1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Denizlerin idamına ‘evet’ diyen Adana milletvekilleri
Denizlerin idamına ‘evet’ diyen Adana milletvekilleri

Denizlerin idamına ‘evet’ diyen Adana milletvekilleri

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmelerinin üzerinden 50 yıl geçti. Adana'dan idamı kabul eden dönemin milletvekilleri kimdi?

A+A-

Türkiye'nin eşit, özgür ve bağımsız bir ülke olması için mücadele veren, bu mücadele nedeniyle hukuksuz şekilde yargılanıp idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan aradan geçen 50 yıla rağmen saygıyla anılmaya devam ediyor.

TBMM tutanaklarına göre, Denizlerin idamı tasarısıyla ilgili mecliste oy verenler 323, kabul edenler 273, reddedenler 48, çekimserler 2, oylamaya katılmayanlar 118 ve açık üyelikler 9 olarak kayıtlara geçti.

O gün mecliste bulunanların anlatımlarına göre Adalet Partisi sıralarında "3'e 3" tezahüratları yükseliyordu. Kastedilen; Adnan Menderes, Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu'nun idamlarının rövanşı olarak Deniz Yusuf ve Hüseyin'in canlarının alınmasıydı.

İdam oylamasının yapıldığı gün Meclis’te konuşma yapmayan Süleyman Demirel, Adalet Partisi grubunun en önüne oturarak şevkle ve heyecanla parti grubunu yönetti. İdam kararları oylanırken iki elini birden havaya kaldırarak ‘evet’ dedi.

Demirel’in yanı sıra İsmet Sezgin, Nahit Menteşe, Necmettin Cevheri, Ali İhsan Göğüş, Kemal Satır, Alpaslan Türkeş, Barlas Küntay, Mesut Erez, Esat Kıratlıoğlu, Nuri Bayar, Orhan Öztrak, Saadettin Bilgiç, Seyfi Öztürk ve Turhan Feyzioğlu gibi isimler de Denizlerin idamına ‘evet’ diyenler arasında yerini almıştı. Tarihte de yerlerini bu tavırlarıyla almışlardı…

detay

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam cezalarının yerine getirilmesine dair kanun tasarısına verilen oyların sonucu şöyleydi:

Üye sayısı: 450

Oy verenler: 323

Kabul edenler: 273

Reddedenler: 48

Çekimserler: 2

Oya katılmayanlar: 118

Açık üyelikler: 9

Partiler: Adalet Partisi (AP), Bağımsız (Bğz.), Birlik Partisi (BP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Güven Partisi (GP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Millet Partisi (MP) Türkiye İşçi Partisi (TİP), Yeni Türkiye Partisi (YTP)

İDAMI KABUL EDEN ADANA MİLLETVEKİLLERİ

Cevdet Akçalı (AP), Fazıl Güleç (CHP), M. Salahattin Kılıç (AP), Melih Kemal Küçüktepepınar (CHP), Ali Cavit Oral (AP), Emir H. Postacı (CHP), Kemal Satır (CHP), Ahmet Topaloğlu (AP), Turgut Topaloğlu (GP), Alpaslan Türkeş (MHP), Hüsamettin Uslu (AP)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.