1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Adana'nın kurtuluş bayramında 'rakılı kortej'
Adana'nın kurtuluş bayramında 'rakılı kortej'

Adana'nın kurtuluş bayramında 'rakılı kortej'

Sedat Memili: "Sizlerle bugün 1960 yılının 5 Ocak Adana'nın Kurtuluşu törenlerine götürelim."

A+A-

Sizleri bu gün 1960 yılının 5 Ocak Adana'nın Kurtuluşu törenlerine götürelim.

O yıl kurtuluş törenlerinde, tarihe geçen birçok olay meydana gelmiştir. O günü anlamlı kılan en önemli olay 10 yıldır ülkeyi idare eden ve son zamanlarda da "Tek söz Sahibi" olduğuna inanan Adnan Menderes'in, başbakan olarak törenleri izlemesiydi.

Başbakanın önünden geçen kortej ellerinde rakı şişelerini yudumlayarak geçti.

Nasıl mı?

mm1.jpg

MENDERES'E KURBAN EDİLEN ÇOCUK

Menderes'e sevgi öylesine büyük tü ki,  bir baba beş yaşındaki oğlunun göğsüne "Menderes'e Feda Olsun" ibareli, yafta yapıştırmış ve Menderes'in ayakları önüne yatırarak, bıçağı çocuğun boğazına dayamış ve:

"Ya Allah! Ya Bismillah!" diyerek kurban etmek istemiştir. Bıçak çocuğun boynunda iken, başbakan Menderes'e dönen adam:

"Emrinizi bekliyorum" demiştir.  

Menderes, adamım beklediği emri vermez ve çocuğu yanına alıp saçlarını okşarken, yetkililere "Bu çocuğun tahsili ile ilgilenin" diyerek emir vermiştir.

Gazeteler öyle yazıyor:

Gazetelerin yazmadığı ve karanlıkta kalan konu ise şu... Merhum Menderes, son zamanlardaki siyasi çalkantılardan dolayı binlerce koruma ile gezmektedir. Binlerce korumanın olduğu yerde, göğsünde, "Menderes'e Feda Olsun" yaftası olan bir çocuk, elinde kocaman bir bıçakla bir adam başbakanın yanına kadar gelebilmiş...

Yorum sizin...

mm2.jpg

GÜLEK'İ KARŞILAYANLARA ATLI POLİS VE COP...

Peki, eli bıçaklı adam binlerce koruma arasından böylesine rahatlıkla yaklaşmışken, korumalar ne yapıyordu?

Onu da Türksözü Gazetesi'nden öğreniyoruz.

CHP Merkez İdare Kurulu üyesi Kasım Gülek ve CHP Adana Milletvekillerine halk tezahürat yapıyor ve çılgınca alkışlıyorlardı. Ağa'nın sözü üzerine söz olmayacağı için, atlı polis ve askerler, coplarla, CHP'ye sevgi gösterisinde bulunan halkı dağıttılar. 

Tören sabah tarihi bayrağın Saat Kulesi'ne çekilmesiyle başlamış büyük kalabalığın katıldığı bu törende sadece CHP milletvekilleri bulunmuştur. "Resmi zevat ve D.P ileri gelenlerinden kimsenin bulunmaması dikkat çekmiştir. CHP Milletvekilleri toplu bir halde Atatürk Parkı'na giderek Anıt'a çelenk koymuşlardır..."

 

PROTOKOL KRİZİ...

Kortejin geçeceği yerde kurulan şeref tribününde ayrılan numarakı yerlerin, protokole uygun olmadığı anlaşılmıştır. Çünkü CHP Milletvekillerine tribünün en arka sırası tahsis edilmiştir. Yerleri Belediye Meclisi üyeleri ile İl Genel Meclisi üyelerinin gerisine düşmüştür. Durumu protesto eden CHP Milletvekilleri "Bizi halk seçti, biz de halkın yanında oluruz" diyerek, töreni halkın içinde izlemişlerdir.

mm3.jpg

RAKI İÇEREK KORTEJE KATILDILAR...

Başbakan Adnan Menderes, beraberinde askeri ve mülki zevatla birlikte, yanlarında Belediye Başkanı Ali Sepici ve Vali Turan Kapanlı'da olduğu halde caddenin iki yanında hınca hınç dolmuş bulunan Adanalıların bayramını kutlamıştır.

Tören Askeri bandonun istiklal Marşını çalmasıyla birlikte başlamıştır. Konuşmaların ardından kortej yürüyüşü başlamıştır.

Mücahitlerin geçişi coşkulu olmuş ve katta Adana Mücahitlerinin taşıdığı "Hoş geldiniz Milli Mücahit..." ibareli döziz, bir taraftan çılgınca alkışlanırken diğer taraftan büyük eleştirilere neden olmuştur.

Mücahitlerin ardından olanları gazeteden aynen yazıyorum:

"Mücahitlerden sonra 13'üncü Topçu Alayı, izciler, okullar ve dernekler geçmişlerdir... Kebapçılar Derneği'nin ellerinde kebap şişleri ve rakı şişeleri ile bu arada yudumlamaları ise neş'e yaratmıştır.

Gece fener alayı tertip edilmiş. Belediye de havai fişek eğlenceleri yapılmıştır..."

Eveeeet! Başbakanın önünde rakı ve kebap şişli kortej böyleydi.

Nereden nereye?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.