1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Korkuyu Yenmek…Koronavirüs
Korkuyu  Yenmek…Koronavirüs

Korkuyu Yenmek…Koronavirüs

Niyazi Koç yazdı

A+A-

Önce; ÇİN’in  Wuhan şehrinde başlayarak tüm Dünya’nın gündemine gelen Koronavirüs salgını şimdilerde başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm Dünya’nın sorunu haline gelmiştir.

Koronavirüs’ün yanı sıra  panik ,korku ve endişe de salgın halinde Dünya’yı sarmaya devam ediyor.Koronavirüs ile mücadele etmenin yanı sıra asıl mücadele korku ve endişe ile mücadele etmek gerekir.

Bu süreç de  birlikte yönetilmek zorundadır.

Virüs ‘ün  Çin’in Wuhan kentinde  ilk görüldüğü andan  itibaren kontrolsüz bir dedikodu çağlayan gibi gibi akmaya başladı.Çok sayıda saçma sapan iddia dedikodu şeklinde yayılmaya başladı.

Virüse karşı  ciddi olmayan korunma teknikleri icat edilmeye başlanarak komplocu bir korku kültürü yayılmaya başladı.

Korku  kültürü yayılarak  halkın güven içinde olmadığı  güvensizlik kaygısı  oluşturulmaya çalışılarak halkın marketlere  akın etmesine ,erzak depolamasına  ön ayak olundu.Oysa Batı’da  marketler adeta yağmalandı  bu durum  bizim toplumuzu da kısmen de olsa etkisi altına almıştır.

Gerçekte ise bu tür panikleşmiş davranışlara gerek yok.Sağlık Bakanlığının bu konuda almış olduğu  tedbirlere harfiyen uymak  yeterlidir.Buna rağmen toplumun bazı kesimlerinin içine düşürüldüğü panik havası  güvensizliğin korkuya dönüşmüş halinden başka bir şey değildir.

Bizim toplumumuz batılı toplumlar  gibi aşırı bireyselleşmenin gırdabın da değildir.Kendini güvensiz hisseden ve korkuya kapılmış bir toplum değildir.Koronavirüs tehlikesi karşısında  şu ana kadar  gerek hükümetimiz,gerek Sağlık Bakanlığı ve toplumun geniş kesimleri sağduyu,sükunet, ve özgüven temelinde birlikte hareket etmektedir.Bu gibi olaylarda elimizdeki en önemli  sermaye sorun çözme yönündeki kararlığımız ve inancımızdır.

Bazı kesimlerin  oluşturmaya  çalıştığı sorun çözme yeteneğimizin ve becerimizin olmadığı yönündeki düşündürttürme çabaları  topluma korku kültürünü  boca etme çabalarından başka bir şey değildir.

Bu nedenle bu salgına karşı yalnızca biyolojik mücadele etmek yeterli değildir.

Aynı zamanda toplumsal ve kültürel mücadele şarttır.

Asıl önemlisi de  oluşturulmaya çalışılan korku  ve endişe iklimini ortadan kaldırmaktır.

Yani Korkuyu Yenmektir…

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.