1. YAZARLAR

  2. Vedat Kahyalar

  3. Marketlerde aranan suçlu
Vedat Kahyalar

Vedat Kahyalar

Marketlerde aranan suçlu

A+A-

Ekilebilir tarım arazileri 32 milyon hektardan 28 milyon hektara geriledi. Aslında bu tablo ;Türkiye tarım yönetiminin ve politikalarının fotoğrafını yansıtıyor.

Çiftçi mutsuz ve para kazanamıyor. Dolayısıyla kendini geliştiremiyor ve kurtuluşu tarımı terk etmekte görüyor. Çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olan 3 milyonun üzerinde çiftçi vardı ama şuanda 2 milyon 200 bine kadar geriledi. Çiftçinin o alandan kopmaması için para kazanabilmesi lazım, yaşamını sürdürülebilir bir ortamının sağlanması gerekiyor.
Çiftçinin üretim için  kullandığı; Gübre pahalı, tohum pahalı, ilaç pahalı, mazot pahalı ,sulama elektriği pahalı…Sadece bunlar mı belini büküyor çiftçinin?

Vergiler yüksek, destekler yetersiz .Türk çiftçisi ;Tarım ürünleri piyasaya çıkarken  yapılan İthalatla üretimden koparılıyor ,canından bezdiriliyor. 8 üründe gümrük vergileri sıfırlandı ama bu yeni bir şey değil hemen hemen her sene yapılıyor. Sonra şikayet ediyoruz :Sebze,meyve niye bu kadar pahalı?
Marketlerde, pazarlarda etiketlerdeki fahiş fiyata suçlu arıyorsunuz ya, işte o suçlu bu yanlış politikaların tümünde çok rahat bulunabilir.

Dünyada yaşanan pandemi süreci gösterdi ki ; tarım, sağlıklı gıda ve beslenme, bağışıklığın güçlendirilmesi…geleceğin en önemli gündemlerini doldurmaya devam edecek. Böyle bir süreçte bizim uyguladığımız tarım politikalarının özensizliği, sığlığı ve yanlışlığı kabul edilemez
Küresel ısınmanın ve kuraklığının artık hissedilmeye başladığı günleri yaşıyoruz. Unutulmamalıdır ki gelecekte tarım yapmak bugünden zor olacaktır.

Hiçbir şey için geç kalınmış değil. Tarımda kullanılan  ana hammaddelerin çoğu yerli olanaklarla üretilebiliyor. Bu maliyetlerin devlet desteğiyle düşürülmesi, kullanılan mazota uygulanan vergilerin kaldırılması ve diğer vergi kalemlerinin hafifletilmesiyle birlikte bu ürünlerin dağıtımı ve son tüketiciye ulaşması konusunda rasyonel bir sistemin kurulabilmesi gerekir.

Ancak bu sayede insanımızın sağlıklı sebze, meyve ihtiyacı ucuz olarak karşılanabilir. Bu gayretler gösterilebilirse çiftçi de para kazanabilir ve tarım yapmak eskisi gibi cazip bir meslek olarak görülebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.