1. YAZARLAR

  2. Hayret Efendi

  3. Hüseyin Sözlü MHP’nin Osmaniye Büyükşehir adayı mı olacak?
Hayret Efendi

Hayret Efendi

Yazar

Hüseyin Sözlü MHP’nin Osmaniye Büyükşehir adayı mı olacak?

A+A-

Yakın vadede başımıza gelmesi muhtemel gelişmeleri ıskalamamak için, konumuzla alakalı tarihi arka planı kısaca vereyim. Bugünkü Osmaniye Şehri, 1933 yılına kadar Cebelibereket ismiyle vilayet idi. Bu vilayetin bugün bize çok garip gelen ilginç ilçeleri vardı.

Dörtyol,
Hassa,
Erzin,
İslahiye.
Ve sıkı durun Ceyhan.
1933 yılında Cebelibereket, Osmaniye ilçesine dönüştürüldüğünde;
İslahiye Gaziantep’e
Dörtyol, Hassa, Erzin ise Hatay’a bağlandı.
Ceyhan’ın Adana’ya bağlanması bu tarihlerde oldu. Demek ki; Ceyhan zaten eskiden Osmaniye’ye bağlıydı denmesi reel bir gerçeğe dayanıyor. Yumurtalık’ı unutmayalım. Ayas isminde bucak olan Yumurtalık, Ceyhan’a bağlıydı. 1959 yılında ilçe yapıldı. Demek ki; Ceyhan Osmaniye’ye bağlı iken , doğal olarak Yumurtalık’ta Osmaniye’ye bağlı imiş.
 
Osmaniye 1996 yılında il yapıldığında, tarihi gerçekler rasyonel bulunmayıp, üç adet belde ilçe yapıldı. Toprakkale, Hasanbeyli, Sumbas. Böylece Osmaniye il oldu. Osmaniye il yapılmaya karar verildiğinde, hiç kimsenin aklına tarihi gerçekler gelmemiş. Hatay ve Gaziantep’e bağlanan ilçeleri yada Adana’ya bağlanan Ceyhan ve Yumurtalık’ı geri alalım dememişler. Acaba neden? Bugünkü ifade ettikleri ekonomik anlam o günlerde olabilir mi?
Tüm bu olan biteni, tarihi arka planı unutmadan günümüze gelelim.
 
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın, Ceyhan ve Yumurtalık’ın Adana’dan koparılarak, altmış yıl Adana’nın ilçesi olarak bölgemizde var olmuş  Osmaniye’ye bağlanmasını iddia etmesi, Ak Partili siyasetçilerin ve Adana Valiliğin sert tepkisine neden oldu. Devamında, Osmaniye Belediye Başkanı ve Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın ,Zeydan Bey’in açıklamalarını doğrulayan açıklamalar yapması, kuşkulara sebebiyet verdi. Tartışmalar bitmiş değil, Adana’nın menfaati açısından bitmemeli de.

28639-2.jpg
 
Benim dikkatimi çeken açıklamalar ve tartışmalardan ziyade suskunluklar oldu. Cumhur ittifakının paydaşı olan MHP Adana aktörleri bu denli önemli bir konuda suskun kaldılar. Konu özellikle Adana Büyükşehir Belediyesi ve Zeydan Karalar olduğu zaman tarafsız kalmayan MHP cephesi neden sessiz kaldı? Bu arada Zeydan Bey ve yönetimi hakkında MHP cephesinin her daim tetikte olmasını anlıyorum. Nihayetinde Zeydan Bey, belediyeyi MHP’den teslim aldı. Gerek seçim zaferi, gerekse seçimden sonra işçi çıkarmaları başta olmak üzere gergin bir hattın oluşması, yaşamın doğal akışına uygun. Geçiyorum ve bir daha  soruyorum neden sessiz kaldılar?

28656-1.jpg
 
Osmaniye Belediyesinin MHP’li bir isim tarafından yönetilmesi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Osmaniyeli olması suskunluğun nedeni olabilir mi? Makul bir gerekçe. Peki bu gerekçe Adana Valiliği ve Ak parti Adana camiasını neden etkilemedi?

28739-2.jpg
 
Bu suskunluktan daha büyük başka bir suskunluk ise Hüseyin Sözlü’nün suskunluğudur. Tabiî ki parti disiplini açısından yadırganacak bir tutum yok ama Hüseyin Sözlü sıradan biri isim ve siyasetçi değil.
 
Ceyhan dediğimiz vakit Türkiye’de ilk konuşması gereken yegane kişi Hüseyin Sözlü’dür. 15 yıl kesintisiz Ceyhan tarihinde belediye başkanlığı yapmış, ardından beş yıl Adana Büyükşehir Belediye başkanlığı görevine gelmiştir.Sadece bu kariyeri,Ceyhan ve Adana hakkında konuşması gereken kişiler listesin de Sözlü’yü en üst sıraya koyar. Ayrıca; Hüseyin Sözlü kendine mahsus bir siyasetçi olup, zapturapt altına alınacak, disipline edilecek bir isim değil. Hiç kimseyi  dinlemeyip, bildiğini yapacak karakterde olan yapısına yirmi yıldır şahidiz. Sosyal medyayı etkin kullanan bir siyasetçi olarak, her türlü konuda kendine has üslubuyla, Şeyma Subaşı meselesine varana dek ilgili bir ismin, kendi siyasi geçmişini bu denli ilgilendiren bir konuda sessiz kalması parti disiplini gibi Sözlü açısından gayet sıradan bir gerekçeyle açıklanamaz.

28784.jpg
 
İzah etmeye çalıştığım konseptin en önemli parçalarından birisi de mevcut siyasi panoramadır. Adana, Mersin ve Hatay’ın kısa ve orta vadede-Cumhurbaşkanlığı seçimi nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın- siyasi tercihlerinin değişmeyeceği kanaatindeyim. Kısa vadede bölgenin tamamını ilgilendiren- özellikle SASA merkezli yatımların-CHP’li Büyükşehir Belediyeleri eliyle yönetilmesinin engellenmesi, Zeydan Karalar’ın iddia ettiği proje eliyle hayata geçirilmesi dışında bir seçenek görünmüyor?
 
Bin dolarlık soruyu soralım.
 
Ceyhan ve Yumurtalık Osmaniye’ye bağlanırsa, Osmaniye Büyükşehir olursa, seçimi Cumhur ittifakının kazanmasını öngörmek için orta bir zekaya sahip olmak yeterlidir.
 
Peki; Osmaniye Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olur?
Ceyhanlı Hüseyin Sözlü denklemin dışında kalır mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.