1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Adanalı Caner Cindoruk, 27 yıldır cezaevinde tutulan şair İlhan Sami Çomak'ın şiirini okudu
Adanalı Caner Cindoruk, 27 yıldır cezaevinde tutulan şair İlhan Sami Çomak'ın şiirini okudu

Adanalı Caner Cindoruk, 27 yıldır cezaevinde tutulan şair İlhan Sami Çomak'ın şiirini okudu

Caner Cindoruk, 'şiirle hapishaneden firar eden şair' Çomak'ın yeni şiirini okudu: 'Kaybettiklerimi sıraladım denizler doldu. Ve ben çok yoğunum, anlatmaktan hederim. Üşüyorum...'

A+A-

Ünlü oyuncu Caner Cindoruk, 27 yıldır cezaevinde tutulan şair İlhan Sami Çomak’ın yeni çıkan “Hayattayız Nihayet” adlı kitabındaki “Çok Susadım” başlıklı şiirini okudu.

1994’te İstanbul Üniversitesi coğrafya bölümü öğrencisiyken 21 yaşında tutuklanan, işkenceler gören ve 27 yıldır cezaevinde tutulan şair İlhan Sami Çomak, yeni şiir kitabı ‘Hayattayız Nihayet’i 14 Ocak’ta edebiyat dünyasıyla buluşturmuştu. Manos Kitap’ın okurlarla buluşturduğu kitap, tutsak şairin dokuzuncu kitabı. “Şiirin olanaklarıyla hapishaneden sözcüklerle firar ediyor” diye tanımlanan tutsak şair Çomak’ın yeni kitabındaki “Çok Susadım” isimli şiiri, ünlü oyuncu Caner Cindoruk tarafından okundu.

Sanatçı, sosyal medya hesabından Çomak'ın şiirini okuduğu görüntüleri “İlhan Sami Çomak” etiketiyle yayınladı.

Cindoruk’un okuduğu Çomak’ın “Çok Susadım” şiirinden bir bölüm şöyle:

 

“Kaybettiklerimi sıraladım denizler doldu

Kumlar doldu

Dağ başında yalnızlık doldu

Ve ben çok yoğunum

Anlatmaktan hederim

Üşüyorum...

Burası haziran olsun!

Çünkü ateşleri çok var

Çiçekler çok güzel

Birden ormanları düşündüm

Susadığımı ayrımsadım

Bu şehir tutup beni öpsün!

Kimselere demeden gizlice soluk versin bana…”

İLHAN SAMİ ÇOMAK KİMDİR?

1973 Bingöl-Karlıova doğumlu olan İlhan Sami Çomak, 1994’te 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken gözaltına alınıp, “bölücü faaliyette bulunma” iddiasıyla tutuklandı. Gözaltı ve tutukluluk sürecinde işkenceler gördü. Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde yargılandı. Davası altı yıl süren Çomak, idama mahkum edildi ancak idam cezasının kalkması sebebiyle cezası müebbet hapse çevrildi. Yargıtay 2000'de Çomak'ın cezasını onadı. Çomak 2001'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu ve DGM'de askeri hakim tarafından yargılandığını, hakimin tarafsız olmadığını, bu nedenle de adil yargılanmadığını belirtti.

AİHM, 2006'da Çomak'ın adil yargılanmadığına hükmetti ve Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum ederek Çomak'ın yeniden yargılanmasına karar verdi. AİHM kararı sekiz yıl gecikmeli uygulandı. 8 yıl aradan sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Ocak 2014’te yeniden yargılanma talebini haklı buldu. Çomak 11 Mart 2014'te tekrar mahkemeye çıktı. Devam eden süreçte tutuksuz yargılanma talebi reddedildi. Çomak yeniden müebbet hapse mahkum oldu. Yargıtay da cezayı bir kez daha onadı.

Aralıksız 27 yıldır cezaevinde olan Çomak otuz yıla yakın süredir düzyazı ve şiirlerle edebiyat dünyasına katkı koymayı sürdürüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.