1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Adanalı Ahmet Mazhar Bozdoğan hayatını kaybetti
Adanalı Ahmet Mazhar Bozdoğan hayatını kaybetti

Adanalı Ahmet Mazhar Bozdoğan hayatını kaybetti

Eski Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı ve milli yüzücü Ahmet Mazhar Bozdoğan hayatını kaybetti

A+A-

Eski Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı ve milli yüzücü Ahmet Mazhar Bozdoğan hayatını kaybetti.

Türkiye Yüzme Federasyonundan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yüzme camiamızın kıymetli büyüğü, yüzücülük hayatında rekorlara doymayan, Marmara Üniversitesi Yüzme Bölüm Başkanı olarak Türk yüzmesine sayısız antrenör kazandıran ve Türkiye Yüzme Federasyonumuza başkanlık makamında çok çok kıymetli hizmetleri olan, hepimizin hocası sayın Doç. Dr. Ahmet Mazhar Bozdoğan'ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Merhuma Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve sevenlerine sabrı cemil dileriz."

ekran-alintisi-016.png

Gazeteci - yazar Taner Talaş'ın hazırlamış olduğu 'Adana’dan Portreler Galerisi'nde Ahmet Mazhar Bozdoğan'ın hayatı şöyle geçiyor:

40e1777c-faf0-4cd6-9833-c1b6360d0994.jpg

Ahmet Mazhar BOZDOĞAN 
1953 - 2022
Yüzücü 

1953 yılında Adana’da doğdu. İlkokulu Ata Koleji ve Çukurova Koleji’nde, liseyi Adana Koleji ve Işık Koleji’nde okudu. Çukurova Üniversitesi’nde lisans eğitimi aldı. Evli ve iki çocuk babasıdır. İlkokulda yüzme sporuyla tanıştı.
1966 yılında Adana’da yapılan ulusal şampiyonalarda ilk şampiyonluk unvanını kazandı.
1970 yılında düzenlenen Ulusal Yüzme Şampiyonası’nda 11 ulusal rekor kırdı. İki ay gibi kısa bir süre içinde 36 ulusal yüzme rekoru kırarak adının Türk spor tarihinde yer almasını sağladı. “Altın Çocuk”, “Platin Çocuk”, “Rekor Kıran Makine” vb. lakaplarla anıldı. Dönem içinde 100, 200, 400, 800, 1500 metre serbest stil genç rekorları ile 200, 400, 800, 1500 serbest stil açık yaş rekoru sahibi oldu. Dünya Şampiyonaları, Akdeniz Oyunları, Balkan Şampiyonaları ve Avrupa Şampiyonası’nda 12 yıl üst üste ülkesini temsil etti ve uluslararası yarışmalarda birçok altın madalya kazandı. 
Adana Demirspor Kulübü’nden Galatasaray Spor Kulübü’ne transfer oldu. Galatasaray’da sutopu oyuncusu olarak yer aldı. Sporcu olarak kariyerine 1977–1978 sezonunda Galatasaray Spor Kulübü’nde son verdi. Akademik kariyerine 1977 yılında Anadoluhisarı Spor Akademisi’nde eğitmen olarak başladı. 10 yılı aşkın süre boyunca birçok yüzme antrenörünü ve sporcusunu çalıştırdı. 2000-2004 yılları arasında Türkiye Yüzme Federasyonu Milli Yüzme Takımı’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Yüzme sporu ile ilgili beş kitaplık serisinin ilk kitabını 1986 yılında yayımladı. İlk yayımladığı kitap, Türkiye’de yüzme alanında ilk bilimsel eser oldu. “Yüzme”, “Stilleriyle Temel Yüzme”, “Yüzme Fizyoloji – Mekanik – Metod” isimli kitapları kendi alanında en önemli eserler olarak literatürde yer aldı.
2008 yılında Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanlığı’na seçildi. 
2016 yılında Uluslararası Yüzme Federasyonu’nun (FINA) İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan olağanüstü genel kurulda üyelerden yeterli oyu alarak icra kuruluna seçildi. 
29 Ocak 2021 tarihinde Marmara Üniversitesi tarafından “129. Yıl Spor Hizmet Ödülü”ne layık görüldü. Ödülü bizzat Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül takdim etti.
Bozdoğan, halen Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda yüzme eğitimi bölümünde yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.