1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Sözlü'nün basın toplantısına AK Parti camiası neden katılmadı?
Sözlü'nün basın toplantısına AK Parti camiası neden katılmadı?

Sözlü'nün basın toplantısına AK Parti camiası neden katılmadı?

Cumhur ittifakı toplantıya yansımadı

A+A-

Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Sözlü, halefi Başkan Zeydan Karalar’ın geçtiğimiz ay düzenlediği, ASKİ basın toplantısında dile getirdiği iddialara cevap vermek için basın toplantısı düzenledi.

Kucuksaat.com Yorum-Haber - Seyhan Oteli’nde düzenlenen basın toplantısına günlerce hazırlanan Sözlü, yerel basın ve partililerin yoğun katılımıyla basın toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Karalar’ın dile getirdiği iddialara teknik terim, polemik, hitabet, tonu yüksek betimlemeler, partili kadroların salon hakimiyeti, bağırışmalar ve rakamlarla cevap veren Sözlü, açıklamasını sık sık sinevizyona yansıtılan görüntülerle desteklemeye çalıştı.

aw798342-01.jpg

Kamuoyu Başkan Karalar ve Sözlü arasında süren tartışmayı değerlendirerek gereken sonuca ulaşacaktır.

Sözlü’nün basın toplantısını kucuksaat.com perspektifi ile görünen üzerinden olduğu kadar, görünmeyen faktörler üzerinden de değerlendirmeye gayret edeceğiz…

Hüseyin Sözlü, 15 yıl Ceyhan’da, 5 yıl da Adana Büyükşehir Belediyesi’ne başkanlık yapmış bir isim. Toplam 20 yıllık süre zarfının 17 yılını muhalif, son 3 yılını ise Cumhur İttifakı kapsamında, kendisine AK Parti cephesinden duyulan tepkiye rağmen, göreceli bir nevi iktidar ortağı olarak sürdürdü. 31 Mart 2019 yerel seçimlerine de ilk defa ‘iktidar desteği’ni alarak ittifak adayı olarak başkanlık yarışına hayli avantajlı olarak girdi.

eedc4d0b-5d50-40cd-b425-bfd74fdfa8ed.jpg

Yakın zamana doğru yolculuk yaptığımızda Sözlü’nün, o dönem MHP’de ‘Muhaliflerin Kurultayı’ olarak adlandırılan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi koltuktan indirmek için yola çıkan 4 adayın (Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ, Sinan Oğan)yarışacağı kurultay çalışmalarına en güvendiği kurmaylarını gönderdiğini sağır sultan duydu. Hatta o dönemde 40 MHP’li belediye başkanı ile görüştüğü, kendisine genel başkan adaylığında destek sözü aldığı internet haber sitelerinde yer aldı. Bu gelişmelerin yaşandığı kurultay alanında canlı yayın yapan CNNTürk ve NTV’de Hüseyin Sözlü’nün ismi, MHP Genel Başkan Adayı Hüseyin Sözlü olarak telaffuz edildi.

İYİ Parti kuruluş sürecinin Adana çalışmalarını yakından takip eden ve MHP’den ya da Cumhur İttifakı’ndan aday olamayacağını hesaplayan Sözlü, B Planı olarak son dakikaya kadar İYİ Parti’den adaylık planını cepte tutmuştu. 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen hain darbe girişimi sonrasında ise Bahçeli’nin Erdoğan’a verdiği desteği görüp Bahçeli’nin elini öpüp sadakatini bildirdi. (Dipnot: 15 Temmuz’da AK Parti İl Başkanlığı binasında da yer alıp darbeyi kınayan açıklamalar yaptı.)

Darbeye karşı takındığı tavır belli bir zaman sonra AK Parti ve Erdoğan nezdinde kredisini artırmaya yetmedi. AK Parti cenahı Sözlü’yü hiçbir zaman içine sindiremedi. Ancak Bahçeli’nin kararlı tutumu neticesinde AK Parti cephesi Sözlü’yü kabullenmek zorunda kaldı.

982e26f0-170f-45d9-b709-890e65cbcb13.jpg

Adana’da yapılan anketlerde ‘Cumhur İttifakı tutmaz’ algısının yerleştiğini gören Cumhurbaşkanı Erdoğan Adana’da miting düzenledi ve Sözlü’nün elini havaya kaldırıp herkesin merakla beklediği o fotoğrafı verdi. Yaşanan bu gelişmeler de sandığa oy olarak yansımayınca Sözlü, 31 Mart 2019’da seçimi kaybetti.

Seçimlerden hemen sonra Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’nda ‘Buradayım’ pozu veren Sözlü, kendinden gayet emin şekilde sahada ve sokaklardaydı. Seçmen tarafında anlam verilemeyen bu durum birkaç ay sonra netleşti ve Sözlü Devlet Bahçeli’nin Başdanışmanı oldu. Bu durum aynı zamanda 5 yıl sonra yapılacak olan yerel seçimlere yeniden hazırlanış nişanesi olarak algılandı.

Sözlü ve AK Parti arasında Cumhur ittifakı şemsiyesine rağmen var olduğu bilinen doku uyuşmazlığı ertelene dursun, Karaisalı’da bu yıl 534’üncüsü düzenlenen Kızıldağ Karakucak Güreşleri’nde Cumhur İttifakı dayanışması net bir şekilde ele güne karşı gösterilirken bu durumun Sözlünün basın toplantısına yansıması beklentisi oluştu.

aw798342-03.jpg

Yaygın medyanın tamamına yakınını etkisi altında bulunduran Cumhur İttifakı’nın güçlü ortağı AK Parti’nin toplantıya yüklenmesi bekleniyordu. Özellikle popüler, ulusal isimlerin basın toplantısına geleceği kamuoyunda konuşuluyordu. Karalar’ın toplantısına iktidara muhalif ulusal basının bazı önemli isimleri katılmış, hatta Cumhur ittifakını destekleyen (Habertürk gibi) kimi ulusal yayın kuruluşları temsilcileri dahi katılmıştı.

31 Mart 2019’da Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışına yeniden talip olan ve seçilemeyen daha sonrasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Başdanışmanı unvanını alan Hüseyin Sözlü’nün basın toplantısına beklenen ulusal bazda katılımın gerçekleşmemesi toplantının etki gücünü kırdığı gibi, siyasal tartışmaların da önünün açılmasını artık kaçınılmaz kılıyor.

Cumhur İttifakı’nın devam ettiği günlerde katılımı beklenen ulusal gazeteciler, Cumhur İttifakı kapsamında seçim çalışmalarını yürüten ve seçimi kazanan AK Partili ilçe belediye başkanları, AK Parti Adana İl Başkanı ve AK Parti ilçe başkanları, meclis üyeleri, Sözlü’nün bu önemli gününde yanında nedense olmamayı tercih ettiler.

87e413d4-4374-4e7a-a177-773b1f4bb4d6.jpg

31 Mart 2019 gününe kadar çok konuşulan ‘doku uyuşmazlığı’ algısını kırabilmek adına MHP’li başkan ve adaylarla kol kola gezen AK Partili isimlerin Kızıldağ’da güreşler için birlikte poz verirken bugün Sözlü’yü yalnız bırakma hamleleriyle Sözlü’ye vermek istedikleri mesaj acaba neydi..?

Bu duruma Sözlünün ve akabinde Bahçeli’nin tepkisi olacak mı? Bilinmez.

AK Parti cephesi tavrını net olarak ortaya koydu. Sözlü’nün geride bıraktığı beş yıllık büyükşehir belediye başkanlığı döneminin savunmasında “Biz yokuz. Hesabı kendi versin.” Algısı hissedildi.

Bugün öküz öldü ama ortaklık bozulur mu zaman gösterecek.

Kriz çıkar mı? Çok olası değil.

Büyük soru: Tavırlarıyla he zaman beklenmedik çıkışlara imza atan Devlet Bahçeli, Sözlü konusunda olası bir krizde Aytaç Durak krizindeki tavrını tekrarlar mı?

“Aklan da gel” tekerrür eder mi?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.