1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Ocak ayı
Ocak ayı

Ocak ayı

Gazi Mengücek Çıtırık yazdı...

A+A-

Ocak ayı birçok değerimizin katledildiği,aramızdan ayrıldığı bir ay olarak ülke tarihimizdeki yerini almıştır.

Onat Kutlar,Uğur Mumcu,Gaffar Okkan,Kamer Genç,Aydın Güven Gürkan, İsmail Cem İpekçi hemen ilk akla gelen isimler. Sonsuzluğa uğurladığımız tüm isimleri rahmet ve saygıyla anıyorum, ışıklarda uyusunlar.

Ülke ekonomisinde olumsuz yönde köklü değişikliklerin yapıldığı,emek dünyasına ve örgütlü topluma büyük darbenin vurulduğu ekonomik kararlar da Ocak ayında alınmıştır, 24 Ocak 1980 Ekonomik kararları. Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası, ülkemiz ekonomisinde gidilmesini istediği değişiklikleri ve buna bağlı politikaları 1978 yılında Ecevit Hükümetinden talep etmişse de sendikal örgütlenmenin gücü ve çeşitli nedenlerle , dönem hükümeti bu isteği reddetmiştir.

24 Ocak 1980 kararları, Demirel Hükümeti tarafından alınan, uluslararası sermaye ve ülke sermayesinin sevinçle karşıladığı ve uygulanmasında 12 Eylül 1980 askeri,faşist ve gerici darbenin her türlü rahatlığı sağladığı kararlar olarak ülke tarihindeki yerini almıştır.

Karma ekonomiden vazgeçilip, serbest piyasa ekonomisine teslim olunması,dünyadaki kapitalist sistemle bütünleşilmesi, dış ticaret serbestisi ve yabancı sermayenin girişinin kolaylaştırılması, faiz oranlarının yükseltilmesi, sıkı para ve maliye politikaları ile emek dünyasının haklarının kısıtlanması ve örgütlenmesine getirilen baskılar, esnek istihdam politikaları,devletin ekonomideki yerinin küçültülmesi, tarım ürünlerinin destekleme alanlarının sınırlandırılması,gübre-enerji ve ulaştırma sektörleri dışında sübvansiyonların kaldırılması doğrultusunda alınan kararlar, 12 Eylül karanlığında rahat uygulama alanı bulacak, hatta IMF yetkilileri bile bu kadarını kendilerinin bile beklemediklerini dile getireceklerdi.

Ülkemizdeki sermaye çevreleri, bundan önce emekçilerin gülüp, sevindiğini, şimdi sevinme sırasının kendilerine geldiğini açıklayacaklardı. Ülkemizin siyasal, sosyal, ekonomik yapısına ve örgütlü topluma vurulan en büyük darbelerden birisi olan 24 Ocak 1980 kararlarını unutmamak gerekir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.