1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. OYAK sattı, yatırımcı SASA kaldı
OYAK sattı, yatırımcı SASA kaldı

OYAK sattı, yatırımcı SASA kaldı

Borsa İstanbul'da açılış seansında Hektaş ve SASA şirketlerinin yüzde 10'a yakın değer kaybetti. Satışa hazırlıksız yakalanan çok sayıda küçük yatırımcı şoke oldu.

A+A-

Her gün yeni bir rekor kıran Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, 17 Kasım Perşembe günü açılış seansında yüzde 5’e yakın düştü. Son ayların fiyat artış rekortmenlerinden Hektaş ve SASA Polyester gibi iki lokomotif hisse yüzde 9,97 değer kaybetti.

Büyük ortak Ordu Yardımlaşma Kurumu’nun (OYAK) hisse sattığı haberinin etkisi ile Hektaş 51,25 TL’den 46,14 TL’ye düştü. Hektaş ile başlayan satış yangını kısa sürede diğer hisselere de sıçradı.

20 milyar dolar piyasa değeri ile “Borsa’nın en değerlisi” unvanını elinde bulunduran SASA 189,10 TL’den 167,70 TL’ye geriledi. Borsa’daki sert düşüş, “Büyük ortak Hektaş sattı, yatırımcı SASA kaldı.” şeklinde yorumlandı.

OYAK’TAN KÜÇÜK YATIRIMCILARA GOL

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) Gıda ve Tarım Holding Anonim Şirketi 50,40 TL-51,25 TL fiyat aralığından Hektaş hissesi sattı.

33 milyon 166 bin 378 adet hisse nominal sermayenin yüzde 1,31’ine tekabül ederken, OYAK Gıda’nın Hektaş’ta payı yüzde 1,39’dan yüzde 0,08’e düştü.

OYAK’ın Hektaş Ticaret T.A.Ş.’de doğrudan yüzde 58,82 olan payı değişmezken, dolaylı yüzde 60,21 olan payı yüzde 58,90’a düştü.

Hisse taban olunca devre kesici işlemleri durdurdu. Hektaş son bir yılda yüzde 1.490 prim yapmıştı. Senet sadece son bir ayda yüzde 80 değer kazanmıştı.

Sosyal medyada OYAK’a veryansın eden küçük yatırımcılar şunları dile getirdi: “Hisseyi buralara kadar getir, patron bir anda şelaleden aşağı atsın. Olacak iş değil. Şaşa kaldık.”

HEKTAŞ’IN TAMAMI SATILACAK MI?

Kronos ekonomi yazarı Turhan Bozkurt blok satış kararı veren OYAK’ın Hektaş’ta çöküşün fitilini ateşlediğine işaret etti.

Bozkurt şahsi Twitter hesabında, Borsa’nın en hızlı iki tahtası #hektas #sasa bugün taban. Vefa patronlar için İstanbul’da bir semtin ismidir, o kadar. #bist “ ifadelerini kullandı.

2022 yılının ilk 9 ayında 655 milyon TL net kâr elde eden Hektaş, 250’den fazla bitki koruma ve bitki besleme ürününün yanı sıra 30’a yakın hayvan sağlığı ilacı ve yem katkı ürünü imal ediyor.

OYAK’ın elinde bulunan Hektaş hisselerinin Tekfen Holding’in iştiraki Toros Gübre tarafından devralınacağı iddia edilmişti. Ancak şu ana kadar taraflar arasında hisse devrine dair herhangi bir adım atılmadı.

1959 yılında kurulan Hektaş’ın hisselerinin yüzde 49’u halka açık.

KOÇ VE SABANCI BİLE SASA KALDI

Son bir yılda fiyatı yüzde 1.150 artarak, 16,43 TL’den 189,10 TL’ye yükselen SASA’nın piyasa değeri 400 milyar TL’ye yaklaşmıştı.

Piyasa değerinin Koç Holding ile Sabancı Holding’in toplamında daha yüksek olması fiyatın aşırı şiştiği yorumlarını beraberinde getirmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.