1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. "Son sözü delege söyleyecek"
"Son sözü delege söyleyecek"

"Son sözü delege söyleyecek"

Av. Gazi Mengücek Çıtırık yazdı

A+A-

CHP'de tamamlanan ilçe kongrelerinden sonra il kongreleri başladı ve devam ediyor.

Geçen hafta sonu İstanbul ve İzmir il kongreleri yapıldı.Basına yansıyan bilgilere göre İstanbul seçimlerinde 677 il delegesinin ,571'i oy kullandı.Geçersiz oyları da düşünce sayın Kaftancıoğlu 444 oyla güven tazeledi.İzmir İl seçimlerinde 653 delegeden sadece 253 'nün oyuyla başkan seçildi. Ülke genelinde ilçe seçimlerinin yüzde altmışı tek listeyle ,yüzde kırkı da iki ya da üç listeli yapıldı.Genel merkezin kongre takviminin başlangıcından bu yana yaklaşımı ,yarış olmaksızın,tek listeyle seçimlerin yapılması ,iktidarın hedeflenmesi ve parti içi yarışın olmaması şeklinde açıklanabilir. Seçimlerin mutlaka iki ya da daha çok adayla yapılacağına dair bir kural yok. Başarılı bir örgütün görevine devam etme isteği ya da müzakerelerle uzlaşmanın sağlanması gibi durumlarda ikinci bir liste çıkmayabilir.Ya da daha iyi yöneteceği iddiasıyla insanlar aday olabilirler,önemli olan partide adayların yarışabileceği demokratik ortamın var olması,demokratik bir yarışın kanallarının açık olmasıdır.Şiddete dönüşmeyen,şiddeti övmeyen her türlü düşüncenin örgütlenebilmesi ve genel-yerel seçimlerde yarışarak,TBMM'de temsil edilebilmesi dileğimizdir.Ancak yarışın demokratikliğini ortadan kaldıran önemli bir unsur %10'luk ülke barajıdır. Barajlardan yakınan,seçimlerin demokratik olmamasından yakınan partimizde ; ilçe ve il başkanlığı seçimlerinde delege sayısının 1/10'unun imzalı beyanıyla ,adaylık için başvuru yapılmasının ülke genelindeki barajdan bir farkı yoktur.Adaylara ,parti tüzüğüyle engelli yarış yaptırılmamalıdır ve bu düzenleme bir an önce tüzükten çıkartılmalıdır.

Seçimden bahsediyoruz ancak delegenin seçme ya da tercih hakkını kullanabileceği ikinci bir liste yok ya da çarşaf listeyle yapılan seçim de yok.Hepsini birleştirince seçim yapmadığımız gün gibi ortada.Gerek ilçe kongrelerine gerekse de il kongrelerine katılım oranları düşünüldüğünde delege bir mesaj veriyor,tabii okumak isteyene. Genel merkezin tek listeli seçimsizlik isteğine ,ilinde dört aday olduğu için seçimlerin kavgalı-gürültülü geçebileceği iddiasıyla Eskişehir B.B.Başkanı sayın Büyükerşen de katıldı.Sayın başkanın bilgisine,birikimine ve emek verdiği Eskişehir'e bir sözümüz yok.Ancak iktidara yürüdüğünü iddia eden bir partide, çok sayıda aday çıkmasından rahatsızlık duymak ve bunu kamuoyuyla paylaşmak hocaya yakışmadı.Gerçi bu sayede demokrasiden ne anladıklarını ,ne kadar demokrat(!) olduklarını öğrenmiş bulunuyoruz.

22 Şubat 2020 Cumartesi günü yapılacak olan Adana İl Kongresine sayılı günler kaldı.Bugün il başkanımız sayın Çelebi, adaylığını açıkladı.Adaylığı ,partimize ve kendisine hayırlı,uğurlu olsun. Diğer aday sayın Kılınç ,çalışmalarına hız verdi.İlçe başkanlıkları ,demokratik kitle örgütlerini ziyaretlerin yanı sıra televizyon programlarına katılıyor ,örgüt emekçileri ve delegelerimizle görüşmelerini sürdürüyor,önümüzdeki günlerde kamuoyuyla adaylığını ve nasıl bir il yönetimi sergileyeceğine dair düşüncelerini açıklayacak. Sayın Kılınç , ezber bozmaya devam ediyor. Partili kamuoyunun rahatsızlık duyduğu dayatmalara,tek adaylı seçimsizlik sürecine karşı çıkıyor ve kararlılığını ortaya koyarak nasıl bir il yönetimi sergileyeceğini,toplumsal kucaklaşmanın nasıl olacağını ,demokratik kitle örgütleriyle birlikte toplumsal muhalefeti nasıl yükselteceğini güzel bir şekilde anlatıyor.Sayın Kılınç'ın adaylığı,Adana gündemine oturdu,tepkiler olumlu. Bundan sonra sözü ,delege söyleyecek. Delege iradesini ,zihniyet ve uygulama değişikliğini sağlayabilecek adaydan yana mı kullanacak ? yoksa eski alışkanlıkların devamından yana mı kullanacak ? İzleyelim,görelim....

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.