1. YAZARLAR

  2. Vedat Kahyalar

  3. Önemli sorun ve çözüm önerileri
Vedat Kahyalar

Vedat Kahyalar

Önemli sorun ve çözüm önerileri

A+A-

Bütün anketlerde "Sizce Türkiye’nin en önemli sorunu nedir ?" diye sorulduğunda, uzun yıllardan beri istisnasız "İşsizlik " ilk sırada geliyor. Bizi yönetenler bunu yakından biliyorlar. İktidarıyla, muhalefetiyle çözüm için çaba harcıyorlar. Ancak yeterli gelmiyor. Anketlerde işsizlik cevabı hız kesmiyor. Aslında işlenen birçok suçun, aile içi şiddetin, boşanmaların...

Sonuçta mutsuz toplumun, kötülük kaynağı işsizlik.

Ne yapmalı?

Devlet bol bol memur alarak bu sorunu çözebilir mı? 

Yeni işyerleri açabilir mi?

Elbette ki bunları belli bir ölçünün dışında yapamaz.

O halde devlete düşen yatırımcıyı/girişimciyi desteklemek, işlerini kolaylaştırmak, yol göstermek olabilir.

Bunun için atılacak en önemli adım yatırım ortamı hazırlamak, finans desteği sağlamak, ihtiyaç duyulan alanlarda nitelikli personel yetiştirmek için mevcut işyerlerinde eğitim ve yetiştirici faaliyetleri teşvik etmek. Sayılabilir.

Bunları biraz daha açalım.

TOKİ, 600 binden fazla konut yapmış, ucuz fiyatla, uzun vadeyle vatandaşa satmıştır. Şu anda Türkiye’de konut stokları yeterli seviyededir. Hatta 1 milyon konut fazlası olduğu ve satılmayı beklediği bilgileri vardır.

 

TEKLİFİMİZ:

1-TOKİ, en önemli sorunu finansa ulaşma olan; küçük, orta boy sanayicimize 2-3-4-5 bin metrekarelik, içerisinde büro, yemekhane, soyunma odaları, wc, duş vs olan fabrika binaları yapsın. Bu binalar OSB'lerde yer alsın ve peşinatsız 20 yıl vade ile satılsın.

Bu teklifimi daha önce de yapmıştım, o dönemin çevre ve şehircilik bakanı, fikri çok beğenmiş, TOKİ, İnegöl OSB'de ön teklif toplamıştı. Rekor denecek kadar ilgi gördü. Bir süre uygulandı, ancak devam ettirilmek.

2-Belediyeler; küçük esnaf için mesleklerin kümelendiği küçük sanayi siteleri inşa etsin. Esnaflara uzun vadeli, uygun taksitlerle satsın. Bunun için devlet, belediyeleri teşvik etsin, desteklesin.

En önemli sorunu finansa erişmek olan esnaf ve sanayicilerimiz için cazip, uzun vadeli krediler sağlanabilmeli.

3-İş fikrine, inovatif yatırımlara uzun vadeli finans desteği sağlansın. Bu finanse ulaşmak için teşvikler/işlemler kolay ve ulaşılabilir olsun.

 

4-Tecrübeli ve markalaşmış işyerleri teşvikle desteklenerek eleman yetiştirilen okul-işyeri kapsamına alınsın. Meslek öğretmenleri ve piyasa usta ve mühendislerinin gözetiminde yetişen nitelikli öğrenciler işe yerleştirilmeli.

KOSGEB’in girişimcilik eğitimlerine katılan 1 milyona yakın girişimci adaylarında sadece %2-3 ü işyeri açabildi. Büyük bir heves ve motivasyonla bu eğitimlere katılanlar arasında çok güzel iş fikirleri, heyecanlar iyi yönetilemediği için çöp oldu gitti.

Türkiye’nin en güçlü yani: Genç ve dinamik gençliğidir. Bu güçlü yanımızın desteklenmesi ve yönlendirilmesi devletimize, STK’larımıza, üniversitelerimize ve meslek erbaplarına düşüyor.

Suriyeliler için harcanan miktarda kaynak bulunabilirse bu ülkenin kaderi değişir. Ben inanıyorum ki; yukarıdaki, her biri piyasa deneyiminden süzülmüş öneriler için devletimiz kaynak bulabilir.

Bulmalı...

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.