1. YAZARLAR

  2. Prof.Dr. Atabay Düzenli

  3. Bavyera Yollarında (2)
Prof.Dr. Atabay Düzenli

Prof.Dr. Atabay Düzenli

Doğa ve Yaşam Bilimci

Bavyera Yollarında (2)

A+A-

Tabii konumuz gereği öncelikli bu yerleri görüp bilgilenirken doğa , çevre ve yaşam konusunda görüp anladıklarımızda var. Öncelikle oturma  ve acil toplanma alanları, kat sayısı, dış cephe, park,çöpleri atma yerleri  çok planlı. Herkes bir kapalı park yerine sahip. 

a2-002.jpg

KALİTELİ YAŞAMIN FOTOĞRAFLARI 
Çoğunluğu yer altında ve kendine ait kilidi var. Kış lastiğini bisikletini vb. bırakabiliyorsun. Garaja girerken optik okuyucular var. Otoyollar ücretsiz ama park yerleri ücretli. Sitenin park yeri bile olsa. Her biri Sigortalı olmak şartıyla bir arabayı en fazla 3 kişi kullanabiliyor. Arabaların önünde yeşil, sarı, kırmızı amblemler var. Örneğin yeşil olanlar her yere  girip çıkabiliyor ama diğerleri değil. Tüm sokaklarda arabaların park edebileceği yerler belli. Parasını ödeyeceksiniz. BMW ve Mercedes ten başka hemen hemen araba yok gibi. Bunlarında satış poligonlarını izlemek apayrı bir zevk. Yollar arabalar, sağlık ve yangın ekiplerine ve güvenlikçilere, taşıyıcılara göre planlanmış. Bisiklet için araba yolunun hemen yanında özel yolar yapılmış. Şehrin merkezinde park yerleri düzenlenmiş. Kısacası motorsuz araç kullanımına destek ve kolaylıklar var. Tabii yayalar içinde ayrı yolar. Herkes kendi yolundan gidiyor. Zaten başka türlüsü yasak ve cezalar çok ağır. Evde oturanlar iç ve dış mekanda kesinlikle kendi kafasına ve zevkine göre ufacık bir değişim yapmaları yasal olarak mümkün değil. Herkes çöpünü kendi atıyor ama istediği yere değil. Hem evlere ait hem de sokaklarda çöp kutuları var. Evdekiler anahtarlı. Her dairede anahtar var. Kapıyı açıyor çöpü şişe renklerine göre, plastik,karton ve organik olanlarını ayrı ayrı ayırıp atıyor ve kilitleyip gidiyor. Görevlilerde de anahtar var gelip alınıyor. Sokaklarda da var ama anahtarsız. İnsanlar yine çöplerini aynı şekilde ayırarak ilgili çöp kutularına atıyor. Alış veriş merkezlerine cam veya plastik şişeler için depozite bedeli alabileceğiniz makineler ver. Atıyorsunuz paranızı alıyorsunuz. Belli yerlere ev alet ve eşyalarını atacağınız çöplükler var. Eşyanızı veya aletinizi götürüp atıyorsunuz. Bu israfı önleme geri dönüşüm sağlama ekonomiyi koruma temizlik sağlama vb. değil de ne? Toplu alış varış merkezleri ve ulaşımlarda kapı ve çerçeveler dokunmatik açılıyor. Ulaşımda ,kaptan sistemi açıyor. İsteyen dokunuyor ve açıyor. Bu oluşumun hijyene katkısı olmaz mı? Bazı büyüklerimiz ekmek yemeyin tatlı yemeyin yakutta yerseniz az yeğin diyor. Peki Almanya da ki ekmek çeşidi ne? Belki 50 çeşit ekmek var ama maşa ila camekanlı dolaptan alıyorsunuz. Pastane ve dondurmacılardaki kuyruklar ne? Gazete satılmıyor. Şehrin belirli yerlerinde gazete kutuları var. Paranızı atıyor ve gazetenizi alıyorsunuz. Valla bende artık düşünmeye başladım. Kim haklı?Kim haksız. Şaştım kaldım. Daha o bira, şarap ve diğer içecek reyonlarının çeşit ve fiyat yönünden durumlarını hiç söylemeyeyim. 

a1-001.jpg

ÜLKEM DEĞERLİ AMA...
Ama söz etmeden geçemeyeceğim bir konu daha var:Öğrenciler kendilerini ispatladıkları takdirde istedikleri  fakültelerdeki bölümlere kayıt yaptırabiliyor. Okurken çalışmak istiyorsa baş vuracağı yerler var. Ne iş yapabileceğini, hangi gün ve saatlerde çalışabileceğini bildiriyor. Karşı tarafta  isteklerine uygun iş çıkınca kendisine haber veriyor. Anlaşırlarsa kabul yoksa başka sefere. Sigortalı ve saat başı ücretli olarak tabi. Mezun olduğunda da nerede çalışmak istiyorsa baş vuruyor. İş verende  o tür bir eleman aradığında kendisine görüşmek üzere haber veriyor. Torpil yok. Tamamen karşılıklı görüşme ve anlaşma var.
Bilin ki  bu durumdan ve konulardan ötürü üzgünüm. Mutsuzum. Sizleri de üzmek istemem. Bir gün belki bizde böyle olur muyuz? Tamam bu gördüklerim ve anlatabildiklerim. Almanya'yı Almanya yapan değerlerden bazıları. Ya biz? Şüphesiz bizde de onlarda olmayan, para ile alınamayan ve alınamayacak değerler var. Örneğin  bizde olan ama hemen hemen pek çok ülkede gördüğümüz taharet musluksuz tuvaletler. Madem bu kadar bilinçli yaşamaya çalışıyorlar hangi gerekçeyle hala tuvaletleri böyle. Biri bana bunu anlatsın lütfen.
Bölüm sonu...

Prof.Dr.Atabay Düzenli
Doğa ve Yaşam Bilimci
E_Posta [email protected]
 

Önceki ve Sonraki Yazılar