemli bir haktır ve kimseye neden aday olduğunu sorgulamak gibi bir hakkımız yoktur. Ancak bu istifalar nedeniyle parti yönetimlerindeki boşalmalar, genel bütünlük verilememesi, çalışmalardaki aksamalar düşünüldüğünde her seçimde yaşanacak bu sorun, tüzükteki düzenlemeler ile aşılabilecektir.

Ülkenin içinden geçtiği siyasal, sosyal, ekonomik krizin boyutları her geçen gün artmaya devam ederken, yerel seçimlerde gerileyen ve meşruiyetini yitiren Cumhur İttifakındaki gelişmeler, AKP küskünlerinin kurdukları yeni (!) siyasi partiler düşünüldüğünde erken genel seçimin 2020 yılında ülke gündemine oturacağının tüm verileri ortaya çıkmıştır. İşte böylesi bir dönemde yapılacak olan CHP kongreleri önem taşımakta ve topluma yerel seçimlerle gelen özgüvenin daha da artmasına hizmet etmesi gerekmektedir. Yıllarca daha çok parti içi iktidar mücadelesine harcanan emek ve enerjinin , artık Cumhur İttifakından ülkenin kurtarılmasına harcanmasının zamanı çoktan gelmiştir ve geçmektedir de.

Cumhuriyet Halk Partisi kongrelerinde; partinin büyümesine katkı sunabilecek isimlere listelerde yer verilmesi, kimsenin yok sayılmaması, ötekileştirme ya da tasfiyenin yaşanmaması için tüm partililere büyük görev düşmektedir. Ayrıca göreve talip olan ya da bu görevleri yapacağına inanan insanların aday olmalarından rahatsızlık duyulmamalı, mutlaka tek liste için değil, çoğulculuğa saygı duyulacak şekilde listelerin yarışabileceğini de unutmamak gerekir.

Cumhuriyet Halk Partisi değişim ve dönüşümlerin partisi olmuştur ve toplumla kucaklaştıkça büyümüş, iktidara yürümüştür. Bu değişim ve dönüşümleri sağlayabilecek kadroların siyasette önünün açılması, yorulan isimlerde bayrak değişiminin yapılması zorunluluk halini almıştır.

Kongre süreçleriyle ilgili değerlendirmelerime devam edeceğim. Uzun bir süredir ara verdiğim yazılarıma, bugünden itibaren yeniden başlıyorum.

Tanık Gazetesi’nin değerli yönetici kadrosuna ve her zaman yanımda olan Mustafa Özgür’e yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. Mutlu ve huzurlu bir hafta sonu dilerim…

Av. Mengücek Gazi Çıtırık

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.