1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. 60 bin Sağlık Meslek Lisesi mezunu işsiz
60 bin Sağlık Meslek Lisesi mezunu işsiz

60 bin Sağlık Meslek Lisesi mezunu işsiz

“Ortaöğretim mezunu hemşireler atanamıyor”

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, son mezunlarını 2017 yılında veren ve mezun sayısı 60 bini bulan sağlık meslek lisesi hemşirelik mezunlarına atama sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Dr. Şevkin, istihdam sözü verilmesine karşın birçok eğitim araştırma hastanesinin iş ilanlarında ortaöğretim hemşirelerine istihdam hakkı tanımadığını, şehir hastanesi atamalarında lise mezunu hemşirelere yer verilmediğini dile getirdi.

HASTANELER YER VERMİYOR

Nitelikli sağlık personeli yetiştirmek amacıyla 1961 yılından sonra tüm Türkiye’de ‘Sağlık Meslek Liseleri’ adı altında okullar açıldığını, 1995 Yüksek Sağlık Şurası ve 1996 Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ve Sağlık Bakanlığı arasındaki protokollerle sağlık meslek liselerinin lisansa dönüştürülmek üzere YÖK’e devredildiğini dile getiren Dr. Şevkin, mezunlara atama hakkı tanınmadığı gerekçesiyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi sundu.

1996 yılından sonra öğrenci alınmaması gerekirken, mevcut hemşire açığı sebebiyle 2012 yılına kadar öğrenci alımı süren, 2014 yılından sonra ise sağlık meslek liselerinde hemşirelik branşı kaldırılarak hemşire yardımcılığı gibi yardımcı branşlar oluşturulduğunu dile getiren Dr. Şevkin, “En son mezununu 2017 yılında veren, sağlık meslek lisesi hemşirelik mezunlarının mevcut sayısı şu an tam olarak bilinmemekle birlikte 60 bin civarı olduğu tahmin edilmektedir. 2012-2020 yılları arasında atanan ortaöğretim mezunu hemşire sayısı 15 bin 748 kişidir. Üstelik birçok eğitim araştırma hastanesinin iş ilanlarında ortaöğretim hemşirelerine istihdam sağlamadığı, Sağlık Bakanlığı’nın yapılan şehir hastanesi atamalarında lise mezunu hemşirelere yer verilmediği gözlemlenmektedir” dedi.

BAKAN KOCA’DAN YANIT BEKLİYOR

CHP’li Dr. Şevkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

“2021 yılı itibariyle atanamayan sağlık meslek lisesi mezunu hemşire sayısı kaçtır? 2020 yılı Sağlık Bakanlığı atamalarında ortaöğretim mezunu hemşirelerin 2020 KPSS’ye girdikleri halde 2018 KPSS puanları ile atamalarının yapıldığı bilinmektedir. Ortaöğretim mezunları için bunun telafisi niteliğinde bir atama yapılacak mıdır? 30 Mart 2012 tarihinden önce sağlık meslek lisesi hemşirelik bölümünden, lisans hemşireliğe geçişlerde öğrencilere ek puan verildiği için, öğrenciler lisans eğitimlerini rahatlıkla tamamlayabiliyordu. Bu tarihten sonra liselere kaydolan hemşirelere verilen puan kaldırıldıktan sonra yeterli temel dersleri işlemeyen daha çok mesleki derslere yönlendirilen öğrenciler şimdi lisansa geçişlerde zorlanmaktadır. Bu konuyla ilgili bir düzenleme yapacak mısınız? Sağlık Meslek Lisesi mezunu hemşireler için bundan sonraki atama sürecinde gençlerin istihdamı konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır? Atama yapacak mısınız? Yapacaksanız sayı kaç olacak? Yapmayacaksanız neden?”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.