1. YAZARLAR

  2. Sedat Memili

  3. Eğitimde Soluk: Hayatım Mesleğim
Sedat Memili

Sedat Memili

Gazeteci Yazar

Eğitimde Soluk: Hayatım Mesleğim

A+A-

Çukurova Mesleki Eğitim Merkezi'nde "İş Garantili Eğitim"

sistemi hakkında güzel şeyler duyunca, okula gittim.

Okul Müdiresi İkbal Kalın ile sistemi konuştum.

Bir yakınım Orta Eğitimden sonra çocuğunu "İş garantili Eğitim" veren bir okula gönderdiğinden söz etti. Şaşırdım. Daha şaşkınlığım geçmeden "üstelik, bir yıl eğitim aldıktan sonra işe yerleşti ve ücret alarak eğitim almaya devem etti" deyince okulun adını ve sistemini o zaman öğrendim: Çukurova Mesleki Eğitim Merkezi...

Bir şey daha öğrendim, Okul Müdiresi hanımefendi de İkbal Kalın öğretmenimiz... .

Kendisini, Olgunlaşma enstitüsündeki okul tarihine mal olan başarılarından hatırlar ve tanırım.

Okulu ziyaret etmem kaçınılmazdı. Yüksek okul öğrencilerinin bile istihdam garantisi olmadığı bir alanda, meslek lisesi düzeyinde bir okul, bu garantiyi sağlıyordu.

Okul bahçesi, giriş kapısı, koridorlar, duvara asılı fotoğraflar, öğretmenlerin güleç yüzleri... Hepsi soğuk bir Aralık ayında sıcak bir ortam oluşturmuştu.  Öğrencilik yıllarımdaki okul sevgimi yeniden anımsadım. Huzurlu bir okula girmiştim.

Okul Müdiresi İkbal Kalın, ile sohbete başladık.

En son sormam gerekeni hemen sordum:

sm1-001.png

ÖĞRENCİ İKEN KAZANMAK...

"Öğretmenim, burada eğitim görenlere ücret ödeniyormuş... Doğru ise beni de kaydeder misiniz?"

"Elbette doğru. Sizi kaydetmek için geç kaldık sayılırız ancak Adana'da binlerce kişi için geç kalmadık. Meslek öğretirken, iş yerinde çalışanlara ücret, kendi işini yapanlara da imkanlar sağlıyoruz..."

"Eğitim gören öğrenciler nasıl ücret alıyor?"

 "Orta öğretimden sonra 9. sınıf olarak kayıt yaptıran öğrencilerimiz, 10. sınıfta belirlenen bir iş yerinde aldıkları eğitim ile ilgili çalışarak ücret alırlar..."

"İş yerini siz mi buluyorsunuz? Kendileri mi?"

"Hiç fark etmiyor. Biz de buluyoruz, kendileri de... Ayrıca şunu gördük ki, iş yerlerinden zaten yoğun talep geliyor. Çoğunlukla iş yerleri bizi buluyor."

"Dışarıda çalışma, ücret ödemeleri, Sosyal Güvenlik Hakları... Genel olarak bir bilgi alabilir miyim?"

Sırasına göre şöyle anlatayım:

"Öğrencilerimiz bizi tercih ettiklerinde süreç sonunda kalifiye bir eleman olarak mesleklerine devam edebildikleri gibi isterlerse yüksek öğretime devam edebilirler..."

"Meslek lisesi mezunu olarak mı?"

"Oklumuzun bu konuda bir ayrıcalığı var. Müfredatımıza "Matematik, Tarih, Din Kültürü ve Edebiyat" dersleri eklendi. Böylelikle, adı "Mesleki Eğitim Merkezi" olan okuldan alınan diplomalar, liseden alınmış diploma yerine geçti. Yani buradan alına diploma ile, normal liseden alınan diploma arasında bir fark yoktur... Bir fırsattan daha söz etmek istiyorum: Ustalık Belgesi olan ve önceki sitemden mezun, ortaokul mezunu öğrenciler isterlerse fark derslerinin sınavına girarak meslek lisesi diploması alabilirler. "

sm2-001.png

"Evet öğretmenim... Sonra?"

"10. sınıftan itibaren iş yerinde iş yerinde çalışmaya başlayan öğrencinin 'SGK giriş, İş Kazası ve Meslek Hastalıkları prim ödemeleri' kurumumuz tarafından yapılır ve ödenir.

Ayrıca, okula kayıtlı öğrencilerimiz, paso, askerlik tecili gibi öğrencilere tanınan hakların tamamından faydalanırlar. Düşünün yıllık 1 ay izin kullanma hakkına bile sahipler.

İşverenler, öğrencilerimize banka yoluyla ödeme yapar ve biz de işverenlere çalışan sayısına göre ( 182 TL ile 365 TL arasında) işsizlik fonundan ödeme yaparız.

Bu ücretler her türlü vergiden muaf olup işverenlerce gider olarak kaydedilirler.

 

MESLEĞİM HAYATIM...

"Çıraklık eğitiminden fakı ne bu sistemin?"

"Bu sisteme 'Mesleğim Hayatım' projesi ile bir işlerlik kazandırılmıştır..."

"Yani?"

"Sayın Bakanımız, Mesleğim Hayatım projesinin, mesleki teknik eğitime erişimin geliştirilmesine, kapasitesinin artırılmasına, eğitim sektörünün toplum ve iş dünyasıyla ilişkilerinin geliştirilmesine, nitelikli iş gücü istihdamının sağlanmasına katkıda bulunmasına  büyük yarar sağlayacağını ifade etmiştir. Valiliğimiz, İlçe Kaymakamımız, İl Milli Eğitim Müdürümüz, İlçe Milli Eğitim Müdürümüzün özel dikkat ve ilgileri ile hayata geçmiş ve bu sistem uygulanmıştır. Ben ve öğretmenlerimiz el birliği içinde bu sistemin sağlıklı işlemesine gayret ediyoruz.

"Sayın öğretmenim özetleyecek olursak?"

"Kısaca şöyle söyleyebilirim: Mesleki ve teknik eğitimde son dönemlerde yapılan çalışmaların amacı, işverenin iş gücü ihtiyacına cevap verebilecek niteliklere sahip, teknolojiye uyum sağlayabilen, geleceğiyle ilgili konularda söz sahibi olabilecek bir meslek elemanı yetiştirmektir. Bu nedenle mesleki eğitimde, 'Ağaç yaşken eğilir', atasözünden esinlendiğimiz gibi geleceğimizi çekirdekten yetiştirme amaçlı 'bir gün okul, beş gün işletmeye' gitmek yoluyla iş sektörünün istediği kalifiye elemanı üretime katkıda bulunarak yetiştirmek, her hangi bir sebeple üst öğretime gidemeyenlerin de dilerlerse eğitimlerine devam edebilecekleri bir sistem oluşturmaktır..."

sm3-002.png

BÜYÜKLERE DE AÇIK

"Sizin sormadığınız bir şey daha söylemek istiyorum. Burası büyüklere de açık, Merkezimizde 27 alanda ve bu alanlar altındaki 142 dalda öğretim programı uygulamaktayız. Burada meslek öğrenenler, KOSGEB destekleri ile kendilerine iş alanı oluşturuyorlar..."

 sm4-001.png

"Öğretmenim, Adana içinde çocuklarını bu okula gönderenlerin memnun olduklarını duyunca okulu merak edip geldim. Sizi burada gördüğüme sevindim. Sistemi de sizden öğrendim ve gerçekten bu uygulamanın "eğitimde bir soluk" olduğunu görüyorum...Son olarak?"

 

"Mustafa Kemal Atatürk, 'İlk ve Orta Öğretim mutlaka insanlığın ve medeniyetin gerektirdiği ilmi ve tekniği versin; fakat o kadar pratik tarzda versin ki çocuk okuldan çıktığı zaman aç kalmaya mahkum olmadığına emin olsun' demiştir. Bu okullar bu düşüncelerin eseridir. 

Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik belgeleri ile ilgili talepler hakkında okumuzun kapısı her zaman açıktır.

Son olarak, bu okulda yaklaşık 2.300 öğrenciye sağlıklı eğitim ve öğretim imkanı sağlayan ve bu çocukların topluma kazandırılması çabalarımızda bizlere daima destek olan, önümüzü açan, başta Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş olmak üzere, İl Milli Eğitim Müdürüme, İşçe Milli Eğitim Müdürüme ve Çukurova Kaymakamına teşekkürü borç bilirim..."

"Sayın İkbal Kalın öğretmenim, biz de www.kucuksaat.com ailesi olarak sizlere topluma katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.