1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Başkan Karalar, 4 aylık suskunluğunu basın toplantısında bozdu
Başkan Karalar, 4 aylık suskunluğunu basın toplantısında bozdu

Başkan Karalar, 4 aylık suskunluğunu basın toplantısında bozdu

ASKİ resmen talan edilmiş!

A+A-

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, düzenlediği basın toplantısında ulusal ve yerel medya temsilcilerinin sorularını yanıtladı, önemli açıklamalarda bulundu.

LİYAKATİ ESAS ALDIK, BÜTÇEDE 15 MİLYON TL ARTIYA ÇIKTIK

Göreve geldikten sonra liyakati esas aldık, buna göre atamalar yaptık ve başarılı sonuçlar almaya başladık.2018 Nisan-Temmuz ayları gelir giderleri ile 2019 Nisan-Temmuz ayları gelir giderlerini tabloya ekledik. 15 Milyon artı veren bir müessese haline geldik.

ADANA'NIN 3'TE 1'İ SAĞLIKSIZ SU İÇİYOR

Adanamızın 3'te 1'inde sağlıklı su yok. Karataş, Yumurtalık, Kozan, Saimbeyli, Tufanbeyli, Tekir Yaylası gibi yerlerde arıtma yok. 21. yüzyılda, Adana gibi bir kentte sağlıklı bir suyun olmamasını içime sindiremiyorum. Baktığımız ilk şey şuydu: Üretim yapabilecek durumda mıyız? Geliri arttırıp, gideri düşürdük. Basit bir işletmeci mantığı. ASKİ 22 Milyon TL fazla verir hale geldi, daha da arttıracağız. 

HİÇ ÇALIŞMAYAN KİRALIK ARAÇLARDAN KASAMIZA PARA GİRDİ

Hiç çalışmayan, mazot kullanmayan araçları tespit ettik, çalışmayan araçların kirasını iptal ettik. Her ay yaklaşık 2 Milyon TL tasarruf ettik. Ödemelerde yanlış hesaplamalardan kaynaklı 4 Milyon 30 Bin TL tespit ettik ve bu parayı tahsil ettik. Yüklenici firmanın vermesi gereken araçlarda gelmesi gereken zorunlu hizmeti tespit ettik ve 4 Milyon TL tahsil ettik.

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK

100 Bin sayaç ihalesine çıkılmış, 29 bini temin edilmiş, 71 bini temin edilememiş. İnşaat bitiyor, sayaç yok! 360 TL'ye hane başına sayaç veriliyor ama sayaç yok. İhale kriterlerini sağlayamadı halde ihale gerçekleştirilmiş, ihaleye fesat karıştırma suçundan Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur.

72 KUYU AÇMA İŞİ İHALESİNDE 35 KUYU HİÇ AÇILMAMIŞ!

İçme suyunun temini amacıyla yapılan sondaj ve kuyu açma işlemleriyle ilgili 35 adet kuyunun hiç açılmadığı tespit edilmiştir. 72 adet kuyu açılımı için ihaleye çıkılıyor sanki açılmış gibi fatura edilmiş. Bunun da zararı yaklaşık 6 Milyon TL. Muhtemelen açılmayan kuyu sayısı daha da yukarı çıkacak. 10 Milyon TL açık veren ASKİ'yi 15 Milyon TL fazla veren kurum haline getirmişiz. Yaklaşık 160 Milyon TL para kasada kalmış oluyor. 

1 MİLYAR 652 MİLYON TL'LİK İHALEYİ 285 MİLYON TL'YE BİTİRECEĞİZ

Yedigöze Barajı'ndan Kozan, İmamoğlu, Yumurtalık merkeze ve 163 köye su götürmek için ihaleye çıkılıyor. Ben belediye başkanı olur olmaz yatırımların tamamını bir müddet durdurdum. İnceleyelim dedim. Bu ihale devam etseydi, 1 Milyar 652 Bİn TL'ye bitecekti. Fiyat farkı olmaksızın. Çok ciddi bir çalışmadan sonra 8 kilometre tünel yerine 3 kilometre tünelle yeni bir proje yaptı arkadaşlarımız. 285 Milyon TL'ye aynı projenin biteceğini çalışma yaparak arkadaşlarım önüme koydu. Bu para ülkemizin parası, bizim paramız.  Geçmişle ilgili bir şey söylemek, bizim tarzımız hiç olmadı. Ama bir yönetim biçiminin ortaya konmasını lazım. Biz yönetim biçimlerini ortaya koyup halkın önüne sunuyoruz. 

İKİ BUÇUK MİLYON ADANALIYA SORUMLULUĞUM VAR

Adana Büyükşehir Belediyesi'ni 4 Milyar 320 Milyon TL borçla devraldım, her ay yaklaşık 60 Milyon TL açık veren bir bütçeyle teslim aldım. Bugün için borç 4 Milyar 490 Milyon TL. Böyle bir belediyenin hareket kabiliyeti ne olur? Takdirlerinize sunuyorum. Borcunuz var olağanüstü fazla ve hala açık veriyorsunuz. Sorumlu yönetici buna tedbir almalı. Gider hangi kalemse çalışanların ücretleri de buna dahil bunlarla oynayacaksınız. Geliri giderinden fazla bir belediye olmalı ki halka hizmet edelim. Bu yüzden bazı arkadaşlarımızla yollarımızı ayırıyoruz. Çalışanlarımıza illa ki sorumluluğumuz var fakat 2 buçuk milyon Adanalıya da sorumluluğumuz var. Hukuksal olarak yanlış yapmış kim varsa biz bunu savcılığa intikal ettiririz. Burada durumu en zor olan belediye başkanıdır. 

SEYHAN'DA FİZİK ÖĞRETMENİ MATEMATİK DERSİ VERMEDİ

Seyhan Belediyesi'nde başkanlık dönemimde Adana'nın en önemli üç kurumundan birisiyle gençlik merkezini yürüttük. Öğretmenlerin yarısını kurumdan aldık. Yarısını da bizi istihdam ettik. Fizik öğretmeni matematik dersi vermedi. 346 çalışanı var gençlik merkezlerinin, kiraları var. Öğrencilere fotokopi kağıdı aldırma pozisyonuna düşmek istemiyoruz. O yüzden bu yıl uzaktan eğitim vereceğiz. Rehabilite ederek bu hizmete önümüzdeki yıl devam edeceğiz. Yaptığımız işi en iyi şekilde yapma arzumuz var.

Ulusal ve yerel gazetecilerin sorularına Karalar'ın verdiği yanıtlardan önemli kesitler ise şu şekilde;

Meclis üyelerinin sağ duyularına inanmak istiyorum. Borçlanma konusunda Adana lehine olan kararlarda bize destek vereceğini düşünüyorum. 

Akif Abi, eşimin öğretmenidir, 18 yaşımdan beri Akif Abi'ye "Abi" demişimdir, aramız bozulmaz. Heveslenenlere de buradan ekmek çıkmaz.

Ereğli'den gelen burada çalışmadan maaş alanları tespit ettik, bu kardeşlerimizle yollarımızı ayırdık. İç sorunsa hukuk müşavirliğine ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na konuyu götürdük.

Soruşturması biten rakamları ve olayları burada yansıtıyoruz. Araştırma ve çalışmalar devam ediyor. Hem büyükşehirde hem ASKİ'de teftiş kurulu başkanlığı kurduk. Buralar devasa yerler. Teftiş kurulu sizin gıyabınızda da hem geçmişi hem de bugünü inceleyecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.