1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Eserleriyle günaha girdiğine inanan Adanalı sanatçı ne yapmıştı?
Eserleriyle günaha girdiğine inanan Adanalı sanatçı ne yapmıştı?

Eserleriyle günaha girdiğine inanan Adanalı sanatçı ne yapmıştı?

Sezen Aksu’nun yazdığı şarkı sözleriyle dini inanca saygısızlık ettiği iddiası, “isyan” içeren şarkı sözlerini yeniden gündeme getirdi

A+A-

Geçtiğimiz günlerde bir Twitter fenomeninin Sezen Aksu'nun 2019 yılında sözlerini yazdığı şarkıya vurgu yaparak, Aksu'nun Adem ve Havva'ya "cahil" olarak şarkı sözlerine yazması ve seslendirmesi sonrasında konu sosyal medyada gündem olmuştu.

Bu tartışma sonrasında 2019 yılında vefat eden, Türkiye'de arabesk tarzın önde gelen isimleri arasında yer alan Adanalı Selahattin Özdemir de şarkılarıyla yeniden gündeme geldi.

Selahattin Özdemir'in en çok dinlenen ve bilinen eserleri arasında yer alan, "Yanlış Yerde Doğmuşum", "Yaşamam Artık", "Esrar Perdesi", "Hem Yaratıyorsun Hem Unutuyorsun" şarkılarında geçen acı, hüzün, isyan ve adaletsizliği anlatıyordu.

1992 yılında bir röportajda tüm kötü alışkanlıklarını terk edip maneviyata yöneldiğini belirten Özdemir, o dönemde Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne başvurup isyan içerikli bu 4 şarkısının kasetlerinden çıkarılmasını, radyolar tarafından çalınmamasını talep ederek pişman olduğunu ifade etmişti.

"HEM YARATIYORSUN HEM UNUTUYORSUN"

Selahattin Özdemir'in dillere pelesenk olan şarkıları arasında yer alan "Hem Yaratıyorsun Hem Unutuyorsun" isimli şarkının ilk 2 dörtlüğü şu şekilde:

Ortada bıraktın bir yerim yok mu
Elden ele attın durağım yok mu
Ortada bıraktın bir yerim yok mu
Elden ele attın durağım yok mu

Beni kurtarmanın bir yolu yok mu
Hem yaratıyorsun, hem unutuyorsun
Beni kurtarmanın bir yolu yok mu
Hem yaratıyorsun, hem unutuyorsun

Ünlü arabesk sanatçısının cansız bedeni, Mersin'de son yolculuğuna uğurlanacağı gün sevenleri tarafından "Aramızda Sıra Dağlar" isimli şarkısı söylenerek alkışlar eşliğinde cenaze aracına teslim edilmişti.

1992 yılında maneviyata yönelen sanatçı, 2014 yılında "Vakti Geldi Mi" isimli tematik çalışmasıyla manevi hayatını müzik kariyerine de taşıdı.

 

adanadanportreler-002.jpg

Ulusal ve uluslararası çapta tarihe geçen 264 Adanalı ismin hayatının anlatıldığı "Adana'dan Portreler Galerisi" kitabının yazarı Taner Talaş, Selahattin Özdemir'in biyografisini şöyle yazdı:

Selahattin ÖZDEMİR
1949-2019
Müzisyen

15 Haziran 1963 tarihinde Adana’da doğdu. Abisinin dinlediği Orhan Gencebay müziklerinden etkilenen Özdemir, daha sonra sanat dünyasına atıldı.

1982'de 'Umut Sandalı' albümüyle profesyonel müzik dünyasına ilk adımını attı.

Uzun yıllar İstanbul'da müzik hayatını sürdüren arabesk sanatçısı Selahattin Özdemir, aynı zamanda Sözdemir Plak şirketini de müzik hayatına kazandırdı. Kendine özgü yorumu ve şarkıları ile adından sıkça söz ettiren Özdemir, sanat dünyasında sevilen sanatçılar arasında yer aldı. Sesindeki eziklik, sözlerindeki isyan edişle sevenleri tarafından “Selo Baba” lakabı ile anıldı.

1996 yılında çıkardığı sözü ve müziği kendisine ait olan “Şimdi Yanımda Olacaktın” adlı şarkısı sevenleri tarafından büyük ilgi gördü.

Özdemir şarkılarında genellikle acı, hüzün, ayrılık ve sevdayı anlattı. Son albümü “Gidemezsin” 2009’da piyasaya çıktı. Selahattin Özdemir, bugüne kadar 20’den fazla albüme imza attı.

Sanatçının bir dönem ortaya atmış olduğu “İngilizce Arabesk” projesi fazla ilgi görmedi.

2019 yılında Mozart'ın 21. Piyano Konçertosunu sözlü olarak yorumlayarak dikkatleri üzerine çekti.

Ünlü şarkıcı; “Esrar Perdesi”, “Yaşarken Ölenler”, “Sensiz de Olur”, “Aramızda Sıra Dağlar”, “Kimsem Yok Benim”, “Filmin Sonu” ve “Yaşamam Artık” gibi parçaları ile kısa sürede büyük hayran kitlesine ulaştı.

Selahattin Özdemir, gençlik yıllarında söylediği 4 şarkıdan dolayı pişmanlık duyduğunu belirterek Adana Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne başvurdu. Bu şarkıların kasetlerinden çıkarılmasını, radyolar tarafından çalınmamasını istemiştir. Gençliğinin verdiği heyecanla bunları okuduğunu söyleyerek şimdi pişman olduğunu ve bu şarkıların çalınmasından utanç duyduğunu belirtti. Bu şarkılar şunlardır: “Yanlış Yerde Doğmuşum”, “Yaşamam Artık”, “Esrar Perdesi”, “Hem Yaratıyorsun Hem Unutuyorsun” şarkıları acı, hüzün, ayrılık, sevda ve yaşam içerisindeki adaletsizlikler nedeniyle tanrıya isyanı anlatmaktadır.

Bir röportajında; 1992 yılında tüm kötü alışkanlıklarını bırakarak maneviyata yöneldiğini belirtti.

27 Ağustos 2019'da Mersin'de geçirdiği kalp krizi sonucu 56 yaşında vefat etti.

İl Müftüsü Şaban Kondi'nin Mersin merkez ilçesi Yenişehir’de Muğdat Camisi’nde kıldırdığı cenaze namazının ardından omuzlanan Özdemir'in tabutu, cami dışındaki cenaze aracına konulurken, hayranları hep bir ağızdan 'Aramızda Sıra Dağlar' isimli şarkıyı söyledi. Cenazesi Menteş Mezarlığı’nda toprağa verildi.

selahattinozdemir.png

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.