1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. "Demokratik ve özgürlükçü, kaynak yaratan bir Seyhan"
"Demokratik ve özgürlükçü, kaynak yaratan bir Seyhan"

"Demokratik ve özgürlükçü, kaynak yaratan bir Seyhan"

Kucuksaat.com yazarı Sedat Memili sordu, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay yanıtadı

A+A-

"Türkiye'nin 56 ilinden büyük ilçemizde işsizlik ve yoksulluğun

önlenmesi konusunda büyük adımlar atılacağına hep birlikte tanık olacağız..."

Akif Kemal Akay

Kucuksaat.com olarak editörümüz Taner Talaş ile Seyhan Belediye Başkanı Akif Akay'ı ziyaret ettik. Uzun zamandır binaya girmiyordum. Atmosfer çok sakin ve huzurlu görünüyordu.

Taner Talaş'ın gündeme getirmiş olduğu Eski İstasyon binasının müze yapılması konusuyla ilgili olarak bir araya geldik. Görüşmemiz Taner Talaş'ın Başkan Akay'a tablo hediye etmesiyle başladı. 1989 yılında elde ettiği seçim başarısını değerlendiremeyen SHP'nin 1994 yılında nasıl hezimete uğradığı konusunda Cumhuriyet Gazetesi'nin nüshalarıydı.

1-her-chp-yoneticisine-lazim-tablo.jpg

"Evet, biliyorum" dedi Başkan, "Bu tabloyu asacağım. Aydınlatıcı bir mesaj içeriyor..."

Hemen müze konusuna girildi. Orada hızla çalışmalara başladık. DDY'den bina satın alındı, ama ödeme sorunu olduğu için iç biraz uzadı. Herkes müsterih olsun, etrafındaki binalar da satın alınarak ciddi bir müze kompleksi ve gençlik merkezini Adana'ya kazandıracağız. Adana'nın hiç bir değerini heba etmemeye kararlıyız" dedi. Duyarlı davranışından dolayı da Taner Talaş'a teşekkür etti.

 1793.jpg

UZUN MARATONUN SONUNDA...

Sayın Akay; Halkın geniş bir kesimince tanınıp, adı, olumsuz her hangi bir olayla yan yana gelmeyen ender insanlardan biridir. Kimya Yüksek Mühendisi olarak Adana'ya Sağlık Sektöründe büyük hizmetleri vardır. yerel yönetimler en az mühendisliği kadar değerlidir.

Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olduğu yıllarda, Sayın Haşmet Biçer, Rahmetli Seyit Ali Akgül ile birlikte ekibinde görev almıştım.

Yerel Yönetimler hakkında engin bilgi ve görüşlerini öğrenmiştim.

Yerel yönetimler konusunda yazdığı "Yerel Yönetim Anlayışıyla Adana" kitabı, CHP yönetimi tarafından yerel yöneticilere kaynak olarak gösterilmiştir.

Sayın Akay, "Yerel yönetim anlatışının beş temel özelliği vardır" diyor ve sayıyor:  "Demokratik ve Özgürlükçü Belediye" / "Üretici Belediye" / "Tüketimi Düzenleyici Belediye" / "Birlikçi ve Bütünlükçü Belediye" / Kaynak Yaratıcı Belediye"

 

ÇARPIK KENTLEŞME VE ALT YAPI

Akay'ın Sosyal belediyecilikten anladığı ise: " insanı merkeze koyan yapıdır..."

Bu ilkeyi alkışlamayacak insan var mıdır? Sanmıyorum.

Peki, pratikte ne olacaktır? Bunu söylemek için çok erken... Dün bir, bugün iki...

Sayın Akif Kemal Akay'a göre Seyhan'ın en önemli sorunu: "Üretim, tüketim dengesizliği, İşsizlik, çarpık kentleşme ve altyapı sorunlarıdır..."

Yani ne yapılacak?

"Bu doğrultuda en büyük hedefimiz, bir önceki dönemde yapılan çalışmalardan da güç alarak Seyhan'ı her alanda üreten bir güç haline getireceğiz..."

Başkan taahhüt ediyor: "Türkiye'nin 56 ilinden büyük ilçemizde işsizlik ve yoksulluğun önlenmesi konusunda büyük adımlar atılacağına hep birlikte tanık olacağız..."

Tamam, Başkan, bu taahhüdünüzü bir kenara not aldım.

BİR DE PARA OLSA...

Yoksulluğun önüne geçme konusunda fabrikaların yıkılıp yerine AVM'lerin inşa edilmesi, göçle gelenlerin durumu, ilçede yaşam kalitesinin düşmesi, özellikle merkezi mahallelerde yetersiz alt yapı ile kentsel dönüşüm adına iş yeri ve konut sayısının artması, kaldırım işgalleri vs... vs... Bekleyeceğiz. Sayın Akay'ın çözümleri var.

Bir de parası olsaydı.

"Şu kent meydanı ne olacak Başkan. Bitecek mi?"

"Paramız olursa bitireceğiz... Malum ya, ekonomide bir daralma olunca her yere yansıyor. Vatandaşlar emlak vergileri bile ödemekte zorlanıyor. İmkânlarımızı zorlayacağız. Hizmet için geldik; hizmet yapacağız."

4-akif-kemal-akay-ile-1.jpg

NE YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR?

Bir sorunu çözmek için önce o sorunu fark etmek gerek. Mesela kamuya açık park yerlerinin işgali bir sorun olarak algılanmıyorsa, buna çözüm getirmek mümkün değil. Veya çözüm üreteceğiniz mekânı tanımıyorsanız, ürettiğiniz çözümler de yeni sorunlar yaratır.

Başkan Akay, bu iki olumsuzluğunda dışındadır.

Hem atadan dededen kalma Adana coğrafyasını, bölgesini, insanını iyi tanıyor hem de sorunların farkında.

Biliyorum, Sayın Akay, halktan ve ilçeden kopuk olarak masa başına oturup, elinde kalem kâğıt "ahkâm" kesmedi. Ben Adana'yı nasıl bire bir incelediğine tanığım.

Adana'nın sorunlarını saptamış ve çözümlerini de uzun yıllar çalışma ve incelemelerin ardından projelendirmiştir.

"Cek, cak" la değil, projeleri ile o makama seçilmiş.

İşsizliğin giderilmesi, üretimin arttırılıp, tüketimin azaltılmasını öncelikli sorunlardan görüyor ki doğru. Kooperatifler örneğini yeniden canlandıracak. (Haşmet Biçer başarılı)

Uzunca cafcaflı ideolojik söylemlerin ardına sığınmadan, Seyhanlı ile el ele, gönül gönüle sorunları çözmeye başlamış.

Her mahalleye bir kreşten, yurttaşın kendi mahallesinde spor yapacağı olanakları hazırlamaya kadar, birçok konuya el atmış.

Çöpün değerlendirilmesi, butik müzeler, sinema ve TV çekimlerine plato kurulması, yaşlılar için 'üçüncü Mevsim Bahar Köyü'  düşünceleri çok güzeldi. Adana'ya yakışır.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE

*Uyuşturucu ile mücadelede Türkiye'ye örnek olacak bir merkez kurulacak... (O an soramadım, ama aklıma Murat Karatay'ın Adana'ya kazandırmak için büyük çaba sarf ettiği ve birçok kurum ve kuruluşun da desteklediği 'Seyhan Belediyesi Çocuk ve Ergen Rehabilitasyon Merkezi' geldi. İçin için sevindim. Umarım bu projeyi kast etmiştir.)

Seyhan belediye Başkanı Akif Kemal Akay, elinde bir sihirli değnekle gelmedi. Bütün bu işler, sivil toplum örgütleri ve halk ile birlikte yapılır.

"Seyhan'ı ben değil, 'Biz' yöneteceğiz" diye bir başkana dönemin sonunda söz söyleyebilmemiz için bu ilçede yaşayan her kesin destek vermesi gerek.

Burada biz yaşıyoruz.

 

VE BİR HATIRLATMA...

Sayın Başkan, hem Seyhan'da yaşayanlar, hem CHP ve hem de ekibiniz adına büyük bir sorumluluk aldığınızı en fazla siz biliyorsunuz. Sizin, görüş, düşünce ve hizmetleriniz, Basın Büronuz aracılığıyla kamuya yansımaktadır.

Bu açıdan, kamuya açılan pencereniz olan Basın Müdürünüz hakkında bir kaç çift söz söylemek hakkını kendimde görüyorum. Çünkü bildiğim bir şeyi sizden saklarsam, dostluğumuza haksızlık ederim.

Bir memlekette öğretmenler Belediyenin Basın Bürosuna Müdür olursa, o memlekette iki şey aksar; biri eğitim sistemi, diğeri Belediye Basın işleri... Basına atamış olduğunuz müdür, matematikte sıfır çarpan (yutan eleman) gibi. Yaptıklarınızı kamuoyuna anlatamaz. Sizin ve ekibinizin emeğine yazık olur.

Neden mi dedim?

Gelecek yazımda anlatacağım...

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum