1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. "İsrafı önledik diyerek israf yaptığınız reklamları önce bir görün"
"İsrafı önledik diyerek israf yaptığınız reklamları önce bir görün"

"İsrafı önledik diyerek israf yaptığınız reklamları önce bir görün"

AK Parti Grup Sözcüsü Vedat Gündoğan'dan mecliste önemli açıklamalar

A+A-

AK Parti Grup Sözcüsü Vedat Gündoğan, tasarruf adı altında işçi çıkışlarının yapıldığını ve belediyeye ait otobüslerinin çalıştırılmamasını eleştirdi.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Kasım ayı son oturumda görüşülen bütçeler  hakkında konuşan Ak Parti Grup Sözcüsü Vedat Gündoğan, Cumhur İttifakı’nın milletin vicdanı olarak, Adana için yapılacak işlerin sonuna kadar denetçisi olacaklarını söyledi.  8 aylık çok zor bir süreçten geçildiğini anlatan Gündoğan, “Sayın başkanın 8 aylık gibi bir süresi geçti. Meclis üyeleri içinde çok zor bir süreçti. Nedeni yeni bir idari yapılanma, bir başkan ve personellerin girdisi, çıktısı, stratejik planın yenilenmesi, bütçe ve performans gibi konuların ağır bir yükü vardı. Bu seneyi böyle bitirelim diye bir karar aldık. Plan bütçe olarak bizleri çok zorladı. Ama biz Cumhur İttifakı olarak meclis üyesi arkadaşlarımızla  söylediğimiz gibi, Millet sizi belediye başkanı olarak seçti. Bizi de belediyeyi denetlememiz konusunda tercih yaptı. Biz bu tercihi milletin vicdanı olarak denetleme yaparak sonuna kadar kullanacağımı ifade etmek istiyorum. ” dedi.

Bu yıl ki bütçenin tutturulamayacağını anımsatan Gündoğan, “Bütçede çok fazla bir değişim olmamış. Geçen yılın tahmini bütçesi gibi bir rakam öngörülmüş. Bu orana geçen sene baktığımız zaman bir değişiklik yok. Ama gelir bütçesinin oranı yüzde 68’lerde kalmış geçen sene. Tahmini 2 Milyon olarak görülse de, şimdiye kadar 10 aylık gerçekleşmiş gelir bütçesi Adana’da yanılmıyorsam 1 Milyon civarında.  Bu ay sonuna kadar taahhuk edilecek gelir sanırım 1. 400, 1.500 gibi öngörülen bir bütçe gelecek. Geçen senenin altında net bir gelirle bu bütçeyi bu şekilde planlamamış çok doğru olmaz. 2018 yılında 1 Milyon 238 civarındaydı sanırım gelir. Şimdi 10 aylık süreçte de 1 Milyon 50 bin gibi bir gelirimiz var. Biz gelir tablosuna baktığımız zaman gider tablosuyla bir denklik yok. Biz Cumhur İttifakı olarak bu bütçeyi hiç değiştirmeden destek vereceğiz. Ön görülen gelir 1 Milyon 600 Bin Liraya denk gelecek. Yüzde 68 gibi gerçekleşme oranı gerçekleşeceğini tahmin ediyorum. Gayrimenkul satışı gibi bütçeye 2 Milyon bandına çekebilir miyiz şeklinde de bir öngörüde bulunulmuş.” şeklinde konuştu.

 “Bu güne kadar yaptığınız tasarruflarda işçi bütçesi ve benzeri konularda bir tasarrufunuzu görmedik.” diyen Gündoğan, işçi bütçesi gerçekleşmiş bütçenin yüzde 30’unun üzerinde gibi bir ifadeyle sürekli karşılaştıklarına dikkat çekti. Bunu bahane ederek işçi çıkışlarının gerçekleştirildiğini vurgulayan Gündoğan, “Ben bütçeye batığımda 2020 yılında öngördüğünüz bütçede şuanda mevcut çıkartmış olduğunuz işçilerde dahil, hiçbir işçinin çıkışını öngörerek bütçeyi de düşürmedik. Yani mevcutta ne ise personeliniz, o personel ölçü alınarak bu bütçe yapıldı. Bunların hepsi resmi veriler tablolarda var. 2 Milyon gelir hedeflemişsiniz. Geçen sene geliriniz net hesap üzerinden baktığınız zaman 2020 yılında baktığınız zaman 272 Milyon personel gideriniz var.  Hatta 3 kotta baktığınız zaman dışarıdan müteahhit hizmeti aldığınız zaman 3-5-1-4 hizmetinde de onlarla birlikte 400 küsür milyon personel gideriniz var önümüzdeki sene. Bunu oranlarsanız buda yaklaşık yüzde 28 gibi bir bant yapıyor. Şuanda çıkartmış olduğunuz personel dahil bu bant. ” ifadelerini kullandı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a kaç işçi çıkarttığını soran Gündoğan’a, Karalar,  “2 Bini bulmadı. 1500’ün üzerinde bir rakam.” şeklinde yanıt verdi.  
Gündoğan sorularını devam ettirirken, “Peki sözleşmeli işçiler çıkacak mı?” şeklinde soru yöneltti. 
Karalar bu soruya, “Varda diyemem, yok ta diyemem.” diyerek karşılık verdi. 

İşçi çıkışlarının devam etmesi durumunda bile kanunen öngörülen bütçenin yüzde 30’u geçmediğini dile getiren Gündoğan, “Aralık ayında bu çıkışlar devam ederse, 2020 yılında siz çıkışları devam ettirseniz dahi personelimiz kanunun öngördüğü yüzde 30’u geçmiyor. 2018 yılında yüzde 28- yüzde 29 bandından olmuş. Şuana kadar bantta 2019 yılında -2020 yılında yaklaşık yüzde 12 gibi memur çalışanlar var. 3-5-1-4 dediğimiz kotlama yani müteahhit hizmeti alımında da yaklaşık oranımız 17 gibi, yüzde 29 gibi bir bandımız var. Yani siz geldiğiniz günden buyana personel çok fazla, belediye batık, bitik gibi iddialarda bulundunuz. Ondan dolayı vermiş olduğumuz borçlanmanın borçlanmasını bile yapamadık. Biz size destek veriyoruz. Şuana kadar Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Cumhur İttifakı sizin getirdiğiniz ASKİ dahi hiçbir önemli maddenizi ret etmedi. Bu bütçede de hiçbir değişiklik ön görmedik. Sizden ricamız kendinizi ve personelinizi biraz terletin. Bu milletin bize verdiği emaneti sonuna kadar sahip çıkın ve hiç olmazsa 2020 yılında bütçenizi sonuna kadar millete hizmetle buluşturun.” dedi. 

 Gündoğan sözlerini şöyle sürdürdü;
“ASKİ için ilçelerden işçiler çıkarttınız. 300 küsür tane otobüs çalışmamış 130 tanesi çalışmış. Siz bunlarla işçiyi çalıştırmadık diyerek tasarruf yaptık diyorsunuz. Yani çalışmadan tasarruf edecekseniz olmaz bu. Otobüsler hala çalışmıyor. İsrafı önledik diyerek israf yaptığınız reklamları önce bir görün. Biz burada doğrularla gidemezsek kamuoyunu yanıltırsak bu iş olmaz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.