1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. "Kayıt dışı ile mücadelede zaafiyet var"
"Kayıt dışı ile mücadelede zaafiyet var"

"Kayıt dışı ile mücadelede zaafiyet var"

Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek TV A'da Sabah Ajansı'na konuk oldu

A+A-

Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, yerel yönetimler ve ilgili kurum,kuruluşların denetim zaafiyetinin kayıt dışılıkta artışa neden olduğunu söyledi. Başta büyükşehir belediyesi olmak üzere belediyeleri ve ilgili kurumları denetim görevlerini yapmaya davet eden Başkan Sözütek, "Kayıt dışı ile mücadele konusunda acil eylem planı hazırlanmalı ve vakit kaybetmeden denetimlere başlanmalıdır" dedi.

TV A'da, gazeteci Armağan Kabaklı'nın hazırlayıp sunduğu Sabah Ajansı'na canlı yayın konuğu olan Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, esnafın genel sorunlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sermayesi küçük olmasına rağmen ekonominin temel taşını oluşturan esnafın ekonomik anlamda zor günler yaşadığını dile getiren Başkan Sözütek, esnaf ve sanatkarın desteklenmesi adına gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğinin altını çizdi.

Özellikle AVM ve her sokakta mantar gibi türeyen zincir marketler karşısında küçük esnafın rekabet edecek gücünün kalmadığına dikkati çeken Başkan Sözütek, "Devasa sermayeli AVM'ler  ve zincir marketler karşısında rekabet edemeyen esnaf kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Biz AVM ya da zincir market açılmasın demiyoruz. Ama bunlara izin verilirken küçük esnaf da korunsun istiyoruz. Örneğin AVM ve zincir marketlerin şehir merkezine açılmasına müsaade edilmemeli, çalışma saatleri, açılış sabah 10:30, kapanış saat 19:00 olarak yeniden belirlenmeli. Cumartesi ya da pazar olmak üzere haftanın en az bir günü kapatılmalıdır. Bu sayede esnafımız bir nebze de olsa rahat nefes alır" dedi.

 

"KAYIT DIŞILIK ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR"

Birlik Başkanı Nihat Sözütek, esnaf ve sanatkarın önemli sorunlarından bir diğerinin ise kayıt dışılık ve Suriyeliler konusu olduğuna dikkati çekti. Kayıt dışı ile mücadelede zaafiyet olduğunun altını çizen Başkan Sözütek, "Ülkede kayıt dışılık almış başını gidiyor. Adam iş yeri açmış odaya kaydı yok. Belediyeden aldığı iş yeri ruhsatına aykırı satış yapıyor. Vergisini, Bağkur ve sigorta primini ödemekte güçlük çeken kayıtlı esnafımız borçla, harçla, aldığı krediyle ayakta durmaya çalışırken, kayıt dışı çalışanlar gününü gün ediyor. Peki burada kayıtlı esnafımızın günahı ne?" ifadelerini kullandı.

Kayıt dışı işletmelerin büyük çoğunluğunun Suriyeliler tarafından işletildiğine de işaret eden Birlik Başkanı Nihat Sözütek, "Suriyeli kayıt dışı esnaf konusu bir başka kanayan yaramız. Kayıt yok, denetim yok. Vergi vermiyor, Bağkur, sigorta primi ödemiyor, hijyen kurallarına uymuyorlar. Yani hem ekonomiye hem de insan sağlığına zararları var. Yerli esnafımızın korunması ve desteklenmesi bakımından Suriyeli esnaf sorununun da çözüme kavuşması gerekiyor" diye konuştu.

Kayıt dışılık artmasındaki en büyük nedenin ilgili kurum ve kuruluşların  denetim görevini yerine getirmemesi olduğunu dile getiren Başkan Sözütek, başta büyükşehir belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerini göreve çağırdı. Başkan Sözütek, "Kayıt dışı ile mücadele konusunda acil eylem planı hazırlanmalı ve vakit kaybetmeden denetimlere başlanmalıdır. Adana'da ne kadar kayıt dışı işletme varsa kayıt altına alınmalı ve ekonomiye kazandırılmalıdır. Bu noktada işyerlerini denetlemekle yükümlü olan yerel yönetimlere büyük görev düşüyor" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.