1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Koronaya karşı: 10 adımda bağışıklığınızı güçlendirin
Koronaya karşı: 10 adımda bağışıklığınızı güçlendirin

Koronaya karşı: 10 adımda bağışıklığınızı güçlendirin

Herkes korona salgınından kendini korumaya çalışırken bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için yapılması gerekenleri Diyetisyen Simge Ozan anlattı.

A+A-

 Diyetisyen Simge Ozan, korona virüsüne karşı bağışıklık sistemimizi güçlü tutmanın önemli olduğunu belirterek, “Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak COVİD-19 ile mücadelemizde bize güçlü bir kalkan olacaktır.

Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın püf noktası da dengeli beslenmedir” dedi. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için 10 adımda neler yapmanız gerektiğini anlatan Simge Ozan, bir de içecek tarifi verdi.

  1. Dört besin grubundan da yeterli derecede tüketilmelidir. Bu besin grupları; süt ve süt ürünleri, etler, sebze ve meyveler ile tahıllardır.
  2. Antibiyotik nitelikli soğan ve sarımsağı yemeklerinizden eksik etmeyin.
  3. Probiyotikler, bağırsak florasını güçlendirir ve bu sayede savunma sisteminizi de güçlendirirsiniz. Bu yüzden probiyotik içeriği yüksek olan sirke, turşu, yoğurt ve kefiri bu dönemde yeterli miktarda tüketmelisiniz.
  4. Protein alımı yeterli seviyede tutulmalıdır. Bağışıklık siteminin salgıladığı antikorlar protein yapıdadır. Bu yüzden et tavuk, balık, hindi, yumurta, bakliyatlar ve süt ürünleri yeterli miktarda tüketilmelidir.
  5. Haftada en az iki kez balık tüketmeliyiz.
  6. Ceviz ve semizotunda da bulunan Omega 3 yağ asitleri, savunma sistemini güçlendirir. Yukarıda belirtilen yiyecekleri tüketmiyorsanız doktor ve diyetisyen tavsiyesi üzerine Omega 3 kapsülü kullanabilirsiniz.
  7. Zerdeçal tüketmek, bağışıklık sistemini harekete geçirir.
  8. Yağlı tohumları, beslenme düzenimize mutlaka eklemeliyiz. Yağlı tohumlar; ceviz, fındık ve badem gibi ürünlerdir.
  9. D vitamini düzeyinize dikkat edin! Vücudumuzdaki D vitamini eksikliği, hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden güneşten yararlanın. Eğer ki vücudunuzda D vitamini eksikliği çok ise doktor önerisi ile vitamin takviyesi kullanabilirsiniz.
  10. Uyku saatine dikkat edin! Sağlıklı ve dinç bir vücut için en az yedi saat uyuyun. Böylece vücut fonksiyonlarınız normal bir şekilde gerçekleşir.
  11. Bol su tüketin! Gün içerisinde 2,5-3 litre su içerek vücudumuzdaki toksik etkilerden arınırız. Bu yüzden hem suyu hem de sıvı takviyesini eksik etmeyin. 
  12. BU TARİFLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİN
  13. Malzemeler:

  14. Bir yumru zerdeçal
  15. Bir adet limon
  16. Bir adet portakal
  17. İki adet kabuk tarçın
  18. Üç-dört yemek kaşığı bal
  19. Yapılışı:

    Öncelikle zerdeçalın kabuğunu ayıklayıp, limon ve portakalı da iyice yıkayın. Zerdeçalı minik küpler şeklinde doğrayın. Limon ve portakalı da, kabuklarını soymadan olabildiğince küçük küpler şeklinde kesin. Doğradığınız malzemeleri ve tarçınları, orta büyüklükte bir kavanoza yerleştirin.

  20. Son olarak da balı bütün malzemelerin üzerini örtecek miktarda ekleyin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp buzdolabına koyun. Bir gün beklettikten sonra, her sabah bir bardak için. Bu tarifi bir haftalık kür olarak tüketebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.