1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Hani Adana Müze Kompleksi'nde Orhan Kemal bölümü olacaktı?
Hani Adana Müze Kompleksi'nde Orhan Kemal bölümü olacaktı?

Hani Adana Müze Kompleksi'nde Orhan Kemal bölümü olacaktı?

Kucuksaat.com kurucusu Taner Talaş'ın 5 sene önce Kültür Bakanlığı'na yapmış olduğu başvurunun neticesinde "yapılacak" denilen Orhan Kemal bölümünün yapılmadığı ortaya çıktı

A+A-

Adana’nın en eski sanayi kuruluşlarından biri olan, asırlık Milli Mensucat fabrika binasına kurulan Adana müze kompleksinin ilk etabında; arkeolojik ve etnografik eserler ile tarım ve sanayide kullanılan alet ve makinelerin yer aldığı 2 bini aşkın eser sergileniyor. Müze kompleksi içinde; arkeoloji müzesi, kent müzesi, tarım müzesi, sanayi müzesi, etnografya müzesi, çocuk müzesi ve mozaik müzesi bulunuyor.

56046-aa-20230428-30986557-30986541-adana-muze-kompleksi-acildi.jpg

Portakal Çiçeği Karnavalı'nda günde yaklaşık 4 bin kişinin ziyaret ettiği müze kompleksinde Adana'nın ve Türk edebiyatının en önemli yazarları arasında yer alan Orhan Kemal'e yer verilmemesi müze ziyaretçilerini hayal kırıklığına uğratıyor.

orhan-kemal-4.jpg

Konuyla ilgili 10 Kasım 2018 tarihinde kucuksaat.com kurucusu Taner Talaş, CİMER üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yaptığı yazılı başvuruda, Adana Müze Kompleksi içerisinde Orhan Kemal'e özel bir alan ayrılmasını talep etmişti.

20190724104652911-adana-muze-kompleksi-15.jpeg

Talebinde, "Sayın Kültür Bakanım...
Adanamıza yapılan müze kompleksi son yıllarda yapılan en isabetli yatırımlardan biri olmuştur. müze kompleksinin bazı etapları şu an inşaat aşamasındadır. bu etaplardan biri adananın en eski fabrikalarından biri olan milli mensucat fabrikasının restoresinin yapılması ve hizmete açılmasını içermektedir. İlgili fabrika da Türk edebiyatının büyük isimlerinden ORHAN KEMAL memur olarak çalışmıştır. sayısız esere imza atan ORHAN KEMAL'in bir çok eseri sinema filmi olarak uyarlanmıştır. İlgili sanayi müzesi içerisinde ORHAN KEMAL'e ismine yakışır bir köşe açılması ve eserlerinin sergilenmesi istirhamımızdır. konuyu takdirlerinize arz ederim..
" diyen Taner Talaş'a 04.03.2019 tarihinde bakanlıktan yanıt geldi.

ae71a767-8b7b-4c43-a3b8-256c03eef287.jpeg

Talaş'ın talebine bakanlık tarafından verilen yanıtta, "Yapım çalışmaları devam eden "Adana Yeni Müze Kompleksi (Kent, Etnoğrafya, Tarım, Sanayi) (2. Etap) Onarım, Teşhir-Tanzim ve Çevre Düzenleme" işi kapsamında, bir dönem Milli Mensucat Fabrikası'nda çalışmış Orhan KEMAL için sergide bir yer ayrılması yönündeki talebinizi konu alan CİMER başvurunuz incelenmiştir. Müze'nin daha önceden elde edilmiş teşhir-tanzim projeleri doğrultusunda devam eden uygulama çalışmaları kapsamında, sergi alanlarında, Orhan KEMAL için zaten bir bölümün ayrılması planlanmakta olup bilgilerinizi rica ederiz." ifadeleri kullanıldı.

8-b.jpg

Yanıtın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen müze içerisinde Orhan Kemal köşesinin yapılmaması sonrasında açıklamada bulunan Taner Talaş, "Müzeyi açıldığı hafta ziyaret ettim. Çok güzel olmuş, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İtiraz ettiğim nokta; Orhan Kemal ile alakalı olan husustur. Orhan Kemal, 1932'ten 1937'ye kadar şu anda müzenin olduğu yerde fabrika olarak hizmet veren Milli Mensucat Fabrikası'nda 5 yıl aralıksız çalışmıştır. Başta Bekçi Murtaza ve Cemile isimli romanları başta olmak üzere, "Eskici ve Oğulları", "Kanlı Topraklar", "Bereketli Topraklar Üzerinde" gibi çok önemli romanlarına bu fabrika ilham kaynağı olmuştur. İsmini zikrettiğim kitaplar, çoğu kez film ve dizi haline uyarlanmıştır." dedi.

gorsel-11-76.png

Açıklamasına devam eden Taner Talaş, "Ben de bu tarihi gerçeklik ışığında, çok erken bir tarihte bakanlığa başvurarak müze inşaası sırasında, müze içine bir Orhan Kemal bölümü yapılmasını rica etmiştim. Bakanlık da olumlu yanıt vermişti. Ancak geldiğimiz noktada bu haklı talebin gerçekleşmediğini üzülerek görmüş oldum. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Adana Valiliği'nden talebimi yineliyorum; metraj sorunu olmayan Adana Müze Kompleksi içerisine Orhan Kemal'in ilgili eserlerinin de sergilenip satıldığı, sadece Orhan Kemal temalı bir bölümün açılmasını tekraren rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.