Que Vadimus
1-Siyaset her konjonktürdeki baş çelişkiyi görme ve ona göre vaziyet alma işidir. Baş çelişkiyi doğru okuyamayan doğru pozisyon alamaz. Siyasetin bugün baş çelişkisi CHP içi bir mesele olarak kavranılamaz. Yani bugün sorun CHP içi meselede kimin haklı kimin haksız olduğunun ötesindedir. Bugün yaşanılan gelişmeler bunu tali bir mesele haline getirmiştir.
2-İktidar ince siyasi mühendislik hesapları ile hazırladığı bir planı koşulların elverişli olduğunu düşünerek hayata geçirmeye karar vermiş: İran ile ABD arasındaki savaşın bir çözüm olasılığının yeniden gündeme gelmesiyle piyasalarda yarattığı kısmi rahatlık, Erdoğan ile Trump arasındaki iltifatlarla yüklü telefon görüşmesi; piyasaların tepkisini yumuşatmış ve ekonomik göstergelerin vereceği şoku hafifletmiştir. Butlan kararının uzun süredir gündemde tutulması, gelişinin yarattığı şokun kısmi olmasına yol açmıştır.
3-Yalnızca uluslararası ortam değil iç siyasal ortamda kararın yaratacağı şokun etkisini hafifletmek için özenle hazırlanmıştır. Özgür Özel'in kendisi dahil en yakın arkadaşlarına uzanan yolsuzluk ve rüşvet iddialarının dışarıdan değil CHP içinden ve belediye başkanlarının itirafları üzerinden gündeme taşınması kafalarda tereddütler yaratmış ve Türkiye siyasetinin yozlaşmışlığı ve yapısal çürümüşlüğü hesaba katıldığında akılları karıştırmış ve iktidar için butlan öncesi araziyi yumuşatmaya yaramıştır.
4-Dışarıdan alınan destek ile bunun ekonomik şokları göreli hafifletmesi ve içeriden yapılan ve belediyelerin kıskaca alınarak itirafçılığın yaygınlaştırılması ile CHP içi hayatın çarşaf çarşaf ortalığa dökülmesi; kararın üniversite gençliğinin sınav dönemi ile herkesin kendini bayram tatiline ayarladığı bir döneme denk getirilmesi ince siyasi mühendislik hesaplarının devrede olduğuna yönelik argümanımızın gerekçelerinden bazılarıdır.
5-Sadece bunlarda değil olmaz dediğimiz herşeyin olabileceğini sürekli ihtimal dışı bırakma alışkanlığımız, yeni zamanları ısrarla eski parametrelere göre kavrama konusundaki takıntılarımız, akıl dışılık yaygınlaşır ve rasyonel ölçüler tedavülden kalkarken siyasi aktörlerin hırs ve tutkularını okumadaki körlüğümüz gelişmelere fenersiz yakalanmamızın sebeplerinden bazılarıdır yine.
6-Günümüz iktidarları yalnızca baskı ve zorbalıkla değil bir o kadarda ince tekniklerle işlerini yürütüyorlar. Güçlerini yalnızca ellerinin altındaki baskı makinasının gücünden değil esnekliklerinden, her duruma uyum sağlama yeteneklerinden, kafa karıştırmayı ve zihin bulandırmayı iyi becermelerinden, yaptıkları kötülükleri sanki kendi yapmamışlar gibi üste çıkma gayretlerinden ve daima kendilerine karşı çıkan kitlenin içinden birilerini ayartabilme ve kullanabilme becerisinden alıyorlar.
7-Bugün kitlelerin karşısında açık, net ve görünür bir kötülük merkezi yok. Eğer açık bir faşizm halinde veya diktatorya durumunda yaşıyor olsaydık karşımızdaki hasım veya düşman net olacaktı. Karşımızda son derece elastiki, yüzsüzlüğü olağanlaştırmış, kendi kötülüklerini aramızdan devşirdikleri ile yapabilen bu nedenlerle kafaları karıştırmayı, tereddütler yaratmayı ve belirsizliği bir ruh haline taşımayı becerebilen iktidarlar var.

