1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Sarıçam Çöplüğü hakkında mahkeme kritik kararı verdi
Sarıçam Çöplüğü hakkında mahkeme kritik kararı verdi

Sarıçam Çöplüğü hakkında mahkeme kritik kararı verdi

Konya Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi Sarıçam Çöplüğü hakkında bilirkişi incelemesine karar verdi.

A+A-

Adana’nın kangren haline gelen sorunlarından birisi olan Sarıçam çöplüğü hakkında, Sarıçam Platformu üyeleri Bülent Maraklı, Enes Cihan Yalman, Veysi Kurul, Taner Talaş ve Harun Kaya konuyu yargıya götürerek çöplüğün taşınmasıyla alakalı dava açmışlardı.

Adana 3. İdare Mahkemesi,ilgili firma ve Adana Büyük şehir Belediyesi arasında yapılan sözleşmeyi esas alarak yapılan başvuruyu reddetmişti. Davanın takibini yapan Sarıçam Platformu Sözcüsü Avukat Bülent Maraklı, mahkeme sonucuna itiraz ederek, kararı Konya Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi’ne götürdü. İstinaf mahkemesi dosyayla alakalı itirazı haklı görerek bilirkişi incelemesine karar verdi.

5 maddelik ilgili kararda çöplükle alakalı geniş bir bilirkişi incelemesine karar veren mahkeme;

Üniversitelerin ilgili bölümlerinden olmak kaydı ile
- 1 adet harita kadastro mühendisliği
-1 adet şehir ve bölge planlama
-1 adet çevre mühendisliği
-1 adet halk sağlığı uzmanlığı
-1 adet klinik psikoloji uzmanlık alanından olmak üzere 5 kişilik bilirkişi heyeti oluşturmasına hükmetti.

. Gerekçeli kararda Sofulu çöplüğünün özellikle çevrede oturanların kokudan ne derecede etkilendiği, ruhsal sağlık durumları ve günlük yaşam kalitelerinin olumsuz etkilenip etkilenmeyeceğinin, fizyolojik açıdan sağlık değerlendirmesi yapılmasının, sinek yoğunluğu oluşmasına sebep olup olmadığının araştırılıp incelenmesine karar verildi.

Mahkeme kararı ile alakalı açıklamada bulunan Sarıçam Platformu Sözcüsü Av. Bülent Maraklı, “Mahkeme kararını sevinçle karşıladık. İşletme ve kurumlar her ne iş yapıyorsa çevre sağlığını ve insan sağlığını gözetmek zorundadır. Sarıçam bölgesindeki yapılaşma esas alındığında, çöplüğün orada bulunması ne hukuka ne de insan sağlığına uygun bir durum olmadığı aşikârdır. Maalesef çöplüğü işleten firma, anayasaya, kanun ve yönetmeliklere uymayan bir anlayışla faaliyetlerine devam etmektedir. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın çöplükten doğan rahatsızlıklara ve vatandaş şikâyetlerine binaen hassasiyet gösterip denetimleri sıklaştırması, koku ile alakalı ilgili firmaya baskı yapmasına rağmen maalesef sözleşmeden doğan hakkını firma kötüye kullanarak gereğini yapmamaktadır. İstinaf mahkemesinin kararı bu yönüyle gerek bölge gerekse tesis açısından tarihi bir karardır. Üniversitemizin ilgili bölümlerinden oluşacak bilirkişi heyetinin çöplükle alakalı tüm olumsuzlukları ve hukuksuzlukları ortaya çıkaracak bir rapor hazırlayacağına inanıyorum. Bu rapor sonrasında mücadelemizi hukuki düzlemde daha da etkinleştirerek sürdüreceğiz. Bilirkişi raporu sonrasında çöplükten direkt etkilenen vatandaşlarımızı da içine dahil edeceğimiz yeni suç duyuruları ile ilgili tesisin bölgeden kalkması için hukuki bir sonuca ulaşacağına inanıyorum. Bu durum çöplüğün Sofulu’dan kalkmasını isteyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeydan Karalar’ın da elini güçlendirecektir” dedi.

cop1.pngcop2.pngcop3.png

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.