1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Çukurova Belediyesi'nde Emrah Kozay'a tam yetki tartışmasında yeni gelişme: 2 karar iptal edildi
Çukurova Belediyesi'nde Emrah Kozay'a tam yetki tartışmasında yeni gelişme: 2 karar iptal edildi

Çukurova Belediyesi'nde Emrah Kozay'a tam yetki tartışmasında yeni gelişme: 2 karar iptal edildi

Başkan Kozay'a tam yetki kararlarından 1 tanesini yargıya taşıyan Recep Özdemir, ara kararla iptal edilen 2 madde sonrasında 5 maddenin mecliste iptal edilmemesi durumunda 5 maddenin iptali için de yargıya gideceğini söyledi.

A+A-

Kucuksaat.com, 15 Mayıs 2024 tarihinde kaleme aldığı "Çukurova Belediye Meclisi’nden Emrah Kozay’a padişah yetkileri" başlıklı haberde; Çukurova Belediye Meclisi'nin 10.05.2024 tarihli birleşiminde 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 sayı numaralı “yetki verilmesi” başlığıyla tamamı mali hizmetler müdürlüğünden gelen yazılarda, belediye meclisinin önemli ve kritik konulardaki karar alma yetkileri, CHP’li meclis üyelerinin oluru ve oy çokluğuyla Başkan Emrah Kozay’a devredildiğini yazdı.

38311-001.jpg

Haber sonrasında kucuksaat.com'a açıklamada bulunan Çukurova Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Recep Özdemir, "Başkan Emrah Kozay isterse belediye binasını satabilir. Süresiz yetki verilemez, yetkilerin bir kişide toplanması kanuna ve ahlaka aykırıdır." açıklamasıyla konuyu yargıya taşıyacağını kaydetti.

38321-001.jpg

Tüm bu gelişmelerden 2 gün sonra 17 Mayıs 2024 tarihinde Çukurova Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Recep Özdemir avukatı aracılığıyla Adana 1. İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.

Hukuk mücadelesi başlatan Özdemir yaptığı açıklamada, "Başkan Bey'e devredilen 7 yetkiden sadece 1 madde için dava sürecimizi başlattık. Sadece arsa satışlarının devriyle ilgili yürütmenin durdurulması için dava açıldı. Başkan Bey kalan 6 maddeyi meclise getirmesi ve meclisin devrettiği 6 maddeyi içeren kararları iptal etmesi için ben iyi niyet ortaya koyuyorum. Geri kalan 6 maddeyi de meclis kendi onurunu koruyup mecliste iptal etmelidir. Yetkisi Başkan Bey'e devredilen 6 madde meclis getirmezse bunlarla ilgili de dava yolumuzu saklı tutuyorum." ifadelerini kullanmıştı.

adsiz-tasarim-1-002.png

MAHKEMEDEN ARA KARAR ÇIKTI

Açılan davada yaklaşık 1 ay sonra ara karar çıktı. Adana 1. İdare Mahkemesi ara kararında Çukurova Belediyesi'ne savunma yapılması için 30 gün süre tanıdı. Mahkemenin savunma istemesi, Başkan Emrah Kozay'a tam yetki verilen Çukurova Belediye Meclisi'nde yeni gelişmeler yaşanmasına neden oldu.

adsiz-tasarim-2.png

TASARRUF TEDBİRLERİ GEREKÇE GÖSTERİLEREK KARAR GERİ ÇEKİLDİ

Çukurova Belediye Meclisi 7 Haziran 2024 oturumunda 10 Mayıs 2024 oturumunda oy çokluğu ile kabul edilen "Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyurulmaması halinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi 30 yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine kara vermek" yetkisinin belediye başkanına devredilmesi kararı, tasarruf tedbirleri genelgesi gerekçe gösterilerek meclisin oy çokluğu ile aldığı kararla iptal edildi.

adsiz-tasarim-3.png

İPTAL EDİLEN İKİNCİ KARAR

Çukurova Belediye Meclisi, 3 Mayıs 2024 tarihli oturumda aldığı kararla "Belediye adına genel kurul toplantılarına katılım yetkisinin, belediye tüzel kişiliğini temsil edecek gerçek kişi ve Çukurova İmar A.Ş.'de belediyeyi temsil etme yetkisinin belediye başkanı Emrah Kozay'ın belirlenmesi hususunda belediye meclisince karar alınması" kararı da taşınmazlar kararında izlenen yolla aynı biçimde Haziran ayı oturumunda meclise getirilerek iptal edildi.

Çukurova Belediyesi iştirak şirketi olan Çukurova İmar A.Ş. üzerinden işçi alımları ve diğer işlemler yapılması ve genel kurul yapmak için ticaret sicile gidildiğinde meclis kararı olmayacağı için sorun yaşanılacağının öngörülmesinin kararın iptalinin altında yatan gerekçe olduğu öğrenildi. 

Böylelikle Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay'a meclis tarafından 7 ana başlıkta verilen tam yetki kararlarından 2 tanesi iptal edildi. Gözler kalan 5 karara çevrildi.

Çukurova Belediye Meclisi'nde önce Başkan Kozay'a verilen 7 maddelik tam yetki kararları sonrasında hukuk mücadelesini başlatan Recep Özdemir, gelişmeler sonrasında kucuksaat.com'un sorularını yanıtladı.

cukurova-belediye-meclisi-recep-ozdemirr-5-haziran-1717658744.jpg

Kucuksaat.com'a konuşan Özdemir, "Çukurova Belediyesi bizim iyi niyetimizi kötüye kullanmıştır tüm uyarılarımıza rağmen görüşlerimiz dikkate alınmamış ve gerek başka kamu kurumlarında gerekse mahkeme yoluyla iptal olacağı belli olan maddeleri farklı gerekçelerle meclise getirip iptal etmek zorunda kalmışlardır. Sizler aracılığıyla belediye iradesine bir çağrıda bulunuyorum; Geriye kalan hukuksuz şekilde alınan 5 maddenin de mahkeme kararıyla değil meclis kararıyla iptal edilmesidir. Bu iyi niyetimiz görmezden gelinecek ise şu da bilinsin ki; meclisin onurunu korumak adına meclis üyesi olarak beş maddeyi de mahkemeye taşıyacağım. İşin en garip tarafı da mazeret olarak gösterdikleri Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirleri konusunun iptal etme gerekçesiyle uzaktan yakından alakası olmayışıdır. Bu konuda mecliste gerekli açıklamalarımızı yaparak kamuoyunun haklı tepkilerinin sesi olduk." dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.