1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Çukurova Çiftcisini Bu Seferde Aşırı Sıcaklar Ve Poyraz Vurdu
Çukurova Çiftcisini Bu Seferde Aşırı Sıcaklar Ve Poyraz Vurdu

Çukurova Çiftcisini Bu Seferde Aşırı Sıcaklar Ve Poyraz Vurdu

Çukurova Çiftcisini Bu Seferde Aşırı Sıcaklar Ve Poyraz Vurdu

A+A-

Çukurova çiftçisi 3,5 ay önce aşırı soğuklar nedeniyle  (hava sıcaklığının -6 derecelere kadar düşmesi) don olayı gerçekleşmiş. Birçok ürün çeşiti dondan etkilenmiş ölmüş ya da verim kaybına neden olmuştur.

Bizler Adana Vatan Partisi mühendisler bürosu olarak çağrı yapıp sorumluları göreve davet ederek zarar tespiti yapılıp zararın karşılanması, ziraat bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz ertelenmesi ayrıca dondan korunma ile ilgili tarımsal mekanizasyonun çiftçilere teşvik veya uzun vadeli düşük kredilerle verilmesini önermiştik.
Çiftçi umudunu bu sene yetiştireceği narenciye ye bağlamıştır. İklim şartlarının iyi gitmesi baharda da iyi çiçek açması bu sene verimin iyi olacağı umudunu taşıyordu.

Fakat 10 gün önce poyrazla birlikte aşırı sıcakların güneşte 60 dereceleri bulması sonucu bahçe bitkilerinin özellikle narenciyede bazı cins ve çeşitlerde % 90 lara varan meyve dökümlerine neden oldu.

Türkiye de üretilen yaklaşık 4 milyon ton narenciyenin % 65-70 i Adana,  Mersin ve Hatay bölgesinde yetiştirildiğini düşünürsek buralardaki ortalama kaybın % 70 civarında olursa bu rakam yaklaşık 1,8-2 milyon tona tekabül etmekte buda yaklaşık 2 milyon tan civarında olan toplam ihracatımıza yakın bir sayıdır.

Bu rakamlar bize çiftçinin kaybının ne kadar büyük boyutlarda olduğunun bir göstergesidir.
Bölge çiftçileri zararlarının karşılanması veya destek olunması için tarım il müdürlükleri uzmanları tarafından zarar tespit tutanakları tutturmaktalar.

Buradan Adana vatan partisi mühendisler bürosu olarak bir kez daha hükümete, tarım bakanlığına ve ilgili mercilere sesleniyoruz.

Üreticiyi daha önce olduğu gibi kaderine bırakmayınız. Bu zor günlerde üretmenin ne kadar önemli olduğunu ülke kalkınmasının üretmekle olacağını ve bu görevi gece gündüz sıcak soğuk hastalık demeden alın terinin karşılığını almaya çalışan üreticilere, Devletin şev katli elini uzatınız. Faizsiz veya düşük faizli uzun süre ödemeli tarımsal kredi sağlanmalı ziraat bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları ertelenmelidir. Üretici ülkenin baş tacı ve efendisidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.