
Adana’da tıbbi cihaz klinik araştırmaları için iş birliği çağrısı
Adana’da düzenlenen toplantıda, tıbbi cihaz araştırmaları ve sektörler arası iş birliği ele alındı. TİTCK Başkanı Hüseyin Çelik, ortak çalışmalarla alanda daha ileriye gidilebileceğini vurguladı.
Merkezlerinde ilaç alanında 50’den fazla faz 3 klinik araştırmanın yürütüldüğünü belirten Özer, bu alanda edinilen deneyimi tıbbi cihaz araştırmalarına da taşımak istediklerini söyledi. Özer, toplantıdan çıkacak değerlendirmelerin yeni iş birliklerinin kurulmasına ve araştırma kapasitesinin geliştirilmesine katkı sağlamasını beklediklerini kaydetti.
“Kanıta dayalı pazarlama anlayışına geçmeliyiz”
TOBB Meclis Başkanı Mete Özgürbüz, Türkiye’nin tıbbi cihaz sektöründe son yıllarda gelişme gösterdiğini ancak uluslararası rekabetin sürdürülebilmesi için üretim artışının yenilikçi ve nitelikli ürünlerle desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Tıbbi cihazların araştırma, geliştirme, belgelendirme ve üretim süreçlerinin önemli emek ve yatırım gerektirdiğini ifade eden Özgürbüz, klinik araştırmaların ürünlerin bilimsel değerini ve sağladığı faydayı ortaya koymada kritik rol oynadığını söyledi.
Yapay zekâ, robotik teknolojiler ve ileri üretim sistemlerinin küresel rekabet koşullarını değiştirdiğine dikkat çeken Özgürbüz, Türkiye’nin özgün ve yüksek katma değerli sağlık teknolojilerine odaklanması gerektiğini vurgulayarak, “Artık kanıta dayalı bir pazarlama anlayışına geçmemiz lazım” dedi.
TİTCK Başkanı Çelik’ten ortak çalışma mesajı
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Hüseyin Çelik, Türkiye’nin tıbbi cihaz alanında önemli fırsatlara sahip olduğunu belirterek bu fırsatların somut sonuçlara dönüşmesi için kamu, üniversite ve sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
İlaç klinik araştırmalarında kazanılan deneyimin tıbbi cihaz alanına aktarılmasının önemine değinen Çelik, araştırma, geliştirme, üretim ve geri ödeme süreçlerinde yeni imkânların ortaya çıktığını söyledi.
Sektörün gelişmesinde rekabetin yanı sıra ortak değer üretmenin de belirleyici olduğunu kaydeden Çelik, kamu kurumları, özel sektör, üniversiteler ve sanayinin ortak hedefler doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. Çelik, tıbbi cihaz klinik araştırmalarının geliştirilmesine yönelik çalışmalara destek vereceklerini ve toplantıda belirlenecek eylem planlarının hayata geçirilmesinde paydaşlarla birlikte çalışacaklarını belirtti.
Klinik araştırmalar için yol haritası ele alındı
Toplantı kapsamında “Küresel Eğilimler ve Uluslararası Uygulamalar”, “TİTCK Perspektifi: Türkiye’de Tıbbi Cihaz Klinik Araştırmalarının Mevcut Durumu” ve “Araştırmacı Gözünden Klinik Araştırmalar” başlıklı oturumlar düzenlendi.
Toplantıda, Türkiye’nin sağlık teknolojileri alanındaki araştırma kapasitesinin geliştirilmesi, yerli tıbbi cihaz sanayisinin bilimsel kanıtlarla desteklenmesi ve uluslararası klinik araştırmalarda rekabetçi bir ekosistem oluşturulması için ortak çözüm önerileri ve yol haritası üzerinde duruldu.



HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.