1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Karatay'dan çağrı: Artan intihar vakalarına hep birlikte çözüm bulalım
Karatay'dan çağrı: Artan intihar vakalarına hep birlikte çözüm bulalım

Karatay'dan çağrı: Artan intihar vakalarına hep birlikte çözüm bulalım

Çukurova Belediyesi Meclis Üyesi Murat Karatay kentte artan intihar vakalarını meclis gündemine taşıdı.

A+A-

Çukurova Belediyesi Meclis Üyesi Murat Karatay, Çukurova Belediye Meclisi Ocak Ayı Oturumu'nda söz alarak, Adana'da son yıllarda artan intihar vakalarına dikkat çekti.

Kentte görülen intihar vakalarının büyük orana bakıldığında genç nüfusun göze çarptığını ifade eden Karatay, Adana Valiliği ve Adana Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde intihar vakalarının önüne geçilmesi adına ivedilikle çalışmalara başlanması için konunun meclis gündemine alınmasını kaydetti.

Karatay'ın konuya ilişkin yaptığı konuşma şu şekilde: 

2021 yılına girdiğimiz günlerde ilginç fotoğraflar gündemimize gelmeye devam ediyor. Mahfesığmaz Mahallesi'ndeki petrol istasyonundan yakıt aldım, eve geçiyorum. Tam o anda sabah 5'te anormal bir kalabalık gördüm. Polis, ambülans, belediyemizin cenaze aracı. Gidip baktığımda 23 yaşında genç bir kızın 11. kattan atlayarak intihar ettiğini gördüm. Ben de bir babayım, eve gittiğimde çocuğum uyurken baktım ve empati kurmak istemedim.

Bu vaka sonrasında konunun üstüne eğildim ve bizim üzerimize ne düştüğünü sorgulamak istedim. İlginç bir tabloyla karşılaştım. 2019 yılında 1381 kişi Adana'da intihara teşebbüs etmiş, bu teşebbüslerden yaklaşık 90'ı ölümle sonuçlanmış. 2020 yılında ise intihar vakaları 1800 kişiye yükselmiş. Bu vakaların büyük oranı 17-35 yaş aralığı yani genç kardeşlerimizdir. Geçtiğimiz hafta Adana'nın tanınmış ailelerinden birinin iyi bir eğitim almış oğlu da yaşamına intihar ederek son verdi.

Biz şehrimizin sosyoekonomik ve sosyokültürel yapısını dönüştürelim derken bir tarafta da çok kaybettiğimiz çok ciddi bir kitle var. Kaybettiğimiz 1800 kişi bu şehir için taşınabilecek bir yük değildir. Bizler neler yapmalıyız? Buradan yaptığım çağrı ile kolektif bir bilinç oluşmasını istirham ediyorum. Bu konu siyaset üstü bir meseledir. Başta Adana Valisi Sayın Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeydan Karalar, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, diğer ilçe belediye başkanlarımız, bürokratlarımız, psikolog ve psikiyatristlerimizle birlikte hızlı bir biçimde bu meselelerde neler yapılabileceğimizi, bilhassa pandemi döneminde artan, köşeye sıkışmış insanlarımıza nasıl yardımcı olabileceğimizi, 23 yaşında genç bir kızın neden intihar ettiğini öngörüp diğer vatandaşlarımıza neler yapabileceğimiz konusunda kıymetli meclisimize bir önerim var. 

Diğer belediyelerde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne baktığımızda psikoterapi üzerine merkezler oluşturulmuş. Kadın şiddeti, ebeveyn şiddeti, aile okulları, stres ile baş etme, çift terapileri, ergen terapileri, grup terapileri gibi bir çok alanda hizmetler veriliyor. İlçe belediyelerinde de bu tarz hizmetler var. Belediyemizde de minimal düzeyde psikolog arkadaşımız hizmet veriyor. 

Bu soruna daha hızlı bir şekilde çözüm bulunması için kıymetli meclisin gündemine sunmak istiyorum.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.