1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Mustafa Yeneroğlu: Gazeteci Taner Talaş'ın mahkumiyeti, infazın temel ilkelerine aykırıdır
Mustafa Yeneroğlu: Gazeteci Taner Talaş'ın mahkumiyeti, infazın temel ilkelerine aykırıdır

Mustafa Yeneroğlu: Gazeteci Taner Talaş'ın mahkumiyeti, infazın temel ilkelerine aykırıdır

DEVA Partili Yeneroğlu, Adana'da gazeteci Taner Talaş'ın birçok kez sağlık raporlarıyla belgelendirdiği sağlık sorunlarının göz ardı edilerek Kürkçüler Cezaevi'ne sevk edilmesine tepki gösterdi.

A+A-

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı - İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, kucuksaat.com Kurucusu gazeteci - yazar Taner Talaş'ın mahkumiyeti sonrasında dosyasını inceleyerek Twitter hesabından 8 paylaşımdan oluşan tweet dizisi ile düşüncelerini aktardı.

"Kesinleşmiş karar infaz açısından da sakıncalıdır. Kendisinin maruz kaldığı ağır bir hastalığı olup cezaevinde yalnız başına kalması da tam teşekküllü hastane raporları ile mümkün görünmemektedir." diyen Mustafa Yeneroğlu'nun Taner Talaş ile ilgili paylaşımlarının tamamı şöyle; 

Silahlı örgüte üye olma veya yardım etme suçu kapsamındaki yargılamalar hukuk bilimine ihanet eder tarzda sürdürülmektedir. Bunun en acı örneklerden biri silahlı örgüte yardım suçundan ceza alan Adanalı gazeteci Taner Talaş’ın dosyasıdır. Dosyasını inceledim;

3eed4b41-e80a-42eb-b96b-c2be48ce595c.jpg

Darbe teşebbüsü öncesine ait dönemde ortada henüz tespit edilmiş bir silahlı örgüt dahi yok iken yapılan okul ve gazete ziyareti ile buna ilişkin fotoğrafların sosyal medyada yayınlanması ya da bir kısım gazetecilik faaliyetleri örgüte yardım suçuna delil olarak gösterilmiştir.

Nitekim Adana 11. ACM, bu eylemleri değerlendirmiş ve herhangi bir suç oluşturmadığını da tespit edip beraat kararı vermiştir. Ancak BAM ve Yargıtay ise tersi bir yorumla kişiyi hukuka aykırı bir şekilde cezalandırmıştır.

Hukuka aykırıdır çünkü bu suçta örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmayan kişinin eyleminin örgütün amacına hizmet eder nitelikte olması ve kişinin örgütün silahlı bir örgüt olduğunu bilmesi şarttır. Bunlar suçun maddi ve manevi unsurlarıdır.

Oysaki eylem tarihleri itibariyle ortada silahlı bir örgüt olmadığı gibi kişinin bunu geleceğe dair öngörmesi de mümkün değildir. İzafe edilen eylemlerde gündelik hayata ilişkin olup örgütün amacına hizmet eder tarzda değildir. Bu nedenlerle hukuka açıkça aykırı bir karardır.

7b262146-e879-4c94-bef2-8a202c5395e2.jpg

Tüm bunların yanında kesinleşmiş karar infaz açısından da sakıncalıdır. Kendisinin maruz kaldığı ağır bir hastalığı olup cezaevinde yalnız başına kalması da tam teşekküllü hastane raporları ile mümkün görünmemektedir.

Ancak infaz yasası kapsamında ertelenme kararı için Adli Tıp Kurumu onayı gerektirdiğinden ve ilgili kurumda bu onayı vermediğinden ağır hastalığı ile ceza infaz kurumunda kalması gerekecektir. Bu durumda infazın temel ilkelerine aykırıdır.

Acilen infaz yasasında bir değişiklik yapılmalı ve hasta veya yaşlı mahpuslar için ATK onayı olmadan tam teşekküllü hastanelerin raporları da infaz ertelemesi için yeterli sayılmalıdır.

247cffb1-d64c-475b-80fa-7acf8e4ad29e.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.