1. YAZARLAR

  2. Prof.Dr. Atabay Düzenli

  3. Ortaya Karışık (2)
Prof.Dr. Atabay Düzenli

Prof.Dr. Atabay Düzenli

Doğa ve Yaşam Bilimci

Ortaya Karışık (2)

A+A-

EV HANIMLIĞI CİDDİ MESLEKTİR

Yemek, tatlı ve içecek işlerini bizim ülkemizde çoğunlukla hanımlar yapıyor. Ne kadar bilinçli yaptıkları tartışılabilir. Olsun eğitim ve öğretim diye bir şey var. Bir de tabii mutfakta ürünleri  yemek, tatlı ve içecek yapmak için hazırlarken açığa çıkan ve atılan artıkları var. Bunlarında değerlendirilmesinin söz konusu olduğunu unutmayalım. İsterseniz yumurta, limon ve muz kabuklarının ne işe yaradığını bir araştırın.

İsterseniz Gönül Paksoy   hamfendinin internet sayfasına bakıp mutfaktaki bu tür artık ve atıkları takı ve kolye tasarımlarında nasıl değerlendirdiğine bir bakın. Yeter ki araştıralım ve öğrenelim. Ben hayatım boyunca ev hanımlarını,  bu ve buna benzer görevleri üstlendiğinden onları işsiz olarak değerlendirenlere karşı durmuşumdur. Bir ev hanımının bunları ve diğer aile işlerini bilinçli yaptığında konu para ise yaptığı işleri paraya dönüştürdüğünüzde ne kadar kazanması gerektiğini  ve ailesinin geleceği için ne kadar önemli olduğunu kolayca anlayabiliriz.

DENETİM ZİNCİRİ OLMALI

İşte böyle dostlar günün önemli konusu olduğu için bazı gerçekler ortaya koymaya ve dikkatinizi çekmeye çalıştım. Ama dinleyen anlayan kim? Bakın en önemli konu buymuş gibi ıspanak nasıl yıkanmalı diye haber yapılıyor. Niye böyle yetiştiriliyor niye toplanıyor niye tüketiciye  bilgi verilmiyor. Görüyor ve anlıyorsunuz ortalık yiyecek ve içecek konusunda çok karışık. Ne alacağımızı nasıl yapacağımızı, nasıl yiyeceğimizi şaşırdık. Ben size ufacık bir ip ucu vereyim mi? Tüm yiyecek ve içecekler, yetki ve görevliler tarafından her aşamasında kontrolden geçirilmeli ve  belgelenmeli ürünün satıldığı  yerde  herkesin  görüp okuyacağı bir şekilde ve anlaşılabilir olmalıdır. Bu yapılmıyorsa  gönüllü kuruluşlarla bu konunun yaptırımı sağlanmalıdır. Bize  düşenlerde var tabii.Bu konularda bilgilenmek, güvenilir bir yetiştiriciyi, güvenilir bir satıcıyı araştırıp bulmak.

ok1.jpg

ORGANİK TARIM SÜRECİ

Bu diğer ülkelerde böyle olmuştur. Durup dururken organik tarıma   niye geçilmeye başlandığını zannediyorsunuz?

Kısacası endüstriyel tarımda bir sürü yanlışlar vardı. Tabii ki doğrucu olanları da kutlamak hatta desteklemek gerekir. Organik tarımın İlk döneminde bu ürünler pahalıdır. Ama akıllı tüketiciler alış verişlerinde  iyi olmayan üründen çok değil, iyisinden ama fiyatı fazla olduğundan azını  almayı tercih etmişlerdir. Endüstriyel tarım yapanlar ise satışlarının ve tercihlerinin az olduğunu görünce  B planları olarak onlarda organik tarıma geçmeye başlamışlardır. Arz ve talep meselesi tabii. Başta fiyatları fazladır ama giderek fiyatlar dengelenmektedir. Şimdide diyeceksiniz ki bu yaklaşımla dünyada 9 insandan biri aç bu insanları nasıl doyuracaksınız? Onlara  faydalı olmayan yiyecek ve içecekleri tüketmeseler daha sağlıklı olacaklarını; doktora ve ilaca hatta doktora ulaşım parasından kar edeceklerini; önemli olanın ihtiyaçları kadarını yiyip içmek olduğunu ve daha sağlıklı, başarılı ve mutlu olacağını anlatmak lazım.

ok2.jpg

SONUÇ OLARAK

Peki niye bu kadar içecek ve yiyeceğe önem veriyoruz? Çünkü bunlar bizim yaşamımızı sağlıyor. Bize yaşamamız için enerji sağlıyor. Enerjimiz ne kadar iyi ve bize uygunsa bizde doğanın bize tanıdığı ömrü insanca ve insanın hak ettiği şekilde yaşar ve yaşamaya devam ederiz.

Hakikaten yemek yemek sosyal bir olaymış; ne bulursan ye değilmiş.

Bilinçli yaşamanın önemli bir bölümü buymuş meğer.

''Ortaya karışık'' dedik ama bu yazdıklarımıza uygun değilse benimki kalsın.

Eğer uygunsa ve varsa tamam.

Yoksa kalsın  her şeye rağmen anamın ve eşimin yemeği bana ve isterseniz size de yeter. Gelmiyorsanız ''Size afiyet olsun''. Yarasın? Tüm bu sorunların büyük bir kısmını ortadan kaldırmayı hedef eden Slowfood culara (iyi,  temiz ve adil gıdacılara)da buradan selam olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar